Posted by: childagain | January 20, 2009

Admiraţiile lui N. Steinhardt

Despre acest minunat om de cultură şi profund creştin aveam de gând să scriu mai târziu, mai pe larg. Însă astăzi, răsfoind una dintre cărţile sale de învăţătură  – “Dăruind vei dobândi” – am regăsit un capitol intitulat “Sfinţi şi oameni iubiţi”. Domnia-sa enumeră acolo 25 de personaje care i-au luminat şi ghidat viaţa, cu o scurtă explicitare a motivelor. Nu sunt numai sfinţi printre ei, există şi un rabbi hasid, şi chiar personaje literare. Însă, fiecare dintre ei are ceva anume, o lumină interioară care “se simte” izvorând chiar şi din cel mai anost prezent. Ei par a trăi pe deplin aserţiunea lui Eliade: “Lupta împotriva mediocrităţii biruieşte numai în două împrejurări: sau ieşind din ea printr-o nebunie a sufletului, sau transfigurând-o. Poţi trăi în cea mai plată mediocritate, fără a ajunge mediocru…”
Printre aceste minunate personaje preţuite de Steinhardt se numără şi câţiva sfinţi pe care i-am luat eu -însămi drept sumum: Sfântul Ierarh Nicolae, Sf. Serafim de Sarov, Sf. Maria Egipteanca. Dar, motivaţiile sale sunt oarecum bizare pentru un spirit teologic “strict şi literal”! Şi, tocmai aceste motivaţii m-au determinat să îl îndrăgesc şi mai mult!
De exemplu, pentru a explicita, oarecum, preţuirea sa pentru Sfântul Nicolae, el ne redă o pildă în care ni se vorbeşte despre sfântul Nicolae şi Sfântul Cassian în drum spre întâlnirea cu Domnul. La marginea drumului, ei întâlnesc un ţăran care se chinuia să-şi scoată căruţa din şanţ. Sfântul Cassian nu a vrut să întârzie la întâlnire, şi să îşi mânjească frumoasele straie, dar Sf. Nicolae şi-a suflecat mânecile, şi l-a ajutat pe gospodar să scoată căruţa la liman. Care dintre ei credeţi că a fost urmarea?
Dummnezeu l-a primit pe Sf. Cassian cu o negrăită politeţe, şi l-a numit impecabil, şi imaculat. În plus, i-a dăruit privilegiul ca numele său să fie purtat de zece mii de oameni. Pe Sf. Nicolae l-a primit cu mare prietenie, numindu-l “neparolist” (întrucât întârziase!), şi mânjit. Apoi, a hotărât ca numele său să fie purtat de mulţimi nenumărate.Oare noi, intelectualii rasaţi, aflaţi în locul celor doi sfinţi, ce am fi ales?
Trecând la alt sfânt: Serafim de Sarov, motivaţia preţuirii părintelui este aceea că el ar fi propovăduit bucuria ca mod de viaţă pentru un creştin. Nu alungarea vieţii, şi a frumosului ei, nu mortificarea excesivă, ci bucuria! (Deşi, desigur, viaţa sfântului a cunoscut şi o asceză aproape neîntreruptă.)
Alţi doi sfinţi: Tereza de Lisieux, şi Anton de Padova, şi-au câştigat respectul său tocmai pentru că nu se ocupau de problemele măreţe ale umanităţii, ci de lucruri mărunte şi indispensabile. După cum spune Steinhardt: Acolo, în frecuşul, monotonia şi  abraziva oboseală a vieţii simple se verifică şi se adevereşte credinţa, acolo se cunoaşte pentru cine semenul său poate fi numit aproapele său.” Spre exemplu, sfântul Anton ajută la găsirea obiectelor mici pierdute de bătrâni, şi care au o atât de mare importanţă pentru ei – cum ar fi, cheile. Multe învăţături ar putea trage de aici cei care, vorbind şi aşteptând să înfăptuiască mari vitejii şi idealuri, nu sunt în stare să aducă nici măcar o mică alinare concretă în vieţile celor pe care pretind că îi iubesc!
Sfânta Maria Egipteanca este iar un personaj demn de tot respectul, în viziunea părintelui Steinhardt, şi nu neapărat pentru că ar fi “sfântă”, ci tocmai pentru că înainte fusese o mare păcătoasă, care a dus o luptă de 47 de ani cu propriile sale porniri.“Numai acei care se luptă se vor încununa” , spune Sf. Pavel într-o epistolă.
Lista acestor “admiraţii” ale autorului este lungă, după cum am spus, şi include chiar şi personaje literare, cum ar fi stareţul Zosima din “Fraţii Karamazov”, propovăduitorul adevăratei vieţi creştine, simple şi fireşti, episcopul Myriel din “Mizerabilii” de Victor Hugo, care, prin bunătatea şi iertarea necondiţionată, îi salvează ocnaşului Jean Valjean nu numai viaţa, ci şi sufletul, precum şi preotul Francis Chisholm din “Cheile Împărăţiei” de Cronin, care, misionar pe pământul Chinei păgâne, se afla foarte aproape de sfinţenie, şi bineînţeles, fără să realizeze acest lucru.
Privind aceste minunate persoane şi personaje alese de Steinhardt drept modele, realizăm cu uşurinţă de ce drumul său a fost acela care a fost, şi de ce a putut realiza acea uluitoare metamorfoză a vieţii sale. Făcând o uşoară adaptare unui cunoscut proverb românesc, am putea spune şi noi: “Spune-mi pe cine admiri, ca să îţi spun cine eşti, şi cine vei deveni.”
Oare noi, sau copiii noştri, pe cine alegem drept modele?
Advertisements

Responses

 1. Superba,poti zbura in liniste!Eu si repet "eu" pot chiar si plange!Si asta e un mod de a te bucra de viata , nu?!

 2. Uneori, da…Dar, numai uneori!:)

 3. Nicu Steinhardt mi se pare a fi fost – din toate punctele de vedere un om fascinant: erudit exceptional, evreu comvertit la ortodoxie, monah si in acelasi timp martir in inchisorile comuniste, acest om a fost exemplar pentru cultura si pentru sufletul romanesc. Si dintr-un anumit punct de vedere (cel al trecerii la crestinismul rasaritean), l-as compara cu un alt exceptional erudit, si membru al Rugului aprins: Andre Scrima.

 4. Steinhatdt e la rindul sau un sfint.

 5. Da, cred ca acolo, Sus, i s-a acordat acest statut, chiar daca nu si la noi, aici.

 6. Nu ştiu nimic despre Andre Scrima, din păcate! Dacă tu ştii mai multe, poate vei scrie câteva cuvinte, când vei avea mai mult timp.
  Mie Steinhardt îmi este foarte aproape de suflet, face parte din "familia" mea, ca să spun aşa! Îmi e dragă şi erudiţia lui, dar mai ales ideile sale creştine atât de generoase şi de "dincolo de literă". Cred că el a prins esenţa propovăduirii lui Hristos mai bine decât mulţi creştini de la naştere!

 7. este intr-adevar un om de cultura si un model de cultura.
  O zi minunata iti doresc

 8. Mulţumesc pentru aprecieri, james! Şi eu îl admir, şi mă interesează tot ceea cew ţine de viaţa lui.

  O zi frumoasă şi ţie!

 9. Daca ai un duhovnic iar acela este intr-adevar omul ales sa propovaduiasca crezinta in numele Domnului , iti va spune o serie de pilde asemanatoare celor de mai sus si nu numai, va cauta sa nu-ti regreti existenta pe acest pamant ! Asa ca duce-ti copiii la duhovnici iar ei le vor arata modele !"Aduce-ti copii la mine!"-este chemarea sfanta!
  Cu imbratisari…la pauza de cafea !

 10. Si a fost ok…am citit in timp ce ascultam "Blue angel" .

 11. Foarte bună soluţie ai găsit! E de luat în considerare!Însă, până să ajungă copiii la duhovnic, şi chiar după aceea, tot alături de noi petrec! Şi, noi ar trebui să fim primii care să le indicăm modelele!
  Te îmbrăţişez şi eu!

  P.S. Mă bucur că ţi-a plăcut "Blue Angel"! Dar, încearcă şi prima piesă "Secret Garden"! Aceea mă duce undeva, departe, de fiecare dată…

 12. In ce priveste parimiile lui N. Steinhardt sunt lucrurile trainice ale sufletului sau si, tainice in buna parte, pentru sufletele noastre.

  Confluentele, analogiile si, as spune, obsesiile sale crestine sunt doar o usa deschisa dinspre realitatea interioara spre cea exterioara la care ne putem raporta. Insa nu e necasar sa ne defineasca.

  Noi ne-am ales, asta e o alta discutie, valorile si destinatiile in functie de inradacinarea umana pe care societatea a avut-o la un moment dat.

  Despre copii nostrii, inclin sa-ti dau dreptate, noi le putem oferii daca nu modele, macar sansa discernamantului. Posibilitatea de a alege in cunostinta de cauza.

  O seara buna,

 13. Multumesc, Florin, pentru acest raspuns atat de frumos si complet! Cu un mic "adagio": "obsesiile" sale crestine sunt niste alegeri constiente, care s-au impus sufletului sau intr-o lunga perioada de lupte (inclusiv politice) si framantari. Din cate se stie, el a trecut la crestinism in inchisoare (a detinutilor politici), fiind prin nastere evreu. Despre experienta inchisorii si a crestinarii sale vorbeste si minunata lui carte "Jurnalul fericirii".
  In rest, ai dreptate ca ne alegem valorile in functie de "inradacinarea" geografica, politica, sociala…dar si de o anume aspiratie subconstienta a sufletului nostru, care isi gaseste implinirea doar intr-o anume idee sau credinta!

  Multumesc pentru vizita, si frumoasele cuvinte! O seara buna!

 14. Cu adevarat nu esti copil la minte. 🙂
  Un an nou cu multa bucurie! (sunt doar in trecere)
  Cu mult drag, Carmen

 15. Cât mă bucur că ai revenit, Carmen! Nu sunt chiar copil, decât aşa, pe ici, pe colo!:)

  Un an bun şi ţie!

 16. citind postarile tale sunt incitata la relecturare.
  un autor fascinant Steinhardt si un indemn la regasirea modelelor adevarate de viata, a calauzelor morale.

 17. Mă bucur să aud asta, dragă Danielle! Meritul postărilor mele este doar acela de "a trimite mai departe", la valorile esenţiale. Steinhardt este una dintre valorile poporului nostru.

  Mă bucur că ai trecut pe aici, o zi bună să ai!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: