Posted by: childagain | March 29, 2009

Anul platonic

După cum promisesem într-o postare anterioară despre vârstele omenirii, voi reda aici o altă periodizare a acestor vârste, aparţinând lui Platon. În esenţă, e vorba de aceleaşi etape, desigur, dar privite în alt mod.

“Anul” platonic cuprinde, de fapt, un ciclu de 24000 de ani solari, în care omenirea străbate anumite perioade, asimilate zodiilor unui horoscop clasic – însă, desigur, mult mai lungi. La sfârşitul acestui interval, perioadele se vor repeta. (Ca şi în cronologia indiană prezentată anterior.)

Anul platonic începe cu zodia Leului, aflată sub semnul soarelui (după cum se vede în imagine, deşi e o imagine cu totul aproximativă pentru scopul nostru). În această perioadă, omenirea avea contactul maxim cu dimensiunea transcendentă – echivalentă, probabil, Vârstei de aur a omenirii din periodizarea sanscrită. Anul platonic urmează apoi parcurgerea zodiilor în sens invers acelor de ceasornic. (Care este, de fapt, sensul benefic al majorităţii proceselor din natură. Terapeuţii care practică energizări folosesc şi ei acest sens de rotaţie a mâinilor, cu excepţia unor anumite situaţii.)

Până în prezent, au fost parcurse şase etape, sau “luni”, noi aflându-ne exact în partea de jos a cercului, la trecerea dintre epoca Peştilor şi cea a Vărsătorului. Peştii au marcat căderea maximă în materialitate, dezvoltarea maximă a egoului. Tocmai de aceea, pentru că “se înmulţiseră păcatele”, a fost nevoie de venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ – pentru a deschide calea spre un nou urcuş. În fiecare epocă, apar germenii trecerii spre următoarea, deşi procesul este lung şi dureros. Şi, se poate găsi aici şi o nouă explicaţie a vechiului simbol creştin – peştele –  folosit de adepţi pentru a se recunoaşte între ei. Peştele, ca simbol creştin, marca, în acelaşi timp evoluţia unei întregi epoci.

Ca să facem o paranteză, trebuie să apunem că şi trecerea de la Taur la Berbec s-a făcut greu, şi cu dureroase mutaţii spiritual-religioase, şi chiar sociale. Era începutul epocii deschise de Moise, care a adus omenirii imaginea unui Dumnezeu monoteist, independent de orice imagine sau denumire. “Eu sunt cel ce sunt” a fost singurul nume care i s-a revelat lui Moise. Era un Dumnezeu greu de conceput şi de primit de către iudeii patrairhali, obişnuiţi să se închine unor obiecte, sau chiar concepte, dar cu posibilitate de reprezentare. (De fapt, ei erau foarte aproape de idolatrie.) Poate de aceea, episodul închinării la viţelul de aur, în timp ce Moise se afla pe munte, primind Tablele Legii, poate simboliza, de fapt, inerţia concepţiei religioase a epocii Taurului (analogie “viţel” – taur). Vechii israeliţi aveau nevoie de un “dumnezeu” palpabil, pentru că acel al lui Moise îi înfricoşa, părându-li-se prea neînţeles. Moise a marcat trecerea spre Berbec, insituind cultul Dumnezeului unic prin jertfire de animale, dar şi printr-un întreg ritual religios, şi construirea unui lăcaş de cult specific (cortul închinării, mult mai târziu, înlocuit cu templul). La sfârşitul Berbecului, şi trecerea înspre Peşti, apare Mielul de jertfă – Hristos – care consfinţeşte acesată trecere.

Acum, noi ne aflăm, după cum am spus, la o altă importantă trecere dintre epoci, care va marca, din nou, începutul urcuşului spiritual. Ceea ce depinde de om este modalitatea în care se va face această trecere. Dacă omenirea va avea luciditate, şi va aplica principiile Iubirii aduse de Hristos, trecerea se va face natural. Dacă însă va alege calea propriilor interese (egoul – în antiteză cu Sinele), trecerea se va face prin suferinţă – suferinţa fiind un instrument al trezirii conştinţei.

Despre acest moment, care se va petrece în 2012, am mai vorbit. El este chiar punctul de jos al cercului. Acea bandă de protoni ce apare pe figură reprezintă centura de radiaţii în care va intra pământul ca urmare a alinierii planetare pe direcţie cu centrul Galaxiei, şi care va determina modificări importante în structurile vii şi nevii.

După cum se observă, această centură a fost prezentă şi în epoca maximei apropieri de Divin, deci ea nu poate fi un lucru rău în sine. Dimpotrivă, este un factor de “impulsionare” pe scara evoluţiei, şi în acelaşi timp, de “ardere” a neviabilului. (Aceasta neînsemnând, neapărat, moarte fizică.)

Epoca Vărsătorului va fi şi ea formată din trei etape, corespunzând celor trei elemente: gheaţă, lichid şi foc. După cum ne putem imagina, ele reprezintă gradele în care principiile divine vor fi asimilate de omenire.
Desigur că pe această temă s-ar putea vorbi foarte mult, implicând modul cum toate domeniile spiritului şi activităţii umane vor fi influenţate de această trecere. S-ar mai putea spune multe, deasemenea, şi despre anul platonic. Însă eu, neavând pretenţia unui expert, ci doar pe aceea a prezentării unor informaţii şi păreri, mă voi opri aici.

Şi, vă ofer în încheiere cuvintele unui om de cultură şi spiritualitate care par a se potrivi foarte bine cu momentul actual:

 

Am înțeles că trecutul și viitorul,
nu sunt decât iluzii,
că ele există numai în prezent,,
care este ceea ce există, și tot ce există.” (Allan Watts)

 
Advertisements

Responses

  1. Sper că nu e tîrziu.

  2. Ioane, nu e târziu pentru nimic, mulţumesc de vizită! Dacă te referi la provocarea pe care o va înfrunta omenirea, încă se poate face ceva, de către fiecare în parte!

    Ca să devin mai prozaică:), trebuie să spun că nu îmi văd deloc ultimele posturi, şi nici comenturile lor. Şi nici pe alte bloguri nu prea văd!

  3. […] de Moise, sau de la Berbec la Pești, dominată de venirea lui Iisus Hristos. (Mă refer aici la anul platonic, despre care am mai vorbit, și care cuprinde zodiile cosmice cu o durată de aprox. 2000 ani […]

  4. […] reveni într-o postare cu informaţii despre o altă “periodizare” a acestor vârste: anul platonic. Şi, despre elementele esenţiale de susţinere ale unei […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: