Posted by: childagain | January 25, 2009

Îndrumător pentru tineri – viziunea lui Noica asupra educaţiei (I)

Spirit profund şi luminat, Constantin Noica s-a preocupat de toate marile probleme ale vieţii şi devenirii noastre ca oameni. De la meditaţia filosofică pură (relevată în eseuri, dar şi în culegerile de aforisme reunite sub titlul: “Fragmente de sistem. Mirări. Obsesii”, “Mărturisiri“, etc.), lupta ideologică pentru un stat naţional autentic (concretizată prin înfinţarea revistei “Adsum” – pe care o redactează în întregime singur, dar şi prin cei şase ani de închisoare la Jilava), şi până la problema educaţiei – toate ramurile importante ale unei vieţi sociale complete i-au stat în atenţie. Deşi filosof prin formaţie – şi chiar un filosof strălucit – el nu s-a sfiit să se implice în problemele “cetăţii”, analog unui alt ilustru înaintaş al său: Socrate. Dimpotrivă, el considera că locul filosofului este “în cetate”, printre ceilalţi semeni care trebuie luminaţi şi ajutaţi să găsească soluţii problemelor lor. “Filosofia înseamnă o raţiune ce se plimbă prin lume”, spune el în “Îndrumar pentru tineri”, şi “Singurătatea nu înseamnă să nu participi la lume”. Dealtfel, acest minunat concept al educaţiei corecte a tinerilor ca bază pentru o societate îmbunătăţită l-a aplicat strălucit şi în ultimii săi ani de la Păltiniş, unde îi primea pe cei doritori şi purta cu ei discuţii îndelungate pe teme filosofice, şi nu numai, tot în spiritul marelui Socrate.

Dar, mai bine să îl lăsăm pe domnia-sa să îşi expună ideile asupra educaţiei, aşa cum le-a formulat în “Îndrumarul pentru tineri”, noi rămânând numai să tragem concluziile necesare, din când în când:

“Dreptul de a face şcoală de înţelepciune fără a fi înţelept şi fără a avea doctrină” (Se pare că această primă frază a “Îndrumarului” său ar constitui un fel de motivaţie a scrierii lui, care explicitează faptul că, atunci când cineva are ceva de spus, alinierea la o “şcoală” sau “doctrină” devine superfluă.)

“Fie-ţi milă de alţii: trăieşte frumos, învaţă mult, crează bine – trebuie să spui fiecărui om tânăr. Alţii au nevoie de împlinirea ta la fel de mult ca tine.”
“Când un tânăr creşte frumos, iese parcă din strâmbătate o întreagă lume”.
(Minunată această cugetare, şi ea ar putea fi pusă pe frontispiciul tuturor instituţiilor de învăţământ!)

Cum să-i convingi pe tineri că există vreo treizeci-patruzeci, chiar cincizeci de ani, înăuntrul cărora se pot pregăti şi trebuie să se pregătească pentru a face, pe traseu sau la urmă, ceva din isprava obscur dorită? Ei însă vor şi speră să obţină totul dintr-o dată, ba sunt dezamăgiţi că nu obţin (cel puţin în ochii altora), ceva care să despice lumea în două. Numai că se despică ei în două, prin nerăbdarea lor – şi intră apoi în statistică.”

(Iată o problemă reală formulată de filosof: găsirea unei modalităţi educaţionale care să nu fie doar “la obiect”, sau “intelectuală”, ci să atingă însuşi miezul devenirii fiinţei umane, modul ei de formare ca spirit complet. Acea “ispravă obscur dorită” pare a fi “misiunea” cu care fiecare om vine pe lume, şi care persistă în subconştientul său sub forma unei aspiraţii spre ceva anume, sau chiar a unei “visări la”. De aceea, educaţia adevărată este cea moral-spirituală, cea intelectuală fiind doar o anexă! Din păcate, în zilele noastre este luată în considerare mai mult anexa, iar esenţialul se pierde pe parcurs, sau este lăsat numai pe seama familiei. Probabil, această răsturnare a valorilor a permis şi utilizarea ştiinţei în scopul distrugerii, căutându-se “efecte rapide şi practice”, pierzându-se pe drum acea “misiune nobilă” de la început.)

“Primul lucru pe care trebuie să îl spui unui tânăr angajat în cultura umanistă  este că abia pe la 40 de ani începe să îşi dea măsura. Pe urmă, vei spune celui trecut de 40 de ani că abia la 60 de ani ar putea începe deceniul de aur al creatorului  în acest plan. Iar celui de 60 trebuie să îi spui (dacă a reuşit, ori nu, şi cine reuşeşte cu adevărat?) că e bine să se gândească, atunci când scrie, la cititorul care nu s-a născut încă.”
(Importanţa şi forţa răbdării şi a muncii susţinte este aici evidenţiată foarte clar.)

“Orice sfat dat cuiva apropiat e impur: te priveşte şi pe tine.Dar trebuie să îl dai, dacă trimite mai departe pe celălalt, dacă-l sporeşte.”
(Iată aici o frază cu profunde implicaţii, nu numai morale, ci şi spiritual-religioase. Sfatul devine “impur” întrucât nu este numai spre binele celuilalt, ci şi al tău. Un om apropiat face parte din viaţa ta, chiar din tine, într-un fel! Această “impuritate” se referă la faptul că “nu trebuie să îţi faci haină din in şi lână”, după cum spune Scriptura, adică să faci binele, dar să urmăreşti şi un interes personal. Desigur însă că sunt situaţii în viaţă când acest lucru nu poate fi evitat, şi atunci e preferabil să facem totuşi binele, chiar şi aşa, impur. “Să semănăm puţin, fie şi cu neghină, ca să nu murim de foame”, spune Patericul.)

“Oamenii îţi cer să-i confirmi, nu să-i trimiţi mai departe.” (Iată un mare şi trist adevăr, care ne aminteşte gândurile unui alt mare umanist şi spirit viu al secolului al douăzecilea – André Malraux: “Eul nostru, acest monstru insesizabil şi unic, pe care fiecare îl giugiuleşte în adâncul sufletului.”)

Dar, întrucât am spus destule pentru început, iar “Îndrumarul” fiind mult mai complex, mă voi opri aici, urmând să îl continui într-un episod următor. Şi, închei tot prin cuvintele lui Noica, ce ar putea fi constituite într-o “profesiune de credinţă” a filosofului:

De ce nu poate fi repudiată filosofia? Pentru că singură păstrează această şansă de a spune ce nu se ştie încă…De a spune ceva când nu mai este nimic de spus…”

 

Advertisements

Responses

 1. Felicitari,o tema fantastica,ar fi minunat daca aceste citate date de tine din Noica ar fi postate cat mai vizibil pentru toata lumea ar fi minunat.Asa s-ar improspata in mintea fiecaruia si ar ajuta mult,bine numai daca vrei acest lucru.O zi buna si nu in ultimul rand sa fi iubit!

 2. filosofia nu poate fi studiata pentru ca… atunci cand crezi ca s-a spus tot, vine cineva care mai are ceva de spus

 3. Draga Brandusa e de ajuns daca spui si un singur cuvant!:) Uneori, un cuvant poate exprima totul!
  Despre text, pot sa spun ca am incercat sa il scurtez, dar mai mult de atat nu am reusit!:) Oricum, va mai urma si o parte a doua, pentru ca "Indrumarul" lui Noica este mult mai extins.
  Multumesc pentru prezenta tonica, si pentru impartasirea preocuparilor mele. Te sarut!

 4. Mulţumesc pentru sfat, dragă Casha, voi încerca să ţin cont de el!
  Mă bucur că m-ai vizitat, şi îţi doresc multă bucurie şi împlinire, ca să compenseze toate suferinţele trecute!

 5. As face un "pact" cu tine ,iar acela ar fi o rugaminte :" Da-mi cate putin !" , pentru ca infometata cum sunt,risti sa comentez de zeci ori pe zi. Nu-mi plac neaparat concluziile… a scrie doua randuri in favoarea unor idei atat de luminate ! Revin… O zi minunata !

 6. Extrem de interesante sunt "recenziile" tale.
  Multumesc pentru invataturile oferite.
  O seara minunata iti doresc

 7. Asa e, Elza, ai mare dreptate! De aceea, ea nu se "studiază", ci mai mult, se "înţelege" şi se crează. Un spirit înclinat spre filosofie va trece tot ce i se întâmplă în viaţă prin prisma filosofiei. Şi astfel, nu atât va suferi mai puţin, cât va încerca să înţeleagă ce i se întâmplă, şi de ce suferă!
  Mă bucur că ai hotărât să rămâi, şi tu ai o "filosofie" proprie, care e foarte aproape de sufletele celorlalţi!

 8. James, nici nu ştiu dacă le pot numi recenzii, sunt mai mult nişte "priviri personale"!:) Noica a spus nişte lucruri extraordinare, iar eu încerc să înţeleg ce a spus el, prin prisma mea.
  Mulţumesc pentru interes, să ai şi tu o seară cât mai bună!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: