Posted by: childagain | December 9, 2008

Lazarev şi adevărul despre boli

Demult voiam să vorbesc despre acest mare terapeut şi om de spirit contemporan, ale cărui cărţi mi-au deschis cândva o nouă perspectivă asupra vieţii, explicându-mi multe scene din “povestea din spatele poveştii”. Adevărul este că, atunci când înţelegem lucrurile – semnificaţia lor, procesul de vindecare deja începe! Fie că este vorba de vindecarea corpului, a sufletului, sau a destinului nostru!

Serghei Lazarev şi-a început activitatea ca bioenergetician, şi încă unul de valoare, rezolvând multe cazuri dificile. Cu timpul, însă, având şi capacitatea de clarvedere (vederea aurei şi a altor structuri subtile ale sufletului omenesc), el a realizat că vindecarea bioenergetică nu este de ajuns, întrucât bolile au cauze mult mai profunde, situate la nivelul sufletului, şi chiar al spiritului omenesc. Ba chiar, de multe ori, acea aparentă vindecare determina migrarea bolii la alt segment, sau în destin (da, se “strica” destinul pacientului!), dacă greşelile majore din suflet nu erau îndreptate. În acest sens, ne putem aminti cuvintele Mântuitorului după ce săvârşea o vindecare: “Du-te, acum, şi nu mai păcătui!

Am reţinut un caz prezentat într-una din primele sale cărţi: al unei fetiţe de vreo patru-cinci anişori bolnavă de angină streptococică multiplu rezistentă la antibiotice. El a încercat să o echilibreze prin bioenergie, dar rezultatele erau slabe. În acelaşi timp, a încercat şi o altă terapeută, tot fără succes. Într-o inspiraţie de moment, ambii terapeuţi s-au dus la biserică şi s-au rugat pentru ea, punând şi un acatist. Iniţial, boala s-a înrăutăţit, apoi, în câteva zile, fetiţa s-a vindecat de streptococ. El a înţeles că sufletul ei era bolnav în primul rând, întrucât văzuse la ea un mare grad de trufie, iar boala trupului era doar “pecetea exterioară”. Vindecarea şi eliminarea răului au început “de sus”, de aceea iniţial  starea  ei s-a  înrăutăţit, corpul fiind un “receptor” şi un “colector de deşeuri” al sufletului. Apoi, datorită rugăciunii, s-a purificat şi sufletul, şi trupul.

Aş dori să explic puţin acest termen – “trufie” – deseori întâlnit la Lazarev. Trufia înseamnă pentru el, de fapt, rigiditate sufletească, incapacitatea de a îndura încercările normale ale unei vieţi, dintre care fac parte şi trădarea, umilinţa, pierderea. Într-un fel, e echivalentă cu o lipsă de smerenie, dar neconştientizată. La copii, aceasta poate aparţine, în primul rând, părinţilor, întrucât sufletele copiilor şi părinţilor se comportă ca nişte “vase comunicante”. Iată de ce, în cazul unui copil bolnav, trebuie să se roage şi părinţii, şi să încerce să ierte, şi să îşi purifice sufletul. (Valabilă şi reciproca, desigur!)

Cauzele bolilor văzute de Lazarev ocupă o paletă largă, şi aparţinând în cea mai mare parte teologiei şi psihologiei.(Bine spunea Cioran că “teologia ne caracterizează mai mult decât zoologia”). Dacă încercăm să facem un rezumat, putem spune că principalele ar fi: lipsa iubirii, sau uciderea iubirii (în care intră şi respingerea, neiertarea, răzbunarea), şi legările sufletului de alte lucruri decât de Dumnezeu. Voi explica mai pe larg această ultimă noţiune, întrucât e pasibilă de interpretări greşite.

Aşadar, legările structurilor subtile ale sufletului se pot realiza vis-a-vis de:

lucruri materiale, atunci când ne dorim foarte tare o casă, o maşină, o slujbă bună, etc. Acest lucru devine patologic atunci când această dorinţă excesivă copleşeşte celelalte aspiraţii, şi mai ales iubirea pentru Dumnezeu.

mental, cunoaştere, principii, idealuri. Deşi poate părea ciudat, nu e chiar aşa, întrucât legarea excesivă de un ideal poate distruge iubirea din suflet, pe primul plan rămânând numai idealul respectiv – adică, o “formă” mentală. Lazarev extrapolează acest lucru, trecând de la nivel uman, la cel social, şi exemplificând prin idealul nazist al “arianului”, sau “omului superior”, şi prin cel comunist al “egalităţii”. În cele din urmă, un ideal scăpat de sub control devine un “pat al lui Procust” pentru iubirea din suflet, si pentru prezenţa divină din restul lumii ce nu corespunde “idealului”.

suflet,  iubirea umană, şi de relaţii. Poate părea ciudat, chiar aberant, dar şi iubirea umană, atunci când e absolutizată, tinde să ia locul iubirii divine, şi duce la îmbolnăvire şi distrugere. Exemplu de boli produse de absolutizarea iubirii umane (uneori asociate cu neiertarea) sunt, după Lazarev, bolile aparatului genital, diabetul zaharat, şi unele cancere.  Frumos, deşi paradoxal, spunea, în acest sens, un scriitor francez: “Cine iubeşte prea mult, nu iubeşte îndeajuns, şi poartă totuşi semnul plus.”

Totuşi, trebuie să fac o paranteză, şi să precizez că Lazarev se referă la primul stadiu al iubirii umane – cea erotică. Întrucât phileia şi agape reprezintă deja altceva: trepte spre divin.

spiritualitate. Da, e o afirmaţie cel puţin ciudată (la o primă vedere), dar şi legarea de spirit poate da boli grave, întrucât spiritualitatea nu este Dumnezeu. După cum a spus Iisus, Dumnezeu este iubire, iar spiritul este doar un instrument de căutare a acestei iubiri divine. Cei care ajung să absolutizeze o cale, nişte ritualuri, dorinţa abstractă de a evolua, în dauna iubirii, nu sunt mai aproape de Dumnezeu, ci se îndepărtează.

Eu am prezentat numai legările cele mai importante, dar există şi altele. Ideea este că Lazarev, văzând aceste legări (care aveau ca rezultat boli ce variau de la infecţii, şi până la cancere – oamenii vii, care îl căutau, iar el încerca să îi ajute), a înţeles că lucrul cel mai bun pe care îl putea face era să le spună oamenilor care era problema lor, şi apoi să îi pună să se roage pentru iertarea faptului de a fi pus altceva mai presus de iubirea de Dumnezeu.Uneori, ei trebuiau să se roage şi pentru copii, sau părinţi, sau alte rude.

Desigur că vindecările erau, şi sunt,  în funcţie de credinţa oamenilor, şi de capacitatea lor de a se schimba. Există totuşi sute de cazuri rezolvate, unii bolnavi începând să se vindece fie şi asistând la conferinţele sale, sau chiar la înregistrări. Informaţia este aceea care, la indivizii receptivi,  începe lucrul cu structurile superioare.

Din câte se vede, “metoda” sa nu este mult diferită de cea a Bisericii Ortodoxe, sau a oricărei alte Biserici, pentru că el a înţeles că iubirea de Dumnezeu este valoarea supremă, urmată de iubirea de oameni. Şi, toate bolile sunt doar rezultatul unei greşite simţiri, urmată de o greşită “punere în practică”. În acest sens, el recomandă undeva  Evanghelia pentru a ne însuşi simţirea corectă. El numeşte Evanghelia “un manual de transformare a umanului în divin.”

Aş putea vorbi despre Lazarev ore întregi, şi tot nu aş epuiza toate aspectele metodelor sale terapeutice, sau ale filosofiei sale. Însă, voi mai sublinia doar, încă o dată, că el nu este, cum uşor s-ar putea crede, un teoretician, ci un practician – dovadă, sutele de cazuri rezolvate. La el, teoria a apărut în urma practicii, sau din practică, ca o încercare firească de a sintetiza cele aflate şi probate. Şi, de câte ori şi-a mai clarificat ceva în “sistem”, a mai scris o carte! Până de curând, eu ştiam de vreo nouă, dar între timp se pare că a mai scris.

Şi, ca să rămân în spiritul lui Lazarev, şi al tuturor vindecătorilor dintotdeauna, voi încheia prin cuvintele altui mare medium şi terapeut creştin, aparţinând începutului de secol XIX:

“Nu-i niciodată prea târziu să-ţi repari drumul, căci  viaţa este veşnică, şi dacă tu eşti astăzi ceea ce eşti, eşti datorită a ceea ce ai fost în decursul anilor, eşti co-Creator cu Creatorul tău.” (Edgar Cayce)


Advertisements

Responses

 1. Metoda intr-adevar nu e mult diferita decat cea a bisericii ortodoxe. Dar dupa 70 de ani de atesm in Rusia, metodele bisericii ortodoxe au fost de majoritatea populatiei bine uitate. Cartile lui Lazarev, Martanov,Ciumac si multor altora la vremea respectiva erau ca niste profetii si mari descoperiri spirituale. Din pacate multe din ele au si acea lingurita de dohot intr-un poloboc cu miere, care totusi tinde sa te abata pe cai gresite, care nu duc nicaieri.

 2. N-am stiut, crdeam ca e vorba de aceeasi carte, probabil prima.Imi pare rau.

 3. Iti dorim o luna plina de "cadouri" frumoase.

 4. Iarasi am aflat multime de lucruri despre care nu aveam idee.
  Multumesc.
  O seara minunata iti doresc

 5. Daca îi citeşti fie şi o singură carte, sigur vei fi captivat! Are un stil foarte frumos, intelectual, dar şi explicativ. Şi se simte că are o cunoaştere dincolo de "normal". Nici nu spune el tot ce ştie!
  Mulţumesc şi eu de vizită, o seară bună şi ţie!

 6. Asa se spune…Dar, binele pe care il fac este mult mai mare, pentru ca au intors multi oameni la credinta. Si, i-au determinat sa isi analizeze vietile, sa ierte mai mult, sa iubeasca mai mult! Lazarev insusi a evoluat o data cu descoperirile facute. Dupa cum am spus, de la tratamente bioenergetice a ajuns la rugaciune.
  Nu cunosc celelalte nume pe care le-ai amintit, daca poti sa imi dai amanunte despre ei, sau un link, ma voi bucura!
  Multumesc pentru vizita si completari, care ca de obicei, sunt interesante.

 7. La inceputul anilor 90 erau foarte populari si in Estonia, am citit si eu cate ceva oferit de prietenii mei, am citit ceva si de Lazarev, despre legaturile carmice, dar parintii ortodocsi dezvolta subiectul mult mai profund si nu avea rost sa ma adancesc in aceste teorii, care mi se pareau doar o mica parte dintr-un adevar integru, care-l gaseam din belsug in Sfanta Scriptura si in marturiile Sfintilor Parinti, care au primit de la Dumnezeu invatatura. Ce-mi parea important, ca ei duceau o viata curata, in post si rugaciune, si astfel, indepartanduse de cele trupesti si apropiinduse de cele ceresti, le se deschideau si tainele imparatiei cerurilor.
  Pe cand ducand o viata obisnuita, bucurandu-te de toate cele lumesti mi se parea suspect, cine anume le descopera acestor autori marile adevaruri,deoarece mai studieasem ceva doctrine ale altor guru,care m-au desamagit si mi-a parut rau de timpul pierdut. Deaceea nu pot sa spun nimic prea concret, ci doar impresia generala din toate aceste invataturi.

 8. Eu nu ii stiu pe aceia de care vorbesti, dar despre Lazarev mi s-a format impresia unui om destul de indreptat spre credinta. Karma se numea doar prima lui carte, apoi cei care le-au publicat au pus ca subtitlu aceasta denumire si celorlalte carti, desi el nu le-a denumit asa. Chiar si el a spus ca in primele carti avea mai putine informatii, a mai si gresit, dar apoi si-a gasit calea.
  Desigur ca el nu se poate compara cu Parintii Bisericii, dar totusi a facut si el bine, atat cat a putut, si a vindecat mai multi oameni decat medicii, ba chiar, i-a indreptat spre credinta. Numai Dumnezeu poate sa judece cat adevar si cata greseala e in cartile lui. Eu am apreciat ca spune niste adevaruri spirituale despre boli in lumea aceasta materialista.
  o seara buna, si multumesc pentru sfaturi!

 9. Nu-i nimic, nu trebuie sa iti para rau, sunt multi oameni care gandesc asa despre Lazarev dupa ce au citit primele lui carti. Dar, la urma-urmei, important este ce alege fiecare sa creada.
  Eu am o parere deosebita despre el, pentru ca lucrez si in domeniul medical, si ceea ce face el depaseste cu mult medicina. Apoi, citind cartile lui, am simtit ca ma linistesc, si imi accept unele lucruri din viata. Dar, fiecare are autorii lui cu care se simte "pe lungime de unda", si nu trebuie sa ne suparam din asta.
  Principalul este ca exista un singur Dumnezeu, ca urmatori sunt multi!:) O seara buna, si multa pace!

 10. Mulţumim, şi vouă la fel! Deşi, ştiu că le aveţi deja pe cele mai importante!:)

 11. Am sa incerc sa imi fac timp sa il citesc, sau macar o carte de-a lui.
  Cu totii suntem dincolo de un anumit normal pentru a putea fi considerati de restul ca fiind normali.
  O seara minunata iti doresc

 12. Adevăr ai grăit!:) (În legătură cu normalul acela.) Îm psihiatrie, se spune că normalul este ceea ce e acceptat de normele sociale, culturale, psihologice, etc. ale unei sociatăţi. Dar şi acestea au fost făcute de oameni, care…etc. Se ajunge la ideea că normalul se schimbă şi el o dată cu oamenii!

  Dacă vrei să citeşti Lazarev, îţi recomand să sari peste primele două cărţi ("Karma" şi "Karma pură") şi să începi direct cu a treia sau cu oricare de după ea.

  O seară bună!

 13. Draga mea, uite cam traziu dar sper ca nu -prea-

  Am vrut sa-ti scriu la Lazarev cand ai postat, am avut atatea de spus ca m-am razgandit.

  raman doar cateva cuvinte

  El este si va ramane un cautator nedezmintit de adevar, pe care il gaseste cu fiecare zi traita, fiecare carte insemnand istoria cautarii lui. Toate acestea reprezinta adevar.

  Mai mult de-atat, a dovedit ca il poate si darui celorlalti care nu mai aveau nicio sansa sa-l caute.
  Nu toti sunt chemati sa se impartaseasca cu el. Numai libera vointa si dorinta sincera de a cauta adevarul dincolo de orice prejudecati poate fi calea aflarii.

  Acest om a muncit si a invins propria sa moarte in nenumarate randuri aplicandu-si propriile percepte si retete dupa ce nimeni nu a putut s-o faca, ce doctor ar fi mai nimerit sa trateze un bolnav?

  Eu pot spune sa spun ca l-am cunoscut.

 14. Atunci, eşti o fericită! Şi eu l-am cunoscut, într-un fel, dar numai în spirit. Prin cărţile sale, l-am simţit foarte aproape, şi chiar "m-a vindecat" şi pe mine sufleteşte.
  Ştiu că el face parte dintre aceia care chiar îşi aplică învăţăturile şi tratamentele în propria viaţă, de aceea e şi credibil.

  Mă bucur că ai revenit, şi ne-am găsit încă un punct comun! Te îmbrăţişez!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: