Posted by: childagain | March 15, 2009

Despre a mulţumi

Toate învăţăturile spirituale veritabile atrag atenţia asupra importanţei faptului de a mulţumi pentru lucrurile care ne sunt date, indiferente dacă ele ni se par bune, sau rele, după măsurile noastre omeneşti.
Desigur că nimeni nu poate mulţumi în momentul în care i se întâmplă o pierdere, o nenorocire, sau orice fapt care îi clatină stabilitatea vieţii lui. E în natura umană! Însă, măcar putem încerca să nu ne manifestăm durerea şi dezaprobarea, acceptând că totul e din voia Lui, chiar şi lucrurile care par provocate de oameni. E o atitudine care poate aduce puţină linişte pe moment, iar mai târziu, poate declanşa înţelegerea cauzelor profunde ale situaţiei.
Iar mai târziu, poate chiar vom descoperi că aveam motive să mulţumim! Acele lucruri care pe moment ne-au apărut nedrepte şi inacceptabile se pot dovedi a fi fost preferabile unei situaţii pe care noi am fi considerat-o bună, după criteriile noastre omeneşti, dar poate ar fi condus la alte situaţii, mai grele decât prima! Sau, pur şi simplu, aceste momente de criză ne pot determina să privim mai profund în noi, să ne reevaluăm reperele interioare şi motivaţiile, şi chiar să ne ajute să dezvoltăm anumite trăsături care înainte ne lipseau, sau nu erau complete.
Acum, dacă am descoperit că trebuie să mulţumim chiar şi pentru lucrurile dureroase din viaţa noastră, cu atât mai mult e valabilă atitudinea pentru lucrurile bune! De multe ori, în mod inconştient, ajungem să credem că lucrurile bune ni se cuveneau, şi uităm să mai mulţumim. Sau, nu reuşim să înţelegem exact motivul pentru care au apărut ele în viaţa noastră, şi căutăm să ni le “însuşim”. De exemplu: un talent pe care ni-l descoperim, şi care ar putea fi folosit în slujba celorlalţi, îl folosim pentru a câştiga bani. Sau, o promovare într-o funcţie pe care ne-am dorit-o, şi de unde am putea face multe pentru ceilalţi, o privim doar ca pe un prilej de orgoliu, şi considerăm că ni se cuvenea în baza meritelor noastre.
Dar, cel mai ades se întâmplă acest lucru în domeniul relaţiilor umane. Oamenii sunt cele mai mari “bunuri” pe care le putem primi, şi tentaţia de a ajunge să-i privim drept “proprietatea noastră” este foarte mare. Mai ales dacă ajungem să îi preţuim, să îi iubim…Există o multitudine de relaţii personale şi sociale, şi fiecare dintre ele are rostul de a-i învăţa pe ambii, sau pe toţi partenerii implicaţi, nişte lucruri utile. Oamenii trebuie “să crească” împreună, acesta e un adevăr cunoscut. Dar, tocmai acest lucru duce adeseori, mai ales în domeniul relaţiilor personale, la “fragmentarea” graniţei dintre “a face lucrurile ca pentru Dumnezeu” şi ” a le face pentru mine însumi”. E vorba de însuşirea acelei “părţi din preţul ţarinei” de către Anania. Acest lucru se întâmplă cel mai ades în cadrul relaţiilor familiale, sau chiar amicale. După cum am spus, e un fenomen adeseori subconştient, şi e foarte greu uneori, mai ales atunci când preţuim persoana respectivă, sau o iubim, să nu “ne-o însuşim” puţin!
Din câte se vede, există riscul să mulţumim prea puţin, dar şi prea mult! La urma-urmei, totul se datorează doar naturii noastre umane imperfecte. Atunci când vom ajunge să ştim “măsura corectă”, probabil că nu va mai fi nevoie să îi mulţumim Divinităţii în cuvinte. Ne vom afla direct în starea de graţie, şi de mulţumire…
Şi, închei printr-un imn incaş, care exprimă atât de bine sentimentul mulţumirii, sau mai bine-zis, starea de a fi mulţumitor, încât nu mai e nevoie de explicaţii suplimentare:

“O, mare Spirit,

Îţi mulţumesc pentru vasta Ta creaţie,

din care şi eu sunt o parte,

Îţi mulţumesc pentru darul Vieţii,

pentru Soare şi pentru stele,

pentru Cerul albastru,

pentru Munţi şi pentru parfumul pădurilor,

pentru frumuseţea sufletului omenesc,

pentru tot ce există alături de mine,

Îţi mulţumesc!”


Advertisements

Responses

 1. fiecare noua zi este de fapt un multumesc pentru noi si de la noi pentru altii 🙂

 2. nu numai incasii fac imnuri d-astea! :)))

 3. :))

 4. Toţi facem! Şi incaşele, adică!:)

 5. Mă bucur de trecere! Văd că şi tu ţi-ai schimbat "hăinuţa", care e mai luminoasă! Te sărut!

 6. Uite child,am trecut inca odata pe la tine,sa privesc jocul de lumini care inconjoara acele maine si zeci de ganduri imi invadeaza mintea.
  Un curcubeu de minuni intre doua palme.

 7. james, m-ai făcut să zâmbesc, dar şi tu ai dreptate! Ba chiar, m-ai făcut să mă gândesc mai bine…
  O zi frumoasă şi ţie!

 8. Elza, ai spus un lucru extraordinar! Cel mai simplu, şi mai complet adevăr!

 9. Niciodata nu multumim indeajuns si atunci cand facem astfel de pasi parca nu calcam cu toata talpa…
  O zi minunata iti doresc

 10. Mulţumesc, Brânduşa, sper să fiu iertată, pentru că am făcut multe greşeli! Nu din acelea vizibile, dar eu greşesc mai mult "la interior", prin judecăţi.
  Aşa e, avem şi noi câte o cruce, chiar dacă nu chiar ca aceea purtată de El (nu suntem noi în stare s-o ducem pe aceea!). Totuşi, chiar şi crucile noastre, mai mărunte, tot grele ni se par, uneori chiar ne doboară! Tocmai de aceea trebuie să învăţăm să mulţumim: pentru că fiecare cruce are un rost.
  Mulţumesc pentru cuvintele tale atât de inspirate, şi care dovedesc că ţi-ai dus şi tu crucea! O seară bună, cu linişte!

 11. Mi-ai dat sansa sa multumesc odata cu tine,doar citind acesta ultima ruga.Am multumit si ti-am multumit!
  Parca te vad;cata energie si cata bunavointa ai picurat in aceste randuri,framantata de cautari si de raspunsuri,si nu gresesti,in minunata zi a "duminicii vietii tale" te vei gasi implinita ,iertata si iubita – eu asta ati doresc!
  In cadrul fiecarei slujbe vei auzi si vei intelege din ce in ce mai adanc ca:nu este om care sa vietuiasca si sa nu pacatuiasca,numai Dumnezeu este fara de pacat,dar pana cand si pana unde ,noi totusi noi suntem EL.Crucea purtata de El este a nostra,a tuturor,asa cum si lumina,binele si dragostea sunt tot ale noastre,precum si caile si urcusurile si coborasurile.
  Fii ceea ce esti in comuniune cu divinul !


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: