Posted by: childagain | September 24, 2008

Realitate

De multe ori, spunem ca vrem neaparat sa stim care e “realitatea”, adevarul lucrurilor. Si, chiar vrem, uneori facem sacrificii pentru asta! Am da orice, avand impresia ca, daca aflam “realitatea”, totul va fi O.K., si viata noastra va decurge pe baze noi, optime.

De multe ori, chiar asa se si intampla! Chiar daca nu suntem intrutotul satisfacuti de “realitate”, macar, stim cum  sa ne planuim existenta in continuare, si nu vom trai mai departe intr-o lume a perceptiilor subiective. Dar aceasta, in masura in care avem o structura psihica suficient de “rezistenta” pentru a accepta aceasta realitate, oricat de buna, sau rea, ar parea ea! Intrucat, daca suntem persoane mai sensibile si emotive, s-ar putea sa nu o putem accepta! Si atunci, exista doua posibilitati: fie persoana “cedeaza”, in oricare dintre modurile posibile, fie va gasi o “portita” de a nega in continuare realitatea. (Ultima solutie fiind cea acceptata de majoritatea!)

Si atunci, cum e mai bine? Sa stim, sau sa nu stim?

Cred ca raspunsul e variabil, functie de fiecare personalitate in parte. Asadar, daca nu ne simtim indeajuns de pregatiti pentru orice fel de realitate, mai bine “ramanem in banca noastra.” Mai bine si pentru noi, si pentru ceilalti…

Un exemplu (desi, nu stiu cat de sugestiv), ar fi acela al persoanelor care merg la clarvazatori pentru a-si afla viitorul. E si acesta un fel de “realitate”, desi e doar o “realitate posibila”. (Desigur, ma refer  doar la clarvazatorii veritabili!)  Nu toti  si-l pot afla, sau  nu tuturor  li se spune!  Faptul  implicand  o mare responsabilitate si pentru clarvazatorul respectiv! Nu degeaba Biblia e impotriva acestor practici – si nu pentru ca ar fi “diabolice” – ci pentru ca ar putea cauza un rau inestimabil persoanei respective. Si, daca tot veni vorba de diavol, am citit undeva ca una dintre “procedurile” sale este oferirea unui adevar “inainte de vreme”, sau a unui “adevar nefolositor in acel moment”…Sau, a unor particele disparate de adevar… Nu intotdeauna diavolul minte, asta e marea incercare!

Asadar, pentru a fi in stare sa aflam “adevarul” sau “realitatea lucrurilor”, trebuie sa avem, in primul rand, mult discernamant! Iar discernamantul este si el un dar duhovnicesc, care nu e accesibil decat celor “curati cu inima”, si aproape de Dumnezeu…

Cred ca, inainte de a dori sa aflam vreun adevar, ar trebui sa adaugam o mica rugaciune: ” Sa stiu, Doamne, dar dupa voia Ta, nu dupa a mea!”

Advertisements

Responses

 1. Bine ai venit, Child!
  O dragă prietenă mi-a recomandat să citesc blogul tău. Mă bucur că mi-a făcut această recomandare cel puţin din două motive: în primul rând imi place cum scrii şi în al doilea rând, ştiu ce mult înseamnă să constaţi că, atunci când eşti la început de drum dar şi mai târziu, când deja te aflii pe el, cineva se apleacă asupra rândurilor tale, le citeşte şi îţi lasă un mesaj.
  Îmi place şi pseudonimul tău mai ales că, iată, în spatele acestui inocent copil se ascunde o persoană cu frământări filosofice profunde :)!
  Până nu demult, aş fi spus că eu sunt o persoană puternică, că îmi doresc şi pot duce "povara" adevărului. Realitatea ultimelor săptămâni mi-a dovedit că, atunci când îl aflu, adevărul mă întristează, aproape că nu-l pot accepta. De aceea, m-am hotărât să caut doar adevărul din interiorul sufletului meu, să mă cunosc pe mine mai bine şi să nu-mi mai construiesc castele pe nisipuri mişcătoare. Dacă voi reuşi sau nu, numai Dumnezeu ştie :)!
  Voi reveni aici cu drag şi te voi adăuga la lista blogurilor mele favorite.
  Mult succes in Universul Weblog!
  Toate cele bune!

 2. Multumesc pentru cuvintele calde de incurajare, draga Mirela!:) Intr-adevar, ceea ce conteaza e adevarul din interior, acela pe care il afli cu sufletul. Dar uneori, si acest adevar poate durea! E posibil sa ai un suflet destul de "deschis", de intuitiv, pentru a putea afla adevarul, insa, nu e absolut necesar ca acesta sa fie si rezistent! De multe ori, adevarul doare, chiar daca ai trecut prin multe, si ti s-a permis sa afli multe…Insa, dupa cum spunea un autor, "nu e nimic altceva de facut decat sa induri durerea". Sau, dupa spusele unui iluminat indian:"Adevarul e un balsam pretios – desi arde, vindeca pe deplin."
  Multumesc, inca o data, pentru vizita, si cuvintele calde!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: