Posted by: childagain | November 9, 2008

Palatul

Revin cu o nouă “povestioară” din cartea antemenţionată a protos. Nicodim Mandiţă, care mi se pare pe atât de frumoasă, pe atât de sugestivă! Desigur, ea poate apărea “simpluţă” în ochii adepţilor “consacraţi” ai logicii, însă, câte lucruri nu poate explica logica…Dacă ar fi doar să luăm clasica sintagmă a existenţei lui Dumnezeu! (Celor care cer argumente logice pentru a-I dovedi existenţa, li se pot cere “în contrapartidă” argumente care să o infirme!)

Dar, sa revin la povestea mea! De fapt, nu e chiar o poveste, ci o întâmplare din viaţa apostolului Toma, cel care a ajuns să creştineze India. Se spune ca regele de atunci al Indiei, Hundaforus, dorea să işi clădească un palat cum nu se mai văzuse. În acest scop, căuta un arhitect bun. Toma s-a prezentat drept arhitect, şi s-a oferit să îi construiască acest palat. Regele i-a dat o mare sumă de bani, necesară construcţiei, şi a plecat în altă regiune, unde avea treburi administrative.

Toma a început lucrarea de evanghelizare, folosind banii primiţi pentru milostenii către cei mai săraci locuitori ai Indiei. După un timp, regele a cerut veşti despre mersul lucrării. Toma i-a răspuns ca era, în mare parte, terminată, doar acoperişul mai fiind necesar. Regele i-a trimis alţi bani, pentru acoperiş.

Însa între timp, sfetnicii regelui, mâniaţi şi îngrijoraţi pentru ciudata destinaţie a banilor, i-au scris regelui, spunându-i adevărul (cel puţin, pe acela văzut de ei). Regele, şi mai mâniat, a poruncit ca apostolul să fie aruncat în închisoare. S-a întâmplat însă că, tot în acea vreme, a murit fratele regelui, pe care el îl iubea nespus, si el a uitat în acel moment orice alte supărări.

Sufletul acestuia, ajuns în cer, a văzut mai multe palate, nespus de frumoase. Un înger a venit şi l-a întrebat  în care dintre acestea i-ar plăcea să locuiască. El a arătat unul mai luminos decât celelalte, şi a spus că ar fi fericit dacă i s-ar îngădui să stea măcar într-un colţ al său. Îngerul i-a răspuns: “Nu se poate, acesta e deja palatul cuiva  – e al fratelui tău, pe care i l-a construit Toma”. Atunci, fratele regelui a cerut îngăduinţa să se întoarcă pe pământ, pentru a-i spune fratelui său ce avere avea el în cer.

Şi aşa s-a întâmplat că a înviat la câteva zile de la moartea sa, trezind o mare uimire şi bucurie. Fratele său, de bucurie, i-a promis că îi va da orice îi va cere. Reînviatul i-a răspuns că nu voia nimic altceva, decât un loc din palatul său din cer.

Şi astfel, înţelegând sensul adevăratelor valori, s-au făcut creştini amândoi, şi au dus o viaţă transformată şi reînnoită până la sfârşitul zilelor lor.

După cum spuneam, unele lucruri ar putea părea greu de crezut “logicienilor” fanatici, însă Biblia e plină de povestiri despre învieri ale morţilor, unele referindu-se chiar la prooroci  anteriori  lui  Iisus (Ilie, Elisei). Ca să nu mai vorbim despre cele ale Noului Testament!

Însă, oricât de miraculos ar părea faptul învierii unui mort, accentul acestei povestiri cade pe un alt element, care ar putea fi foarte bine rezumat prin cuvintele evanghelice: “Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde carii le rod, şi hoţii le sapă şi le fură.” Desigur că e un adevăr atât de cunoscut…Însă, în zilele noastre, mai actual ca niciodată! Pentru că, în zilele noastre, se practică o “eludare subtilă” a poruncilor evanghelice, sub masca modernismului, şi a noilor cerinţe ale societăţii! Aceste porunci ajung a fi privite drept “lucruri vechi şi înduioşătoare”, dar care “nu ţin de cald”, la o adică…Şi, se pierde pe drum tocmai calitatea lor de porunci!

Acum, nu vreau sa devin critică, ci am dorit doar să prezint nişte fapte, şi un punct de vedere.  Fără a cădea în extremisme de orice fel, întrucât îmi amintesc cuvintele Sf, Ioan  Gură de Aur, care sună cam aşa:” Nu bogaţii, ci cei ce slujesc bogăţiei sunt osândiţi.” A sluji unui lucru înseamna a-ţi face un idol din acel lucru.  Şi iată şi explicaţi sintagmei “închinare la idoli”, aplicată zilelor noastre!

Desigur, discuţia s-ar putea prelungi la nesfârşit, dacă am lua în considerare multitudinea “idolilor” care există! (Bogăţia fiind doar unul dintre ei, şi chiar şi ea implicând multe faţete, întrucât pentru oameni diferiţi, ea poate însemna lucruri diferite.) Însă, nedorind să mă lungesc excesiv, voi încheia aici, oferindu-vă un citat care îmi e foarte drag, şi care pare a concluziona foarte adecvat istorisirea de mai sus:

“Nici puterea infinită şi nici înţelepciunea infinită nu pot aduce oamenilor dumnezeirea.  Pentru asta, ar trebuie să existe şi dragoste infinită.”(Walter M.Miller Jr.)

Advertisements

Responses

 1. Si eu va doresc la fel, multumesc!

 2. Frumoasa pilda, prietena draga.
  Oare cati dintre noi ne putem construi Palatul din Cer…?
  Cum?
  O zi minunata iti doresc

 3. Nu stiu exact cum, cred ca fiecare are propriul sau "plan"!:)Dar, pana la urma, reusim cu totii…sau asa speram! Oricum, conteaza sa incepem "constructia", ca restul, vine de la sine.
  O zi buna si tie, prietene, si multumesc pentru vizita!

 4. Stii deja ca sunt acei pragmatici care iti vor spune ca nu poti construi nimic, nicimacar o fundatie in aer.
  o zi minunata iti doresc

 5. Totuşi, acolo Sus poate construi oricine, chiar şi lipsit de resurse materiale!:) Ăsta e marele avantaj!:) Iar pragmaticiilor…le doresc să nu rămână doar cu construcţiile din universul tridimensional!:)
  O zi frumoasă şi ţie, şi familiei tale!

 6. Un weekend minunat va doresc


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: