Posted by: childagain | December 6, 2008

Moş Nicolae şi bunul samarinean

Întrucât astăzi este ziua bunului Moş Nicolae, m-am gândit să reiau o postare mai veche referitoare la el, şi la semnificaţia vieţii sale profund creştine. Fiindcă, numai privind la cei care au fost, putem să devenim şi noi!
După cum spuneam şi atunci, în momentul când ne gândim la el, nu ne vin în minte sintagmele: “de neam bun”, “educat”, “arhiepiscop”, “bogat”. Deşi, toate i s-au potrivit, în anumite momente ale vieţii sale! El face parte dintre acei sfinţi ridicaţi din “pătura bogată” a societăţii timpului său. Făcând parte dintr-o familie de neam, a primit o bună educaţie. Ar fi putut rămâne în acest stadiu toata viaţa, bucurându-se de avantajele naşterii şi educaţiei sale. Însă el a văzut dincolo de strălucirea trecătoare, fiind plin de Duh încă de la naştere. Ajungând la vârsta adolescenţei, şi îndeletnicind-se până atunci cu citirea si învăţarea Scripturilor şi a tuturor cărţilor de înţelepciune ale timpului său, a fost luat în grijă de un unchi episcop, care l-a şi hirotonisit. Între timp, murind părinţii săi, el şi-a împărţit averea săracilor, după porunca evanghelică. Se cunoaşte din acea perioadă minunea înzestrării celor trei fete sărace, pentru a nu ajunge să o ia pe drumul pacatului, şi a se putea căsători.
Un timp, a vieţuit ca acei mai săraci dintre săraci, a călătorit în Palestina, la mormântul Mântuitorului, şi a făcut şi alte minuni (potolirea furtunii pe mare, învierea unui mort). Numirea sa ca arhiepiscop al Mirei (o cetate de seamă din ţinutul Lichia) a purtat şi ea pecetea alegerii divine, Domnul spunându-i în vis unui episcop că vor trebui să îl aleaga pe acel om care va intra primul în biserică, şi purtând numele Nicolae.
Întreaga sa viaţă a fost o ilustrare a iubirii şi milei creştine, dar şi a harului divin, care îl întărea să facă minuni uluitoare (salvarea unor corăbieri de la furtună, el aflându-se în alt loc cu trupul, salvarea unor condamnaţi pe nedrept, etc.) Ca toţi adevăraţii slujitori ai lui Hristos, el nu s-a plecat înaintea stăpânirilor lumeşti, chiar mustrându-i pe puternici atunci când săvârşeau vreo faptă rea, şi întorcându-le sufletele spre pocăinţă.
Cu adevărat, viaţa bunului Nicolae îmi trezeşte asocierea cu pilda bunului samarinean, în privinţa  înţelegerii  şi  compasiunii  arătate  celor  sărmani şi căzuţi. Existau şi în vremea sa “preoţi” şi “leviţi” care treceau cu nepăsare pe lângă durerile celor sărmani! Erau şi pe atunci oameni foarte învăţaţi şi cunoscători în Scripturi, însa cu sufletele nedeschise spre viaţa adevărată, spre durerile şi rănile ei. Sfântul Nicolae s-a aplecat asupra celor umili, săraci şi nebăgaţi în seamă, el ‘le-a spălat rănile” şi “a plătit” pentru vindecarea lor. El a îndeplinit la maximum porunca evanghelică: “Iubeşte-l pe aproapele tău ca pe tine însuţi.”
În zilele noastre, toţi îl iubim pe bunul Moş Nicolae, pentru că ne aduce cadouri. Deşi nu mulţi cunoaştem adevărata semnificaţie a vieţii lui, totuşi, rămâne faptul că îl iubim! Daca el ar fi rămas la stadiul de “neam bun” şi “bine educat”, doar l-am fi respectat, şi l-am fi păstrat într-un colţişor al memoriei, ca lecţie de cultură generală. Însă, viaţa sa a dovedit o asemenea iubire, încat nu putem să nu îl iubim şi noi! Până şi cel mai mic copilaş ştie câte ceva despre el şi îl iubeşte!
Adevăr spunea un om de spirit, că  în viaţă  contează  numai ceea  ce e trăit  cu inima! Iar  bunul Nicolae  “partea  cea  bună  şi-a  ales”.
Fie să alegem şi noi la fel de înţelept!
Advertisements

Responses

 1. Frumos. Te invit pe http://ioanbistriteanul.ro

 2. Multumesc! N-am mai fost demult pe acolo, recunosc ca numai din lipsa de timp. Dar, mie imi placeau poeziile tale, si chiar le preferam unor altele extrem de sofisticate, si care nu spuneau nimic. Pe atunci insa, aveam alt blog,de aceea nu ai stiut ca am mai fost!:)

 3. 🙂

 4. Roaga-L!:) Am si eu un loc in Constanta unde il intalnesc, dar vreau sa il vad si pe cel din Bucuresti! Mai ales ca Bucurestiul nu e asa departe!

 5. Intotdeauna mi-a placut sa intru pe blogul tau pentru povestile pe care le descopar aici.
  O zi minunata va doresc

 6. Multumesc, esti un oaspete drag! Si mie imi place sa vin "in casa ta" pentru ca gasesc atatea sfaturi bune, si cuvinte frumoase!
  Sarbatori fericite! (Sunt sigura ca Mosul a venit deja la Cristiana!)

 7. Ca dovada , ca Sfantul Nicolae nu e o poveste, in or.Bari, din Italia se gasesc sfintele lui moaste, care timp de peste o mie sapte sute de ani izvorasc mir pentru toti pelerinii,care vin sa le cinsteasca. Si spun slujitorii bisericii, unde odihnesc cinstitele lui moaste, ca stie sfantul dinainte cati pelerini vor fi, ca izvoraste atat mir ,ca sa le ajunga la toti.
  Nu mai vorbesc de aparentele sfantului Nicolae oriunde s-ar afla cineva in pericol si l-ar chema cu credinta.Dar aici mai e nevoie si de credinta, pe cand sfintele moaste le poate vedea oricine.

 8. Nu stiam acum unde se afla sfintele moaste! Multumesc ca mi-ai spus aceste lucruri frumoase si folositoare.
  Desigur, credinta e cea care conteaza, si de aceea te poti ruga de oriunde te-ai afla, fiindca sfintii, si Iisus, oricum aud. Insa, langa moaste e o "concentrare" mai mare de energii harice, de aceea efectul e mai bun. Ca si in anumite locuri sfinte, si chiar in anumite locuri din natura! Mi s-a intamplat sa simt ca intru intr-o padure de brad ca intr-o catedrala.
  Te imbratisez, si iti doresc sa petreci un Sfant Nicolae cat mai frumos, alaturi de familie!

 9. cand vei veni in Bucuresti o sa/ti arat un loc unde o sa-L intalnesti, aproape -in carne si oase-, sa-l rog să – te trimita – incoace?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: