Posted by: childagain | January 13, 2009

Al cincilea munte

Se ştie, desigur, că a vorbi despre un prooroc atât de important al Vechiului Testament precum Ilie constituie un act de răspundere, şi poate genera discuţii interminabile vis-à-vis de modul lui de percepţie de către public! Ceea ce s-a şi întâmplat, desigur, cu această carte a lui Paulo Coelho – şi, cu, dealtfel, mai toate cărţile sale! Însă, după părerea mea,  contează că el şi-a  asumat această  răspundere, iar cartea respectivă  o consider chiar  mişcătoare  şi  instructivă, chiar dacă abordează un punct de vedere mai  “laic”.

Coelho a vorbit mai ales despre latura umană a proorocului, schiţând portretul un om cu frământări, dureri şi nelinişti, în ciuda misiunii sale divine. Un om care se îndoia, din când în când, de misiunea încredinţată, şi de puterea sa de a o duce la capăt. Şi, tocmai de aceea, mai credibil! “Orice om are dreptul de a se îndoi de misiunea sa şi de a o părăsi  din când în când; nu trebuie însă să o uite.Cine nu se îndoieşte de sine este demn de dispreţ, căci are încredere oarbă în puterile lui şi păcătuieşte prin trufie”, îi spune îngerul său lui Ilie.  Sau, în alte cuvinte:“Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!”

Silit să fugă din calea Izabelei, regina pe care o jignise mutrând-o pentru păcatele ei, el se refugiază în cetatea Akbar, închinătoare la zei. Este găzduit acolo de o femeie văduvă, şi de fiul ei. Totuşi, în ciuda diferenţelor religioase, înţelepciunea proorocului, şi faptul că “vorbea cu Dumnezeul lui” sunt recunoscute, şi mai-marii cetăţii îi cer sfatul în momente de cumpănă. Aceste momente sosesc curând, atunci când cetatea este asediată de asirieni. De aici încolo, începe un şir de întâmplări şi intrigi, în urma cărora, finalmente, cetatea cade în mâinile asirienilor. De vină nu este lipsa de curaj a apărătorilor, ci trădarea. Sfaturile lui Ilie de a negocia cu asirienii nu sunt ascultate, întrucât marele preot al Akbarului dorea ca oraşul să fie distrus. De ce? Pentru a se distruge, o dată cu el, şi papirusurile care abia fuseseră inventate, şi periculosul sistem al scrierii. Inteligenţa acestui om văzuse puterea viitoare a informaţiei, şi mai ales, a informaţiei religioase, care ar fi putut ajunge la îndemâna oricărui om. Şi acest lucru i s-a părut mai înspăimântător decât distrugerea cetăţii.

În timpul acestui dezastru, este ucisă femeia care îl găzduise, şi pe care Ilie ajunsese să o iubească. El suferă o profundă criză spirituală, îndoindu-se din nou de misiunea sa, şi de dreptatea lui Dumnezeu. Este un moment atât de “uman” care completează portretul proorocului, încât nu putem să nu ne simţim implicaţi emoţional!

Şi totuşi, el hotărăşte să meargă mai departe, şi să înceapă reconstrucţia: a oraşului, şi a propriei lui vieţi. Foarte sugestiv, în acest sens, este un dialog al său cu îngerul:

“- Nu există tragedie, ci inevitabil.Totul are o raţiune: va trebui doar să deosebeşti ce  este trecător, şi ce este absolut”, spune îngerul.

–  Ce este trecător?întrebă Ilie.

– Inevitabilul.

– Şi ce este absolut?

– Lecţiile inevitabilului.”

Deşi, după cum am mai spus, nu este o carte “teologică” în sens clasic, ea vorbeşte în mod direct sufletului omului modern, într-un limbaj clar şi accesibil. Marele ei merit pare a consta tocmai în faptul de a “coborâ” o mare personalitate biblică la nivelul înţelegerii contemporane. Şi mai pare a ne spune, în subsidiar, că  nu  e un lucru atât de inaccesibil să  fii  “ales”. Poate fi mai curand un lucru dureros uneori, şi plin de răspunderi!

Şi, consider potrivit să închei prin cuvintele unui mare om de credinţă şi cultură – N. Steinhardt –  referitoare la acestă căutare a credinciosului neliniştit:

“Ni se cere numai curajul de a constata că omul frământat, chinuit, obsedat de vocaţia credinţei a devenit prin însăşi starea sa căutătoare un credincios. Cine porneşte spre Hristos – şi oricât de lungă, întortocheată şi nesigură i se arată a fi calea – L-a şi întâlnit”.

Advertisements

Responses

 1. Interesant zugravita aceasta carte si acest personaj biblic.

 2. "Dumnezeu nu e in cer,nu-i pe pamant;Dumnezeu e in inima noastra "-Eminescu- Nu am alte comentarii ! Zile sa-ti fie asa cum iti doresti !

 3. zile=zilele

 4. Chiar merită citită! În timpul lecturii, nici nu îţi vin în minte cuvintele "personaj biblic", ci te implici, fără să vrei, în viaţa unui om frământat de alegerile pe care trebuia să le facă, şi de vocaţia sa.

 5. Indoindu-ne ne indreptam.
  O zi minunata iti doresc

 6. scriu aici pt ca este ultima/cea mai recenta postare:
  asta ai inteles tu?!!! ca eu caut popularitatea…

 7. Asa e! Daca n-ar fi indoiala, de unde am sti ce inseamna sa stam drepti?
  O zi frumoasa si tie!

 8. @ Mare de … : Poate nu m-am exprimat bine, cred ca am vrut sa spun ca vrei sa ti se recunosca parerile. E dreptul tau, nu zic nu, dar crede-ma, nu ai ales cel mai fericit mod! Chiar daca uneori mai ai si dreptate in criticile tale (la adresa weblogului, ma refer), asta nu inseamna ca le poti face oricum.
  Poate ti se va parea iar "limbaj de lemn", dar imi vine in minte o comparatie: oamenii erau cei mai nenorociti pacatosi cand a venit Iisus pe pamant, dar El nu s-a apucat sa le strige:"Mai nenorocitilor! Mai pacatosilor! Nu va e jena de voi?" Nu, El a cautat sa faca El-insusi ce se putea face pentru ei, si a inceput cu imbuntatatirea propriei fiinte, pentru a fi capabil sa ii ajute.

  Noi nu iti suntem adversari, Mare de…, tu iti creezi singur adversarii!

 9. " sa mi se recunoasca parerile"?!!!
  PARERILE’astea ale mele nu’s ale mele desi sunt s’ale mele. este de fapt vorba o CULEGERE (atat cat s-a pastrat) din TOATE PARERILE CELOR CARE AU PLECAT; oameni/bloggeri care au gasit de cuviinta sa plece de pe weblog decat sa le spuna (de fapt… dupa ce s’au saturat sa le spuna) PARERILE lor. eu am trecut prin paginile multora si am gasit de cuviinta sa le spun si celor din echipa9 sa nu faca aceleasi greseli pe care le-au facut cei din echipade10. cam atat. maine (de s’ar misca ceva) eu n’am sa (mai) fiu. de’ar fi sa fiu sa nu mai fiu nici fiica n’am c’am vrut doar fiu. să.

  citesti. lasă-Ţi Timp din timp.

 10. mi-a placut citatul ingerului 🙂
  frumos post 🙂

 11. Multumesc! Mie mi-a placut cartea, e plina de intelepciune, dar totusi nu moralizatoare.
  Ma bucur de vizita, o zi buna!

 12. te ţuc pe fuga., ti-am scirs la penultima, dupa asta cred ca iau o mica pauza de gandire, mi s-au ars bateriile :)) mi s-a recomandat sa las capu deoparte, si cred ca cine a facut-o avea mare dreptate, o perioada cred c-o sa-mi fac doar de cap peste cap, noroc ca la mine ăsta nu prea este o chestiune delimitata :)))

  destept ingerul lui Ilie! :))

 13. a, si multumesc, stii tu, pt. pălmutele lipite!

 14. Ţi s-au ars bateriile?:) Da’chiar nu poci crede!:) Totuşi, nu e rău să laşi o vreme capu’ de-o-parte! Ştii, eu cred că lucrurile cele mai valoroase ale omenirii au fost create prin inspiraţie, adică o "şoaptă" de Sus, fără capul propriu!:)
  Aşa că, fă-ţi de cap!:) Şi pe urmă îmi spui ce s-a mai întâmplat…

  Îngerii toţi sunt deştepţi, cum nu suntem noi!Poate că şi pe Coelho l-a inspirat un îngeraş când a scris…

  Te îmbrăţişez, şi aştept să revii…cu cap, sau fără!:)

 15. Mulţumesc, Brânduşa! Şi tu să ai zile cât mai frumoase, pe măsura sufletului tău!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: