Posted by: childagain | September 25, 2008

Basmele lui Andersen

Desigur ca poate parea o intentie ambitioasa sa scrii despre lucruri atat de cunoscute, despre care deja se stiu, si s-au spus atatea! Insa, nu intentionez o dezbatere literara, ci o abordare mai curand personala, punand accent pe frumusetea spirituala si intelepciunea acestor basme. Adica, lucrurile care mi-au miscat sufletul si in copilarie, oricat eram de nestiutoare, si mi-l mai misca si acum, de cate ori deschid aceste povesti. Cu adevarat, unele opere au in ele ceva nemuritor, care transcende timpul, si spatiul!
Nu voi insista asupra biografiei lui Hans Christiaan Andersen, pentru ca oricine poate afla cate ceva deschizand o enciclopedie. Voi aminti doar “periplul sau initiatic”, ca sa spun asa, de la ucenic-croitor, apoi muncitor intr-o fabrica de tigari, actor, pana la a deveni student la un colegiu de limba daneza. In toate aceste locuri, a cunoscut saracia, umilinta, neintelegerea si rautatea, insa sufletul sau nu si-a pierdut stralucirea, nici nu s-a inrait, ci a pastrat acea scanteie sublima de candoare si de frumos care transpare si in basmele sale. Din anumite puncte de vedere, incercarile sale se aseamana cu “probele” lui Iov…
Cine nu a citit in viata sa macar un basm de Andersen? Daca totusi acea persoana exista, ii recomand cu tarie sa o faca acum, indiferent de varsta! Intrucat, dincolo de “poveste”, exista intotdeauna un “miez”! Dupa cum spunea cineva: “Basmele sunt gandurile cele mai adevarate, si mai vechi, ale omenirii.” “Informatia” continuta in basme ascunde, de multe ori, conotatii spirituale, si chiar metafizice. Sau, unele basme sunt “descrieri hiperbolice” ale conditiei umane aflata in fata multiplelor “probe'” ale existentei si devenirii.Copiii, ale caror suflete sunt mai apropiate de “matrice”, “prind” aceste conotatii numaidecat, desi nu stiu sa le exprime. Insa pentru ei, Binele si Raul devin entitati absolute, nu doar relative, iar eterna lupta dintre Bine si Rau depaseste cadrul “mitologic”, patrunzand chiar in vietile lor. Sa urmarim numai cu cata implicare asculta copiii aceste basme, si cat de mult ii cutremura nedreptatile! Cat de clar e definita, pentru ei, “limita” dintre Bine si Rau! Pentru ei nu exista compromisuri, sau nuante de gri. Ei nu sunt “caldicei”! Cu adevarat, bine spun Evangheliile ca: “Daca nu veti deveni ca niste copii, nu veti vedea Imparatia Cerurilor!”
Ca sa revenim la Andersen, pot spune ca exista anumiti oameni care si-au pastrat “sufletul de copil”, si pot avea acces la acea “lume a idealurilor” , despre care vorbeste si Platon. (El insusi caracterizat de blandete si puritate!Un alt exemplu care imi vine in minte e Mozart – “compozitorul cu suflet de floare”.)
Cine ar putea intelege mai bine suferintele unei fetite sarmane (cum e personajul principal din “Fetita cu chibrituri”) decat un suflet asemanator, de copil, care a cunoscut si el frigul, saracia, si lipsa dragostei? Si, care ochi nu a lacrimat citind, sau ascultand, aceasta minunata (desi trista) poveste?
La fel, cine oare nu a simtit un nod in gat citind finalul basmului “Mica sirena”?

Desi inceput ca o “poveste obisnuita” – cu elemente fantastice si intamplari pe masura, acesta isi dezvaluie, pe masura desfasurarii actiunii, sensul profund uman si transformator. In final, intelegem ca ni s-a vorbit, de fapt, despre acea forma atat de rara a dragostei: dragostea divina, neconditionata. Si, intr-un mod atat de simplu, minunat si induiosator, incat pana si copiii pot intelege!
Aceeasi tema o dezvolta si basmul “Craiasa zapezii”, desi intr-un mod putin diferit.

Aici este vorba, in acelasi timp, si de lupta dintre Bine si Rau, de care aminteam. Toate incercarile prin care trece fetita in cautarea prietenului ei de joaca au drept scop demonstrarea unui adevar simplu: Dragostea poate invinge, atunci cand e sustinuta de Vointa si Credinta.Sau, altfel spus: numai dragostea poate invinge, numai ea are acea capacitate de a indura orice, de a depasi orice, de a obtine orice! Aici, ma duc cu gandul si la minunata defintie a dragostei din I Corinteni…
Daca ar fi sa vorbim despre toate basmele, nu ne-ar ajunge nici timpul, si nici spatiul. Chiar si despre cele susmentionate, ar mai fi fost multe de spus! Insa, pentru a nu deveni excesiva, ma opresc aici, sperand ca fiecare om care isi va aminti de ele sa puna mana, fie si in treacat, pe o carte de Andersen!

Florile nu sunt necesare, literalmente, insa, cine si-ar putea inchipui o lume fara flori?

(Theophile Gautier – citat aprox.)

Cred ca acelasi lucru se poate spune si despre basme!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: