Posted by: childagain | January 15, 2009

Mihai Eminescu – omul şi artistul

Click pe poză

E o întreprindere destul de dificilă a vorbi despre un poet care a depăşit graniţele “poeticului”, devenind, de fapt, un “monument” al poeziei! Şi, pentru că au făcut-o alţii cu mult mai bine înaintea mea, mă voi limita la a spune doar câteva consideraţii.

Universul poetic eminescian a fost atât de bogat, pentru că se “suprapunea” spiritului său extraordinar, şi extins înspre multe domenii ale cunoaşterii. Ca toţi oamenii de geniu, Eminescu nu a fost doar poet, ci şi un gânditor profund, preocupat de temele fundamentale ale vieţii şi morţii, ale rostului nostru pe acest pământ, ale alcătuirii universului mare (“Scrisoarea I”, “Luceafărul“, “Rugăciunea unui dac“,“Glossă”, “Odă în metru antic” dar şi “Sărmanul Dionis“, “Avatarul faraonului Tla” şi alte proze fantastice). Dealtfel, el a iubit mult filosofia, citind în particular Fichte şi Schopenhauer. Studiile efectuate la Viena au consolidat această dragoste a sa pentru filosofie, deşi nu au fost
terminate. În această capitală a artei şi ştiinţei, el a mai audiat
însă şi alte cursuri, a căror varietate ar uimi un “student căldicel”
al zilelor noastre: filosofia dreptului, economie politică, ştiinţe
financiare şi administrative, drept internaţional, şi chiar medicină!
Poetul urmărea fascinat disecţiile de cadavre, probabil meditând la
efemeritatea vieţii, deşi uneori atât de perfectă în manifestările ei!

În acelaşi timp, a fost şi un om iubitor, care trăia din plin sentimente puternice, un om ancorat în viaţa celor din jur, şi a societăţii sale, o “fiinţă socială” completă.

Iubirile sale pentru Mite Kremnitz sau Veronica Micle nu au fost doar “poveşti de salon”, ci sentimente profunde şi în acelaşi timp dureroase, sentimente care i-au marcat viaţa, îmbogăţind-o, dar şi transformând-o iremediabil. (Ca să cităm doar câteva dintre poeziile sale de dragoste, voi aminti:”Floare-albastră“, “Lacul”,”Dorinţa“, “Pe lângă plopii fără soţ”.)

Prieteniiile sale au fost şi ele calde şi durabile, după cum dovedesc memoriile timpului său. Creangă, Caragiale, Maiorescu, Nicu Gane au fost personalităţi prezente în viaţa sa, nu numai literară, dar mai ales în cea particulară, aproape pe tot parcursul ei.

În acelaşi timp, trăind ancorat în societatea timpului său, a fost un om profund preocupat de viaţa poporului său, de condiţiile politice şi sociale ale vieţuirii acestuia, după cum o dovedesc articolele de la “Timpul”, care  la un moment dat au deranjat însuşi partidul ce îi oferise colaborarea la acest ziar. “Împărat şi proletar” este, iarăşi, un poem amplu ce reflectă concepţiile sale social-politice mai mult chiar decât articolele publicate.

Un alt domeniu de care a fost serios preocupat (deşi puţină lume ştie) este economia. După cum am spus, el a urmat unele cursuri la Viena. Întors în ţară, a încercat să facă cunoscute părerile sale în ceea ce privea schimbările de efectuat în economia naţională (păreri nu cu mult diferite de ale specialiştilor de astăzi!), însă a stârnit puternice animozităţi, ajungându-se, în cele din  urmă, la încetarea colaborării cu acel ziar conservator. Aceste informaţii, mai puţin cunoscute publicului larg, legate de articolele cu caracter economico-administrativ şi chiar politic ale lui Eminescu, au fost sintetizate de economistul Mihai Radu Crişan în volumele: “Spre Eminescu – Răspuns românesc la ameninţările trecutului, şi la provocările viitorului” şi “Eminescu interzis. Gândirea politică”.

Preocupările sale politice, sociale, istorice (de notat în acest sens poemele cu teme istorico-filosofice , gen “Scrisoarea III”, sau “Memento mori”) reflectă dragostea profundă, şi în fond, simplă şi naturală, pentru acest popor atât de cald, dar şi atât de greu încercat. Spun, simplă şi naturală, întrucât această dragoste nu era numai produsul gândirii sale filosofice umaniste, ci şi a vieţuirii sale în mijlocul acestui popor, în timpul copilăriei şi adolescenţei petrecute în satul natal, unde a avut ocazia să remarce simplitatea şi căldura ţăranilor, munca grea pe care o depuneau, nedreptăţile sociale, dar şi nesecata rezervă de optimism şi omenie. Şi, desigur, filonul artistic “ascuns”, dar totuşi atât de prezent în toate momentele vieţii lor!

În acest sens, admiraţia sa pentru trecutul istoric nu a rămas în stadiul de “simplă admiraţie”, ci s-a transpus în chemări poetice, mai mult, la a restaura statutul măreţ al acestui popor: “De-aşa vremi
se-nvredniciră cronicarii şi rapsozii/ Veacul nostru ni-l umplură
saltimbancii şi irozii”; “Cum nu vii tu Ţepeş Doamne, ca punând mâna pe
ei/ Să-i împarţi în două cete: în smintiţi, şi în mişei / Şi în două
temniţi large cu de-a sila să-i aduni/ Să dai foc la puşcărie, şi la
casa de nebuni.”

Aşadar, această personalitate măreaţă şi luminoasă, acest mare OM al poporului nostru, atât de preocupat – până la durere! –  de soarta celor mulţi, îşi merită locul în panteonul spiritelor protectoare ale poporului nostru.  Chiar dacă, dincolo de geniul şi Iubirea sa,  fost doar un om, cu lipsuri şi dureri (ca să amintim numai întunecatul episod al bolii sale mintale dinspre sfârşitul vieţii), el a încercat să pună această umanitate a sa în slujba Marilor Idei. Cât a reuşit, cât a luptat, cât a suferit, noi
putem şti numai o parte! Pentru că, “greşeşte cine se judecă singur pe sine” după cum spune un părinte din Filocale, şi, cu atât mai mult, cine îi judecă pe alţii!

Închei această (oricum) sumară trecere în revistă a unei vieţi şi activităţi încă (mult timp) prezente în memoria noastră, chiar fără a fi necesar să deschidem multe cărţi de istorie literară, cu două “ziceri” aparţinând altor mari oameni ai timpului lor, care au surprins nişte adevăruri esenţiale:

“Artistul este adversarul înnăscut al morţii.” (Thomas Mann)

 

“Oamenii mari sunt meteori care se mistuie pentru a lumina universul.” (Napoleon)

Advertisements

Responses

  1. Felicitari!

    EMINESCU INTERZIS. GANDIREA POLITICA

    SPRE EMINESCU RASPUNS ROMANESC LA AMENINTARILE PREZENTULUI SI LA PROVOCARILE VIITORULUI

    Aceste carti sint publicate cu CopyLIBER (au copierea, traducerea, difuzarea neingradite si gratuite pe intreg mapamondul).

    Daca aveti html-ul dezactivat: cu PASTE asezati link-ul in browser si, apoi, apasati ENTER.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: