Posted by: childagain | October 2, 2008

Importanta adevarului

Imi dau seama ca titlul ales de mine poate parea un truism, o chestie ieftina, rascunoscuta si rasuflata, buna doar pentru a umple paginile aflate in criza de inspiratie…Insa, dupa cum se spune, uneori, a doua vedere e mai buna decat prima!:) Uneori, la a doua vedere, descoperi o cu totul alta lume…

Cine nu stie oare ca adevarul e important? Daca luam un copil de patru-cinci anisori si il intrebam, raspunsul sau va fi, desigur, ca e foarte important sa spui adevarul! La fel, un adult angajat la o firma importanta, care are contracte cu parteneri seriosi!

Si atunci, ce rost mai are toata aceasta discutie? E important, si gata!:

Da, dar…intotdeauna detaliile sunt cele care determina valoarea finala a unui obiect sau proces! Si, daca incepem sa intram in detalii, ne intrebam…da, e foarte important adevarul, insa…mai important decat alte lucruri? Mai important decat generozitatea, sau iubirea? Adica, in cazul in care aflam un adevar ingrozitor despre cineva, poate fi acest adevar mai important decat cele de mai sus? Sau, daca am sti ca putem indruma pe cineva pe calea cea buna, insa renuntand la o farama de adevar, e bine sa o facem?

Biblia spune ca Mesia “nu va da hotararea Sa dupa cele ce se zvonesc.” De asemenea, Iisus ne zice: “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.” Asadar, adevarul este un atribut divin, la care nu se poate renunta. Insa, e foarte important momentul si modul in care e folosit! Si, la fel de adevarat este ca Adevarul divin si cel uman sunt notiuni diferite. Noi putem avea doar fragmente…Cu cat suntem mai aproape de Divinitate, fragmentul poate fi mai mai mare, dar tot fragment ramane!

Mi-a ramas in minte, si in suflet, minunata si miscatoarea poveste a ocnasului Jean Valjean din “Mizerabilii” de Victor Hugo. Adevarul sau consta in faptul ca el era un ocnas evadat, care pe deasupra, mai si furase sfesnicele de argint ale binefacatorului sau! Dupa  legile umane, ar fi trebuit sa isi ispaseasca pedeapsa! Insa bunul episcop nu l-a invinuit de furt, salvandu-l de la inchisoare, si, mai mult decat atat, salvandu-i astfel sufletul! Intrucat, prin cainta sa, el a devenit un om nou!

La fel, acea minunata calugarita, care nu mintise niciodata, a mintit totusi pentru a-i salva viata, fiind urmarit de politie! (Desi in sufletul ei s-a pornit un conflict.)

Ce concluzii putem trage de aici? Ca adevarul nu este important intotdeauna? In mod evident, ar fi o concluzie falsa! Chiar si in viata de toate zilele, vedem ca nimic din ceea ce nu e bazat pe adevar, nu dureaza! Si atunci? Fara sa ajungem la un raspuns definitiv, ma voi rezuma la a reda un citat – care culmea, nu apartine vreunui iluminat, ci unui om de lume – ce pare a “sintetiza” problema, desi nu o lamureste intrutotul:

“Adevarul este de neclintit. Reaua vointa il poate ataca, nestiinta il poate transforma in obiect de batjocura, dar in final, invinge intotdeauna.”(Winston Churchill)

Sau, dupa cum spune si Vlahuta al nostru:

“Adevarul asteapta, numai minciuna este grabita.”

Asadar, se pare ca trebuie sa invatam sa asteptam…Si, sa ne rugam sa fim luminati, ca sa intelegem cand e adevarul mai important decat alte lucruri, si cand nu…

Advertisements

Responses

 1. Multumesc, Dinu, si eu iti doresc la fel! Ei, nu era sufletul meu chiar cat un univers, ca altfel ar fi rezistat adversitatilor naturii!:Un week-end cat mai placut…si cu vesti bune!

 2. Adevărul ocupă în viaţa fiecăruia dintre noi locul pe care dorim să i-l acordăm. Depinde de noi cât de mult adevăr avem în suflet şi dăruim şi cât de dispuşi suntem să acceptăm adevărul dăruit de alţii.
  Adevărul, în esenţa sa pură, este aşa cum ai spus şi tu, Adevărul Divin. Tindem către el, conştienţi sau nu, şi, mai devreme sau mai târziu ajungem să-l cunoaştem. "E absurd să cauţi adevărul după lucrurile materiale, ce se schimbă mereu şi nu stăruie niciodată în aceeaşi stare; când cauţi adevărul trebuie să te bizui pe cele ce rămân pururea aceleaşi şi nu suferă nici o schimbare" (Aristotel).
  Mulţumesc pentru această frumoasă însemnare.
  Noapte bună suflet adevărat!

 3. Draga Mirela, citatul acela e foarte inspirat, si spune cam totul! Asa e, trebuie sa cautam mereu cele neschimbatoare, sau, dupa cum spune Scriptura – "o imparatie neclintita"! Si, tocmai de aceea, numai adevarul acela de Sus e important! Cele aflate de noi sunt totdeauna incomplete…
  Si eu iti multumesc de vizita, sufletel, si fie sa iti afli si tu propriul adevar!

 4. Bună copilaş, ce mai faci ? Te pup şi-ţi doresc o viaţă cât mai frumoasă. Ca sufletul tău. Sufletul tău – un Univers !
  DINU.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: