Posted by: childagain | February 2, 2009

Despre adevăraţii şi falşii maeştri

Ideea acestui articol mi-a dat-o o mică discuţie dintr-un coment al unui post anterior referitor tot la această tematică a drumului spiritual. După ce m-am gândit mai bine, mi-am zis că  ar fi folositor să fac cunoscută lumii experienţa mea, şi să spun câteva cuvinte despre ceea ce  cred eu că înseamnă un maestru veritabil, mai ales unul modern!
Aşadar, trebuie să încep prin a spune că m-am dus, din curiozitate, la un curs ce promitea obţinerea unei cunoaşteri secrete extraordinare, care a străbătut omenirea de la Piramide până în zilele noastre. Nu eram deloc o novice, pentru că urmasem, cu ani în urmă, un curs de filosofie esoterică, şi presupuneam că trebuia să fie cam acelaşi lucru. În plus, între timp, descoperisem Biblia, şi adevărata esenţă a creştinismului, ceea ce a schimbat lucrurile cu 180 grade pentru mine. De fapt, voiam să văd cum voi privi această cunoaştere cu “ochii mei noi”.
La început, într-adevăr, a fost oarecum asemănător. Nu era nimic nou pentru mine, şi, în acelaşi timp, nimic de respins. Profesorul care ţinea cursul părea un om bun, un idealist preocupat de devenirea spirituală, ca şi mine cu ani în urmă. Însă, la un moment dat, a adus nişte cărţi ale Maestrului actual al doctrinei gnostice, întemeietorul a zeci de centre de studii în toată lumea: Samael Aum Weor. După ce am citit două dintre cărţile sale (sau, mai bine-zis, una şi un pliant)…am înţeles imensa fraudă spirituală înspre care erau îndemnaţi cursanţii! Teoriile sale erau un amestec de Nietzche, cu yoga tantrică şi creştinism. Reieşea un amalgam de idei pline de orgoliu la adresa “animalului intelectual” care era omul actual, şi care trebuia transformat într-un Supraom aflat dincolo de bine şi de rău. Acestui Supraom, oamenii obişnuiţi i-ar fi aplicat termenul de “sfânt” sau “pervers”, dar el era dincolo de toate acestea! Dar, de unde credeţi că şi-ar fi extras puterea spirituală acest Supraom? Desigur, din Noul Graal, plin cu energia sacră, care era organul genital al femeii!
Bine, dar unde era creştinismul în toate acestea? s-ar putea întreba. În urma mai multor proceduri (şi, recunosc, erau şi nişte idei valorose cu privire la eliminarea “eurilor contradictorii”), s-ar fi trezit Cristul interior. Ideea nu e nouă – de fapt, e veche de când lumea!  Toate popoarele şi religiile importante au căutat o cale de unire a omului cu Sinele său. În creştinism, acest fenomen se numeşte “dobândirea Duhului Sfânt” sau “sfinţire”.
Ceea ce am vrut să subliniez este faptul că mulţi idealişti aflaţi în căutarea propriului drum sunt seduşi de astfel de doctrine şi maeştri, care aduc un “suflu nou” şi sunt foarte siguri pe cunoaşterea lor. Mai ales atunci când oamenii nu au citit cel puţin Evangheliile (nu mai spun de alte filosofii şi religii), nu sunt capabili să vadă imensa fraudă spirituală care rezultă din alăturarea unor bucăţi de adevăr cu  “alunecări” evidente, şi chiar prostii. Poate că acea cunoaştere străveche a templelor pe care voia să o ofere cursul era chiar  veritabilă, dar servită în amestec cu filosofia acestui maestru, ieşea un “întreg” cam nefast!
În încheiere, voi numi cel puţin două criterii după care pot fi deosebiţi adevăraţii/falşii maeştri (nu sunt ale mele, le-am aflat şi eu dintr-o carte de credinţă):
– după “roade”, sau după efectele învăţăturii lor – adică, dacă acea învăţătură aduce efcete pozitive şi schimbări benefice în vieţile discipolilor, sau dimpotrivă. (În acest sens, mă gândesc la Evanghelii, al căror efect l-am simţit în mod miraculos după ce am început să le studiez cu atenţie.)
– după concordanţa cu propovăduirile marilor învăţători ai trecutului. Un nou “maestru” creştin, de exemplu, nu ar putea să contrazică învăţăturile lui Iisus, nici să adauge ceva la ele. (Dovadă, atâtea zeci de sfinţi)
-suplimentar, al treilea criteriu: cum apare viaţa maestrului respectiv – dacă este plină de echilibru şi de lumină, sau e supus unor vicii şi  patimi, ca toţi ceilalţi? Ca şi corolar, aş putea adăuga că, probabil, cei mai mari “maeştri” creştini sunt unii sihaştri din munţi, şi unii părinţi plini de har. Nu exclud nici oamenii “de lume”, dacă trăiesc în mod veritabil învăţăturile evanghelice.
Mă opresc aici, sperând că am spus destule pentru a fi de folos.
Advertisements

Responses

 1. @Pasarea adevarului – Nu vreau sa intru in polemica, nici nu imi dau seama daca nu cumva suntem pe aceeasi pozitie – dar nu cred ca recunoasterea titlului de Maestru, de catre vreun Ordin Spiritual (pamintesc) oricare ar fi el, implica automat si o recunoastere totala. La momentul de fata, cred ca acest titlu nu se poate "obtine" decit prin niste merite absolute, apropiate sfinteniei din vechime. Restul e desertaciune…

 2. cateodata faptele bune sunt asa de mari incat cele rele se uita… cred ca as prefera sa fiu tinuta minte pt faptele bune…

 3. "Maestri falsi" in cazul de fata e doar un cuvant conventional, deoarece calificativul se acorda si in sfera intunericului,unde acesti maestri sunt adevarati. In lupta divina, unde miza sunt sufletele noastre, adeptii intunericului se deghizeaza, pentru a-i atrage si pe cei intelepti prin viclesugul acesta. E fericit cazul tau,Child, ca nu te-ai impotmolit, ai reusit sa iesi din aceasta cursa. Si bine, ca ne-ai marturisit si noua acest caz, deoarece asemenea curse sunt asternute pentru noi la tot pasul. E bine sa stim, ca dupa o fatada, crosetata din idei spirituale se pote ascunde un adevarat maestru al intunericului.

 4. Spre ştiinţa voastră titlul de Maestru, (vorbesc de cei adevăraţi nu de batjocoritori), este o treaptă în ierarhia spirituală a acestei lumi şi este atribuit după o evaluare în urma căruia candidatului i se acordă un calificativ. Dacă a depăşit "baremul" proapătului Maestru nu i se dă merţan la poartă ci i se dau mai multe şi mai grele responsabilităţi în cadrul acestui Ordin spiritual care există.
  Deci titulatura de maestru arogată şi câştigată pe pământ nu are nici o valoare. E nulă. Maeştrii adevăraţi sunt desemnaţi în alte sfere. Şi sunt puţini.

 5. O noua tema extrem de incitanta, mai ales intr-o societate nultisecularizata ca a noastra, in care maestrii sunt foarte usor confundati cu sarlatanii de doi bani… Culmea este falsi maestri sunt si tipariti, de catre edituri prestigioase, contribuind astfel la debusolarea unei societati, care si asa nu mai are prea multe valori stabile. Poate ca totusi aceste efecte nu sunt specifice numai noua, dar cred ca in alte societati (as zice mai evoluate), lucrurile s-ar afla pe niste fagase mai clare.
  Oricum, tema merita dezbatuta, in care maestri – si chiar profeti – pot fi vazuti in fiecare zi, si la televizor…

 6. @ Pasăre, foarte bine ai punctat aceste realităţi legate de titlul şi responsabilitatea de a fi maestru. Şi, tocmai când ştii aceste lucruri, devine destul de uşor să îi deosebeşti pe cei reali de falşii maeştri. Şi, nu e vorba numai de Mercedesuri!:) Dar, când vezi că un om, chiar având capacităţi psihice reale, este supus aceloraşi ranchiune puerile, şi aceloraşi dorinţe de putere şi înavuţire ca toţi ceilalţi(şi, în acest sens, pot vorbi de unii maeştri Reiki care au scris cărţi), e clar că ceva nu merge cu maestrul respectiv!
  Mulţumesc pentru intervenţie, şi îţi doresc o zi cât mai bună!

 7. @ Altmarius, problema pusă de tine e reală: avem o "avalanşă" de maeştri, care au şi posibilităţile materiale de a-şi tipări cărţile, sau sunt tipăriţi tocmai pentru că editurile respective înţeleg că vor "prinde" la public. E reală, într-o oarecare măsură, şi debusolarea unui segment al publicului, dar aceasta se petrece numai din vina oamenilor respectivi, şi nu pentru că nu ar avea de unde să afle adevbăratele valori. Dacă ar citi Cărţile Sfinte ale umanităţii, şi vechile filosofii benefice şi aplicabile în mod atemporal, le-ar fi foarte uşor să identifice fraudele. Însă, oamenii preferă să aleagă calea cea mai uşoară: să urmeze un maestru care le spune: "staţi liniştiţi, le-am citit eu pentru voi, şi vă ofer calea cea mai bună pentru voi acum". Iar dacă este şi un individ charismatic, va avea destui adepţi! (Apropos, şi Hitler era charismatic, după cum atestă toţi cei care l-au cunoscut personal – se pare chiar că avea o putere de fascinaţie extraordinară).

  În rest, chiar cred că punctul tău de vedere nu diferă de al Păsării, doar că v-aţi exprimat în alte cuvinte.
  Mulţumesc pentru părerile atât de frumos şi clar exprimate!

 8. @ Elza, ai spus un mare adevăr, şi e valabil chiar şi pentru unii sfinţi, care au fost înainte mari păcătoşi.
  Nimeni nu caută cu tot dinadinsul răul din viaţa unui om, dar când acest om se declară maestru, şi începe să aibă mii de adepţi, ar trebui cel puţin să se străduie să aibă o conduită ireproşabilă. Cel aflat în lumina reflectoarelor trebuia să ştie ce exemplu oferă. Nu de alta, dar acei oameni debusolaţi de care vorbeam anterior ar putea crede că asta e calea: cunoaştere, plus mari prăpăstii morale.
  Ştiu că tu te-ai gândit mai mult la oamenii ca noi, care avem şi bune, şi rele! Pentru noi, e adevărat că e de-ajuns ca binele să depăşească răul, dar trebuie şi să ajungem conştienţi care e unul, şi care e celălalt.
  Mulţumesc pentru vizită, şi ştiu că sufleţelul tău ştie deja aceste lucruri!

 9. "Cel ce vorbeste mult, nu are timp sa actioneze, cel ce actioneaza, nu are timp sa vorbeasca"
  Foarte multi isi iau rangul de Maestru, sau inventeaza cate o religie, cult, secta, etc, si incep sa vorbeasca cuvinte atat de ascunse incat nu stii daca este sau nu adevarat.
  Foarte putini sunt cei care trec la nivelul spiritual de Maestru. Majoritatea, nici nu ies in evidenta, nu incearca sa fie cunoscuti, doar aleg anumiti oameni carora sa le arate calea.
  Oricine care a citit carti de filozofie esoterica, sau astrologie, sau psihologie, si toate care se ocupa cu domeniul mintii si spiritului, are ceva de zis. Problema este ca pentru un om normal, aceste informatii sunt foarte atragatoare…si cad in plasa lor.
  Si din cauza acestui gen de persoane, adevaratii maestri sunt luati in ras

 10. Foarte realistă fraza ta de debut! Pare să semene cu una din Tao-Te-Ching:"Cel care ştie mult, nu vorbeşte, vorbitorul nu ştie."
  E adevărat şi ceea ce ai spus despre faptul că maeştrii nu caută recunoaşterea, ci în general, se lasă ei căutaţi, de către cei care doresc cu adevărat.
  Există şi maeştri veritabili care au scris cărţi (chiar şi unii sfinţi au lăsat pagini memorabile despre experienţele lor), însă ei au făcut-o după ce au trecut nişte probe autentice, şi au făcut dovada însuşirilor lor în propria lor viaţă.
  Iarăşi, este adevărat că sunt mulţi oameni care caută adevărul, dar sunt atraşi de "strălucirea de suprafaţă". Ca să înţelegi care e adevărata strălucire, trebuie să vrei mult lucrul acesta…şi să ceri ajutor de Sus! Fără lumina de Sus nimeni nu poate deosebi binele de rău, mai ales că în zilele noastre răul s-a "adaptat", s-a "rafinat", şi aproape nu mai poate fi deosebit de bine. E vremea "lupilor în haine de oaie", pentru că acum nu "se mai poartă" răul propovăduit pe faţă, şi nici violenţa.

 11. Ai dreptate. Acum nu mai faci diferenta dintre minciuna si adevar. Totusi, este bine sa speram ca intr-o buna zi, se va face pace.
  Pana atunci, cei care au inteles care este drumul lor, sa il urmeze, iar ceilalti, macar sa inteleaga.
  Oricum, intotdeauna a existat un echilibru, deci intotdeauna vor fi si oi negre intr-o turma.

 12. Mulţumesc pentru intervenţie, Emilia! Părerea mea este că nu era nici măcar un maestru, doar "digerase" nişte filosofii pe care le prezenta acum într-o formă care i se păruse lui a fi adevărul. Însă, desigur, există şi maeştri întunecaţi veritabili, care atrag mii de discipoli spre ruină. Am auzit în acest sens de întemeietori de secte care îi izolează pe aceştia de lume, şi le impun regulile lor, iar unii chiar le-au propovăduit sinuciderea în masă! A fost un caz foarte mediatizat în S.U.A.
  Mă bucur că acest subiect a stârnit interes, pentru că este o problemă a zilelor noastre.

  O zi bună, şi multă lumină!

 13. Da,dupa cum a spus si altmarius inca o tema "minunata"daca pot sa ma exprim asa,pe marginea caruia poti comenta f.mult.Cu douazeci de ani in urma,chiar mai mult f.greu gaseai hrana sufletului,adica? cred ca nici nu mai este cazul sa o spun maria sa CARTEA.Trebuia sa faci adevarate manevre ptr.a o gasi.Astazi este o explozie de informatie sub toate felurile;si faptul ca acum noi putem schimba pareri,opinii pe diverse teme sub aceasta forma este minunat.Daca ne intoarcem in urma atat cat ne permite cunoasterea,vom vedea ca fiecare perioada a omenirii a avut intrebarile,cautarile,si raspunsurile mai mult sau mai putin exacte ale acelor timpuri.Cert este un lucru ca si azi ca si atunci trebuia sa stii sa-ti alegi informatia corecta.Sa nu uitam ca si pe vremea lui Iisus erau falsii profeti si atunci trebuia sa stii tu incotro te indrepti,D-zeu ti-a lasat posibilitatea de-a alege dar suportand consecintele alegerii pe care ai facut-o.Are dreptate Pasarea Albastra,titulatura de "Maestru"nu implica drepturi materiale in acest plan,din contra duce la cat mai multe renuntari de ordin material,daca tinzi cat mai sus pe calea spiritualitatii si daruire deplina pentru tot si toate cele care au nevoie de tine.Asta nu inseamna ca neaparat ne vom retrage intr-o pestera si vom traii in conditiile de acolo,nu,repet trebuie sa stim sa navigam prin tot ceea ce ne ofera viata astazi.Sunt foarte multi cei care au aceasta calitate fara sa se stie de ei,caci nu doresc acest lucru,gadilarea orgoliului pe burta nu face casa bune cu ceea ce se vrea a urca pe calea luminii.Multumesc child,pentru posibilitatea de-a comenta la ceea ce ai scris.
  Sa fi iubita!

 14. E foarte adevarat ce ai spus, Casha: in fiecare epoca au existat si "falsi profeti", si oamenii au trebuit sa faca alegeri.Insa acum, si datorita acestor mijloace mult perfectionate de comunicare, este o adevarata explozie! Acum, ceea ce se intampla intr-un colt al lumii in decurs de numai o zi-doua ajunge la cunostinta intregului glob.
  E si un factor benefic acesta, pentru ca intareste sentimentul comuniunii umane dar sunt si riscuri. Informatia proasta se difuzeaza la fel de repede ca si cea buna.
  E necesar, mai mult ca oricand, discernamantul, si tocmai acesta ii lipseste in mare masura omului modern. Si, nu pentru ca ar avea psihicul altfel alcatuit decat oamenii din vechime, ci pentru ca superficialitatea e nota dominanta. Pana sa intelegem ca un lucru e important, sau nu, se intampla deja destule in viata noastra! Hiperinteligenta nu exclude superficialitatea, e un paradox foarte prezent. Castaneda spunea: "Conteaza tipul cunoasterii pe care o ai. Ce folos sa cunosti lucruri inutile?"
  Am spus toate acestea doar ca sa se inteleaga de ce falsii profeti "prind" atat de bine in zilele noastre. Si, mai e un element: senzatia. Cei care pot oferi oamenilor senzatii inedite, si cai cat mai bizare, au castig de cauza, pentru ca ei hranesc, de fapt, personalitatea, si nu spiritul omului, iar personalitatea se plictiseste repede, si vrea ceva nou in continuare.
  Cat despre ceea ce inseamna un adevarat maestro, cei care cauta unul ar trebui sa citeasca vietile sfintilor si invatatorilor trecutului, si atunci vor vedea cat de rizibile apar pretentiile unor profeti actuali din presa, sau care scriu carti. Nu toti, desigur! Mai e si grau bun printre neghina, dar, dupa cum am spus, trebuie discernamant pentru a-l descoperi.
  Si eu multumesc de vizita, si pentru intelegerea atat de completa a subiectului!
  Te imbratisez!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: