Posted by: childagain | August 23, 2009

Pacea se află pretutindeni

În ultimul timp, am din ce în ce mai puţin timp de scris, şi de aceea, fără să intenţionez anume, am făcut o pauză de “virtual”, şi m-am ocupat mai mult de “real”. Cred că Cineva, acolo Sus, a vrut să mă ajute să ajung la un echilibru între aceste două părţi importante ale vieţii mele…Pentru că sunt lucruri pe care le poţi face pentru ceilalţi, şi pentru tine, chiar şi în “virtual”, dar sunt şi din acelea care se pot face numai în “real” – pentru că majoritatea oamenilor aşa sunt obişnuiţi să trăiască! Şi, dacă vrem să îi ajutăm cu adevărat, şi nu aşa cum ni se pare nouă, trebuie să o facem în felul în care le foloseşte.  Nu mai spun că, şi pentru noi, personal, sunt atâtea lucruri pe care nu le putem realiza decât dacă urmăm nişte reguli – cele mai multe aparţinând vieţii reale – şi acest lucru trebuie făcut, dacă vrem cu adevărat să le obţinem…şi nu doar să visăm la nesfârşit! Şi aici, nu mă refer numaidecât la chestiuni romantice, ci, dimpotrivă, la cele practice!
Lăsând la o parte această lungă introducere, voiam să spun că astăzi am redescoperit pacea, în lucrurile simple. Atunci când citim nişte cuvinte frumoase, nişte învăţături spirituale, suntem mişcaţi, şi le simţim adevărul. Dar, nu le simţim cu adevărat, cu sufletul întreg, decât atunci când le trăim în realitate, în propria viaţă! Toată lumea a citit, sau a aflat de undeva că : “fericirea se află în lucrurile mici”, sau “pacea se află în noi-înşine”. Dar, câţi dintre noi le-am probat oare, cu adevărat?
Pentru mine, astăzi a fost una dintre zilele în care Dumnezeu mi-a îngăduit să înţeleg unele adevăruri simple, şi să înţeleg, mai ales, că unele lucruri pe care le considerăm noi necesare, nu ne sunt, de fapt…şi viceversa! Sunt clipe în care realizăm pe deplin că momentul prezent este exact acel moment prezent care trebuie – cel mai potrivit dintre toate – şi că efortul masiv pentru construirea altor “prezenturi” duce, de cele mai multe ori, într-o fundătură…Asta, cel puţin pentru cei care sunt “călăuziţi”, care şi-au încredinţat viaţa unei Persoane, sau unui ideal!
Ce înseamnă, de fapt, a găsi pacea? Lăsând la o parte definiţiile clasice, pot spune că, din punctul meu de vedere, pacea înseamnă a fi “într-un echilibru” cu tot ceea ce există, şi a fi mulţumitor că acele lucruri există pentru tine, exact în acel moment. Şi, desigur, a nu dori nimic în plus faţă de ceea ce îţi oferă acel prezent! Cel puţin, pentru un moment…Iar dacă reuşim să prelungim această atitudine în timp, putem spune că ne apropiem chiar de fericire!
Parafrazând o replică dintr-un film, pot spune, aşadar, că singura formă de perfecţiune permisă în această lume este cea a momentelor. Nu există oameni perfecţi, vieţi perfecte, sau realizări perfecte, dar pot exista, în schimb, momente perfecte…Desigur, numai dacă ştim să le recunoaştem!
Probabil că acei sfinţi, sau iniţiaţi, au reuşit să îşi transforme viaţa într-o succesiune de astfel de momente. Şi astfel, au ieşit din timpul liniar, după cum spuneam la o postare de pe un blog prieten, şi au căpătat şi fericirea eternă. Dar, cum au reuşit ei să facă asta? Răspunsul pare complicat, dar e, de fapt, foarte simplu: prin credinţă. Prin credinţa că aceea ce îţi este dat, la un anumit moment, este exact lucrul cel mai potrivit pentru tine! Chiar dacă pare altfel, chiar dacă noi avem alte păreri…Dar, dacă există această credinţă, nu va mai exista nefericire, şi nemulţumire. Nu va mai exista nici dezamăgire! Cu timpul, şi după primirea unui grăunte de har, chiar ajungem să simţim lucrul acesta! Şi atunci, fiecare moment va avea încărcătura sa de pace. Chiar şi în mijlocul furtunii…
Ce înseamnă, de fapt, să credem că ni se dau exact lucrurile potrivite pentru noi, la un anumit moment? Înseamnă credinţa că există o Înţelepciune care “supervizează” totul. Înseamnă dispariţia fricii – chiar şi a fricii de nefericire – pentru că, dacă ştii sigur că eşti “în evidenţa” unei Puteri benefice, de ce ţi-ar mai fi frică? Îmi amintesc, cu acest prilej, răspunsul lui Iisus în barcă, atunci când ucenicii l-au trezit să potolească furtuna: “Puţin credincioşilor, de ce v-aţi temut?”
Ei, uite că am pornit de la o stare proprie, şi am ajuns departe! Dar ziua de astăzi a fost una benefică pentru mine…şi, în acelaşi timp, o zi de învăţătură! Pentru că putem învăţa atât din lucrurile rele, cât şi din cele bune, dacă ştim să vedem mesajul! Iar de la un timp, mesajele apar atât de clare pentru discipol, ca şi cum ar fi desenate…
Şi, închei prin câteva aforisme care mi se par foarte potrivite pentru definirea acestei zile, din punctul meu de vedere. Poate, le vor percepe şi alţii la fel de bine:

“Marii nefericiţi sunt cei care nu au descoperit încă micile bucurii.” (Anonim)

“A trăi înseamnă a înţelege.” (Frank Herbert)

“Ca să fie fericit, înţeleptului îi este de-ajuns să trăiască de parc-ar fi.” (Yves Gandon)

“Pacea este o condiţie relativă, care se extinde pe măsură ce este împărtăşită.” (Carlos Warther)

Advertisements

Responses

 1. In primul rind pacea cu sine,la modul general,este ceea ce conteaza foarte mult.Este conditia ,,meteo” care permite luminozitatea necesara si suficienta asupra unor disfunctionalitati sau probleme de zi cu zi.Important este ca fiecare dintre noi sa ne putem rezolva prioritatile stringente apoi ne facem timp si pentru comunicare si relatii de orice gen cu ceilalti si totul vine de la sine,mult mai usor.

 2. Postarile tale sunt foarte tonice deci voi veni de fiecare data sa sorb din cupa de cristal licoarea turnata de tine cu atita maiestrie in reteta.

 3. Nu ai de ce sa te simti jenata;iti faci timp sa comunici cu oamenii online si mai ales sa le aduci caldura si lumina in suflet si asta este o calitate ,nu un defect.

 4. Ma bucur ca ai realizat importanta si perfectiunea fiecarui moment,eu intotdeauna incerc sa prind in capcana momente perfecte,dar vezi tu,ele sunt ca fluturii si deindata ce-i intepi cu un ac aripile le cad si se sfarma.Adevarul este ca noi nu ar trebui sa alergam dupa nimic,ar trebui sa ne petrecem vietile facand ceea ce vrem stiind ca oricum ceea ce ne este "prescris’ se va abate asupra noastra.Noapte buna,copil.

 5. La cat mai multe zile pline de bucuria lucrurilor simple! Imbratisari!

 6. Mă bucur să aud aceasta. Aşa este, lucrurile mărunte dau uneori însemnătate vieţii.

 7. jenniord, ai înţeles exact esenţa! Pacea cu ceilalţi, cu lumea, apare numai la conştiinţa împăcată cu sine. Atunci, chiar dacă în afară este "zgomot", pacea din interior persistă, şi uneori, chiar e capabilă să atenueze "zgomotul"!
  Şi, e foarte adevărat şi că ne putem ocupa de ceilalţi numai în măsura în care "ne-am luat în primire" pe noi!

  Mulţumesc pentru prezenţa caldă şi liniştitoare, ca întotdeauna! O seară bună!

 8. eu pacea o gasesc doar in carti si in natura….

  e straniu cu cata impacare ma binecuvanteaza natura aceasta de fiecare data cand petrec in mijloul ei cateva ore…ce sa mai vorbesc de yile…

 9. Buna :

  Ce bucurie ca ai reusit sa-ti faci un pic de timp si sa mai scrii ceva.

  Sa fii fericit nu inseamna a avea , inseamna a te bucura de ce ai.
  Poti sa fii cat de bogat si sa nu fii fericit, dar… poti sa nu ai aceleasi bogatii si sa fii mereu fericit. De ce?
  Pentru ca apreciezi tot ce-ti da viata. Ce iti da viata?
  Tot ce ai nevoie pentru a evolua.
  Viata ne da tot ce trebuie, cand trebuie si prin cine trebuie ca sa invatam lectiile, chiar daca noua nu ne place.Aceste lectii sunt planificate si provocate tot de noi . Si atunci ,de ce sa ne suparam (pe noi)si sa nu acceptam si chiar sa rezolvam toate problemele ivite in calea noastra.
  Nu le-am invatat? Nu le-am rezolvat ?Le repetam pana vom reusi sa intelegem ceva.
  Trebuie sa fim fericiti , pentru ca viata este… lectia noastra.

  O zi mununata, minunata, minunata iti doresc.
  Pa !

 10. @ jenniord, aprecierile tale mă bucură, dar mă şi determină să mă simt puţin jenată, pentru că ştiu că am şi eu defecte, ca toţi oamenii, şi scrisul mă reflectă pe mine, cea cu defecte!:)Îţi doresc să îţi găseşti adevărata pace, şi cele mai bune soluţii, aşa cum ar vrea El pentru tine!

  @ Scânteie, înseamnă că ne asemănăm mult!:) Iniţial, şi eu găseam pacea mai mult în cărţi, şi în natură. Sunt două surse inepuizabile de linişte, şi fericire chiar…Acum, însă, am reuşit să o mai găsesc şi spontan, independent de "cadru"! Mai am şi "scăpări", binînţeles, dar nu de durată. Totul este să simţi, să fii convins, că viaţa ta e sub control! (Nu al tău, bineînţels, ci al unei Puteri.) Apoi, încet, vine şi liniştea…

  @ Aryyana, această înţelepciune simplă şi limpede, pe care atât de frumos ai schiţat-o, o aflăm din păcate abia după ce ne mai "izbim" de pereţi, mai "picăm" unele lecţii…:) Dar după aceea, aşa cum spui, ajungem să înţelegem "schema generală" a vieţii noastre, şi logica anumitor "exerciţii de rezolvat". Şi, parcă le înţelegm mai bine tocmai pe acelea pe care iniţial "le-am picat"!:) Cel puţin, la mine aşa a fost!
  Şi, abia într-un final, ajungem să nu ne mai supărăm pentru ceea ce ni se întâmplă, ci să acceptăm, şi să căutăm mereu "mesajul ascuns".

  Mulţumesc pentru înţelegerea pe care o arăţi, ca întotdeauna! Te îmbrăţişez, şi îţi doresc o seară minunată!

 11. Am dat un ton cald lecturii, asa cum esti tu,
  o mana de echilibru gandului meu.
  Cu drag,

 12. Pacea interioara este o stare esentiala a bunastarii generale, cea care cuprinde in acelasi timp corpul, sufletul si spiritul. Daca in haos totul devine apasator si dificil, pacea interioara lasa loc unei usurinte fara seaman, departe de conflicte si de vesnicele indoieli, la adapost de tensiuni si nelinisti. Pacea interioara este increderea suprema si destinderea prin excelenta.
  Numai bine, draga Child!

 13. @ jenniord, mulţumesc, din nou, pentru aprecierile mult prea generoase!

  @ Zambetule, ai strâns multă înţelepciune la această vârstă tânără! E adevărat, noi nu trebuie să alergăm după momente perfecte, doar să le trăim atunci când vin. Dar, un pas înainte ar fi să le recunoaştem pe cele perfecte!:) Şi de obicei, asta se întâmplă mai târziu, atunci când stăm şi privim în urmă, şi facem bilanţul, şi ne spunem: "uite, momentul acela era perfect, dar atunci n-am băgat de seamă!":)
  O seară bună şi ţie, şi îţi doresc toată perfecţiunea posibilă unei vieţi de om!

  @ Ioane, mă bucur că ai trecut pe aici, şi că înţelegi totul atât de bine! O seară bună şi ţie!

 14. @ Brânduşa, prezenţa ta mă bucură întotdeauna, pentru că înţelegi totul fără să fie nevoie de multe cuvinte! Te îmbrăţişez!

  @ Danielle, o surpriză plăcută, mă bucur mult să te mai văd pe aici! Deşi, nici eu nu stau prea mult, din păcate…Mulţumesc pentru urări, şi îţi doresc şi ţie să te bucuri din plin de ultimele zile de vară! Te îmbrăţişez şi eu!

  @ Erys, atât de bine şi de complet ai schiţat această stare, încât nu mai pot spune prea multe în plus! Voi face doar o apropiere cu Lazarev, pentru că mi-a venit în minte imediat ce am citit rândurile tale: el spune că un semn clar că faci voia lui Dumnezeu este senzaţia de "zbor în suflet". Se aseamănă oarecum cu definiţia dată de tine păcii! E tot o senzaţie de eliberare, de nespusă uşurinţă, în care simţi că te afli în echilibru cu Universul, şi totul devine posibil. Probabil că starea de pace interioară şi harul sunt oarecum înrudite…
  Mă bucur că ai prins din nou, ca de obicei, esenţa unor stări, sau situaţii! Te sărut!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: