Posted by: childagain | May 8, 2012

În această viață sunt ascunse mii de morți

Pentru unii, poate părea doar o expresie poetică;  pentru alții – un adevăr ! Însă, chiar și acest adevăr, este văzut altfel de către fiecare dintre noi. Desigur că se spune că murim puțin atunci când depășim o etapă, când schimbăm un loc, o slujbă, o persoană, sau pur și simplu, atunci când accedem la o altă înțelegere a realității. După alte păreri, aceste ”morți” sunt doar acelea cauzate de o mare pierdere, o mare durere, o lipsă care ne schimbă întreaga viață.
Desigur că e mai ușor de înțeles în ultimul caz – pentru că atunci, chiar avem o senzație de moarte în suflet: o parte din noi se duce. Însă, dacă reușim să avem o părere de ansamblu, ne dăm seama că ambele situații sunt exemple de ”moarte” – și uneori, ele chiar se combină. Ca să rezumăm, putem spune că există momente, sau chiar etape în viața noastră, când personalitatea noastră de până atunci ”se năruie”, și este apoi reclădită, reînchegată în altă formă – uneori substanțial diferită. Desigur, nu întotdeauna aceste ”morți și renașteri” sunt vizibile pentru ceilalți, și nu întotdeauna aceste ”năruiri” sunt atât de totale. Uneori, putem suferi o mică ”moarte” fie și renunțând la un obicei – exemplu fumatul. Alteori, schimbarea este doar în interiorul nostru, deși nu mai puțin dramatică pentru noi. De exemplu, nu mai credem în zâne, sau nu mai credem în sacralitatea căsnicie, sau nu mai credem, pur și simplu, în modelul de existență oferit de societatea actuală, sau de părințiii noștri.
Desigur, nu toate aceste morți sunt benefice pentru noi; și asta, întrucât ”interpretarea” depinde, totuși, de personalitatea noastră  – fie ea cea veche, fie cea actuală. Probabil, în ordine divină, ele au fost ”proiectate” a exista în viețile noastre în scopul de a ne învăța lucruri esențiale, de a ne modela, de a ne obliga să renunțăm, puțin câte puțin, la ”haina” noastră, pentru a ajunge la esență. Acesta ar trebui să fie scopul fiecărei ”reclădiri” de personalitate, al fiecărei ”renașteri”: să ne mai ”taie” câte puțin din ”persona”, pentru a ne apropia, în schimb, de ”esență”, sau Sine. Sau Dumnezeul din noi !  În acel ”creuzet” al arderii și retopirii, unele laturi inutile ale personalității noastre pot fi chiar arse cu totul, dacă ele ne împiedică accesul spre Sine. Acestea pot fi: convingeri personale, tipare comportamentale, atașări de lucruri sau persoane, chiar dorințe copilărești și inutile. Desigur, lista este mult mai lungă, dar eu am pomenit doar câteva elemente.
Ca să revin, după cum am spus, din păcate nu întotdeauna aceste ”arderi” sunt privite la modul benefic de către personalitatea rezultantă. Uneori, poate exista senzația că s-au pierdut lucruri importante și definitorii pentru individ, pentru a obține ”avantaje” iluzorii. Sau, că i s-au luat niște lucruri înainte de vreme ! Nu pot spune cu siguranță dacă acest sentiment este justificat, în unele cazuri, pentru că nu am ajuns încă să vorbesc doar de la nivelul Sinelui. Tot ce pot spune este că, la modul ideal, aceste schimbări ar trebui să fie spre binele persoanei – un Bine ideal, deși personalitatea nu îl percepe ca atare.
Mă voi aventura totuși să spun că pot exista și situații când aceste ”morți” să ardă, pe lângă lucrurile inutile, și câteva dintre cele utile, sau cel puțin, frumoase, care aduceau valoare existenței persoanei. Cum ar fi, de pildă, bucuria de a trăi –  care poate fi înlocuită printr-o aceptare calmă și filosofică a oricărui impredictibil. A fost doar un exemplu aleator; sunt sigură că fiecare dintre noi poate aduce câte unul.
Ar mai fi multe de spus despre aceste morți, și fiecare ar putea adăuga câte ceva, dar deocamdată mă opresc aici, urmând ca data viitoare să vorbesc despre un caz particular, și puțin întâlnit, de ”moarte”. Până atunci, pot spune doar că, probabil, avem nevoie de morțile noastre; în cazul în care ”produsul finit” este mai valoros și mai rezistent decât cel de pornire. La modul ideal, nu ar trebui să mai  existe nici un altfel de caz…
Advertisements

Responses

  1. […] Child again, Gabriela Savitsky, George, Ioan Usca, Mirela Pete, Robert, Schtiel, Shayna Rate this: Share […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: