Posted by: childagain | November 16, 2008

Sundar Singh

Am promis că voi vorbi despre viaţa unui om atât de deosebit, încât aproape că îl putem considera  mai aproape de îngeri, decât de noi. Şi atunci, de ce să nu vorbim, mai bine, despre un om obişnuit, care întâmpină problemele noastre, de toate zilele? aş putea fi întrebată. Păi, tocmai pentru că el e început ca un om obişnuit, şi problemele sale nu erau mult diferite de ale noastre!

Sundar Singh făcea parte dintr-o importantă familie hindusă din sudul Indiei. I se vorbise despre creştinism, dar ezita. Sufletul său ar fi zis da, dar mintea găsea mereu argumente împotrivă. (Fiind născut şi crescut într-o altă religie, probabil avea destule!) La un moment dat, nemaiputând suporta lupta din interiorul său, a aruncat Biblia în foc, şi a hotărât să se sinucidă. Totuşi, în acea noapte s-a rugat pentru ultima oară să i se arate calea.

Şi, înspre ziuă, văzu o mare lumină în camera sa! Iniţial crezu că era un simplu fenomen fizic, dar mai apoi, în acea lumină, văzu chipul lui Hristos, şi îi auzi vocea spunând: “Până când Mă vei prigoni?” În acea clipă, viaţa sa fu schimbată!

Ca şi Pavel pe drumul Damascului (cu a cărui viaţă are, dealtfel, mari afinităţi), Sundar Singh deveni, din membrul unei clase înstărite şi privilegiate, un umil călător şi propovăduitor al Evangheliei. Izgonit de acasă de familia sa, care socotea creştinarea sa o mare necinste, rătăci prin cele mai umile locuri, aducând lumină şi speranţă celor obidiţi. După cum spune chiar el: “Într-un fel, chiar m-am sinucis, pentru că vechiul Sundar Singh e mort.” Suferind ocară şi bătăi, foame, frig şi sărăcie, el a parcurs acel drum al crucii comun tuturor apostolilor adevăraţi, vechi sau noi.

Dumnezeu l-a răsplătit dăruindu-i putere, har şi elocinţă. Chiar şi unele descoperiri…Sundar Singh a făcut unele profeţii referitoare la ţara noastră, dar nu e locul să vorbim despre aceasta acum. Însă, cel mai important este că el a realizat pe deplin valoarea darului ce ni l-a făcut Hristos. Dupa cum spune chiar el (referitor la noi, cei care avem privilegiul de a fi creştini prin naştere): “Sunteţi ca acel om care avea un diamant, dar nu-i cunoştea valoarea. El credea că nu e altceva decât o piatră frumoasă. Când i s-au dat pe el câţiva bănuţi, l-a vândut fără să mai stea pe gânduri. În urmă, înţelegând că a fost un diamant nepreţuit, a început să plângă.”

Aceste cuvinte nu se referă numaidecât la lepădarea de credinţă în sensul ei frust  şi direct. Foarte rar se mai întâmplă aceasta astăzi! Şi, de ce s-ar mai întâmpla, de ce şi-ar lua cineva un asemenea risc, şi neplăcere, când există căi mai uşoare şi mai subtile? Putem fi creştini, însă trăind aşa cum ne place nouă! (Sau, cel puţin, aşa credem!) Avem diamantul, dar preferăm să purtăm strassuri, ca să nu contrariem lumea, şi să ne creem şi nouă o bună imagine. Diamantul poate fi pus deoparte, “în interior”, pentru cândva…nu ştim nici noi când! Poate, pentru când ne va fi atât de uşor, şi de fără risc să îl purtăm, încât va fi chiar “la modă” să îl avem! (Desigur, riscul nu se mai referă astăzi la viaţa noastră, ci doar la reputaţie, dar pentru noi e la fel de importantă! Şi aceasta pentru că  “a fi creştin” înseamnă, în primul rând, a asculta poruncile evanghelice, şi acest lucru intră în contradicţie cu multe obiceiuri şi cerinţe ale societăţii actuale.)

Totuşi, întrucât această povestire nu a avut un rol critic, ci doar pe acela de a propune un model, voi încheia prin cuvintele marelui Steinhardt referitoare la căile credinţei, care  îmi apare foarte potrivit ca referire la Sundar Singh…şi la noi toţi:

“Căile de acces la Hristos sunt infinit diversificate. El îşi alege drept vase de cinste oameni întru totul feluriţi şi la prima vedere neadecvaţi a-i fi slujitori.”

“Hristos nu a venit în lume să ne înveţe o serie de noi forme, ci să ne înveţe un nou mod de viaţă.” (N.Steinhardt – Dăruind vei dobândi)

Advertisements

Responses

 1. Da Child, e pacat cand ignoram diamantul ce ni se da la botez si cautam gogoase energetice prin tari exotice.

 2. Multumessc.Am citit cu mari emotii.Undeva, in linie generala corespund cu unele cugetari ale mele despre Romania.Sigur nu profetice, doar trecute de la plan de destin personal la destin de tara.

 3. E adevarat si asta, dar nu numai! E vorba si de lucrurile mici, de zi cu zi, pe care le facem, sau nu le facem, functie de interesele noastre, si nu de "ceea ce ar trebui sa fie".
  E o boala de care sufera intreaga societate!:)
  Dar, nu vreau sa judec; dupa cum am spus, am vrut doar sa arat cum a trait un crestin de pe alte meleaguri.
  Multumesc de vizita, si o zi buna!

 4. Am doua intrebari :
  In ce ani a trait Sundar Singh si daca e canonizat ca sfant?
  Voi astepta cu nerabdare si despre profetii.

 5. A trait intre anii 1889-1933. Convertirea lui miraculoasa a avut loc pe la 14-15 ani. Nu stiu daca a fost canonizat, sau nu, dar cred ca oricum viata lui merita stiuta.
  Despre profetii, uite aici un link mai pe intelesul nostru;

  http://vulpita.weblog.ro/2007-09-01/185940/Profetii-despre-Rom

  Cred ca ea a surprins exact esenta!
  Ma bucur ca ti-a placut povestea lui Sundar Singh, si te mai astept pe aici!

 6. Cred că toţi ne-am gândit, mai mult sau mai puţin, că ţara noastră merită un destin mai bun, pentru că a fost dintotdeauna un focar spiritual.Încă din vremea dacilor!
  Ma bucur ca am descoperit pe cineva căruia chiar îi pasă de ţărişoara asta! (Şi culmea, nu dintre politicieni!:))
  Te sarut, şi să ai o săptămână cât mai luminoasă!

 7. Unele lucruri sunt menite a fi memorate. Stii ca si eu am relatat la un moment dat o pilda cu acelasi personaj.
  O zi minunata iti doresc

 8. Da, imi amintesc, si atunci am vazut, o data in plus, ca la baza formatiei unui om "de cultura" nu poate sta altceva decat "un strat profund"…fie el numit credinta, sau inspiratie! De fapt, numai oamenii care au o "baza" pot fi sursa de invatare pentru ceilalti. Altfel, oamenii simt repede, si se plictisesc…
  O zi minunata si tie, si familiei tale!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: