Posted by: childagain | April 7, 2009

Protos. Nicodim Mandita despre fericire si implinire

Reiau aici doua minunate pilde din cartea deseori mentionata a protos. Nicodim Mandita: “Sufletul, icoana vie a lui Dumnezeu”, pentru ca mi se par a darui raspunsuri unei probleme inca actuale a omenirii: cautarea fericirii si a implinirii – atat la nivel personal, cat si social. De-a lungul timpului s-au gasit atatea retete, incat putem spune cu usurinta ca nici una nu poate fi generala. Desi, unele ar putea avea o tendinta de generalitate…cum sunt cele ale parintelui antementionat!
Prima pilda se refera la un rege care se intreba de ce supusii sai nu erau fericiti. “Nu o duc bine? Nu le-am asigurat conditii? Ce mai vor, atunci?” A intrebat toti marii intelepti ai tarii, dar nici unul nu a stiut sa dea o “reteta a fericirii”. In cele din urma, cel mai batran dintre ei a propus o “solutie”: ca sa inteleaga ce era fericirea, ar fi trebuit ca regele sa imbrace camasa celui mai fericit om din tara. Zis si facut! Au inceput sa cutreiere slujbasii regali tara in lung si in lat, dar nu au gasit nici un om fericit. Cand erau cat pe ce sa dispere, au auzit un cantec vesel venind de undeva, dintr-o rapa. Cand s-au apropiat, au vazut un carbunar negru de funingine cantand fericit in timp ce isi incarca caruta. “De ce canti, omule? Nu stii ca tara e in jale?” “Nu stiu eu de asa ceva, eu n-am nici o grija” a raspuns el. Atunci, ei s-au repezit sa il dezbrace de camasa, dar…au observat ca nu avea nici o camasa! Cel mai fericit om din tara traia precum pasarile cerului, dupa cum spune un frumos citat biblic.
Iata, deci, care ar putea fi o posibila definitie a fericirii: lipsa grijii pentru ziua de maine, fiind incredintati ca Dumnezeu ne va aduce cele necesare. De fapt, e o forma de credinta…
A doua pilda vorbeste tot despre un rege care se intreba de ce supusii sai nu erau multumiti. La fel cu primul, a adunat toti inteleptii din tara pentru a gasi o solutie. Unul dintre ei a adus o balanta fermecata, care avea un taler deja aplecat. “Acesta este talerul grijii si al nefericirii. Cand se va gasi ceva care sa atarne mai greu pe celalalt taler, si balanta se va echilibra, vom sti ca am gasit remediul”.
Au adus supusii, pe rand, tot felul de lucruri: un sac cu bani de aur (simbolizand bogatia), un butoi cu vin (simbolizand placerea), un teanc de carti pretioase (simbolizand cunoasterea) – dar talerul nu se apleca nici cu o farama. In cele din urma, s-a apropiat un sarman, care locuia in cel mai amarat bordei, si a cerut voie sa incerce si el ceva. Cu chiu, cu vai, l-au lasat. El si-a dus degetul mic la gura si a muscat, pana a iesit sangele, apoi a lasat picatura sa cada pe taler. Acesta s-a aplecat indata.
Uluiti, toti cei de fata au intrebat ce insemna aceasta. “Dragostea si jertfa”, a raspuns omul. “Asta este ceea ce lipseste supusilor mariei-sale pentru a fi fericiti si multumiti.”
Cred ca pildele sunt atat de graitoare, incat nu mai necesita nici o explicatie. Ca tot ceea ce se adreseaza “tinutului” de dincolo de minte…
Advertisements

Responses

 1. Simpla in cuvinte si totusi atat de grea,aceasta lectie,a jertfei.In timpul postului,am recus la analogii in genul cat de greu imi este sa renunt la …si cat de usor la… si am remarcat ca acel greu,este in forma sacrificiul.

  Te imbratisez !

 2. A nu-ti face griji pentru ziua de miine nu este chiar o formula banala;moral trebuie sa ai credinta ca atita timp cit iti ordonezi si gospodaresti existenta fara a te indeparta de la cele morale,Dumnezeu iti va scoate in cale oameni si solutii salvatoare. Stressul vietii de zi cu zi,ne fura din acest echilibru cu noi si ne rastalmaceste prin toate sensurile si starile de spirit.

 3. frumosul in urat il gasesti,
  fericirea unde mai putin te gandesti,
  multumit de vrei sa fii,tre’ sa te jertfesti!

 4. Jertfa poate fi de mai multe feluri, Brandusa, cred ca ai inteles si tu asta. Uneori, ea poate sa nu fie inteleasa de ceilalti, sau poate fi inteleasa extrem de gresit. Insa, conteaza ca El o vede.
  Tot ceea ce facem cu greu, stiind ca trebuie, dar totusi facem, indiferent de reactiile celorlalti, poate constitui o jertfa.
  Te imbratisez si eu, si iti urez restul postului sa fie cat mai usor!

 5. nervblood, in cateva versuri ai sintetizat o intreaga filosofie! Asa e, fiecare cuvant e adevarat!
  O zi buna sa ai!

 6. Pildele acestea sînt cele mai autentice moduri de exprimare a spiritului. Păcat că nu avem timp să ne regăsim în ele şi să evoluăm.

 7. jenniord, ai înţeles foarte bine esenţa! Acea "lipsă de griji", de fapt, echivalează cu credinţa, încrederea că El va găsi soluţiile salvatoare pentru noi – dacă, aşa cum spui şi tu – ne facem şi noi "partea": respectarea legilor morale.

 8. Ioan, pildele sunt cele mai bune metode de a înţelege, şi a ne însuşi ceva, fără să fie nevoie de eforturi intelectuale masive. Iisus însuşi vorbea în pilde.
  Mulţumesc pentru împărtăşire!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: