Posted by: childagain | July 15, 2012

Despre metoda educațională a ”îmblânzirii scorpiei”

Cred că toată lumea, sau aproape toată lumea, cunoaște celebra piesă a lui Shakespeare. Toată lumea, sau aproape, aplaudă la final, când Kate dovedește cât de bună soție-supusă-ascultătoare a devenit. Și în același registru, spectatorii nu mai contenesc cu admirația față de Petruchio: cât de bun instructor s-a dovedit a fi el pentru ”scorpie” !
Dar, lăsând de-o parte valoarea literară a piesei, dacă ne gândim la conținutul ei, și la mesajul transmis, înțelegem, de fapt, că nu prea avem ce aplauda ! Cel puțin, omul secolului XXI, care e pe deplin impregnat de ideile de libertate individuală, de drepturi ale omului, de protecție a femeii, și a celor slabi, cred că va găsi mesajul piesei cel puțin îndoielnic, dacă nu de-a dreptul oribil.
Și, chiar contemporanii marelui Will, dacă ar fi fost atât de buni creștini pe cât se credeau, ar fi trebuit să fie oripilați de o asemenea metodă de ”îmblânzire”, care nu apare defel în Evanghelii, și nici în Epistolele apostolilor. Dimpotrivă, în Epistola I a Ap.Petru se spune: ”Voi, bărbaților deasemenea să trăiți înțelepțește cu femeile voatre, făcându-le parte de cinste, ca unora care, împreună cu voi, sunt moștenitoare ale harului vieții, așa încât rugăciunile voastre să nu fie împiedicate.” Așadar, rugăciunile celor care nu se purtau astfel erau ”împiedicate” – altfel spus, nu erau primite !
Bine-bine, s-ar putea replica, în subsidiar toată lumea știe asta, dar piesa este o comedie: acesta e rostul ei, să aducă râsul !
Sunt de acord aici, dar spun totuși că e important și mesajul transmis. În mod hilar și degajat, se insinuează ideea că arivistul și vânătorul de zestre Petruchio este personajul pozitiv, iar ”metoda sa educațională” – demnă de Gulag sau de lagărele naziste – este ceva nostim și nevinovat, chiar de dorit a fi aplicat uneori.
Întrucât, printre rânduri înțelegem că el a aplicat, de fapt, asupra soției sale, toate metodele de constrângere fizică și psihică folosite de obicei în închisori pentru a înfrânge voința condamnaților. În final, psihicul ei a fost distrus, personalitatea s-a fragmentat. Nu cred că greșim când spunem că ea nu mai știa, de fapt, cine era cu adevărat, nu mai ”vedea” nimic decât o imensă confuzie și nesiguranță, și ar fi dat orice să găsească un reper solid în această lume. Faptul că repeta ca un papagal cuvintele soțului ei nu înseamnă că le și primise în interiorul ei, sau că și le însușise. Dimpotrivă, aceasta nu era decât ”proiecția” unui mecanism stricat, a unui psihic distrus și înnebunit de groaza zilei de mâine. În fapt, putem spune cu siguranță că Petruchio comisese la adresa ei o adevărată crimă psihologică.
Bineînțeles, îi putem găsi și lui circumstanțe atenuante: cine ar accepta ca atare o soție nesupusă, care îi spune în față vorbe urâte, și face totul ca să fie neplăcută ? Dar, chiar și aceste circumstanțe au limitele lor: el ar fi putut, de exemplu, să renunțe, și să își găsească o soție pe placul lui. Sau, dacă iubea atât de mult averea ei (după cum singur a mărturisit-o), ar fi putut ajunge, cumva, la un acord cu ea, ca măcar în fața lumii să se poarte după uzanțe, iar în rest să fie liberă.
De fapt, dacă privim situația mai în profunzime, înțelegem că acea atitudine cumplită a ei față de pretendenții săi era doar o încercare de frondă, o încercare de a scăpa de servitutea implacabilă a unei căsnicii medievale, care pentru femei era doar o formă de sclavie. Aici este miezul situații: condiția inferioară, domestică, a femeii în acele timpuri, când nu avea nici măcar dreptul de a-și alege soțul, ci doar trecea din custodia tatălui în cea a soțului ales de părinți sau tutori. Nu exista nici o speranță de libertate pentru femei în acea vreme – doar dacă alegeau mânăstirea, dar și acolo, intrau sub ascultarea maicilor superioare.
Așadar, o putem vedea pe Kate ca pe o femeie inteligentă și lucidă, care înțelesese foarte bine tragicul condiției sale, și adoptase singura atitudine care, în concepția sa, ar fi putut-o feri de sclavia unei căsnicii aranjate. Din nefericire, averea sa constituia o atracție prea mare pentru pețitori, indiferent cât de mult ar fi displăcut-o pe ea ca persoană.
Bine, aceasta este, până la urmă, doar o piesă, s-ar putea spune, de ce să facem atâta caz ! Și oricum, reflectă o situație medievală, după cum s-a spus; nu mai este de actualitate !
Desigur, așa este, dar metoda ”îmblânzirii scorpiei” este adânc înrădăcinată în subconștientul umanității. Marele Will doar a scos-o puțin la suprafață. Toți cei care încearcă să îi învețe ceva pe ceilalți, care li se par ”îndisciplinați” sau ”cu un comportament oribil”, sau ”de-a dreptul dincolo de norme”, folosind metode restrictive, o aplică de fapt. Chiar dacă nu se ajunge până la pedepse fizice, dar în situația în care lași un individ, sau un popor, să se zbată în lispuri, să ajungă chiar în colaps, până când înțelege că trebuie să se supună, și să aplice regulile tale, și aceasta este tot o ”îmblânzire a scorpiei” ! Lucrul acesta îl fac dintotdeauna marile state ale lumii pe seama celor mici, și chiar marile grupări bancare, și FMI-ul, pe seama celor pe care îi creditează.
La nivel spiritual, există lideri și învățători religioși care își oferă ajutorul doar foarte condiționat (în numele iubirii divine necondiționate):dacă nu faci și nu spui ca ei, poți foarte bine să mori, că aceștia nu vor mișca un deget ca să ajute „păcătosul” și „neascultătorul”. Unde mai este acolo iubirea lui Iisus pentru desfrânată și vameș ? Unde mai este exemplul Tatălui care ”dă soarele și ploaia peste cei buni și peste cei răi” ? Dimpotrivă, se observă doar încrâncenarea și rigiditatea Dumnezeului Vechiului Testament, care știa doar să coboare foc din cer peste păcătoși, și peste cei care îi contestau voia cât de puțin, fie și din neînțelegere.
Da, oamenii înțeleg și aplică mult mai ușor metodele violente și restrictive – probabil pentru că acestea sunt mai ușor accesibile naturii umane netransformate. A-l înțelege pe celălalt, fie și pe cel păcătos, a da dovadă de compasiune, milă, a coborâ chiar la nivelul înțelegerii lui, a te adapta pentru ca să ajungă și el să înțeleagă, a-i oferi un model al iubirii evanghelice – toate acestea sunt foarte greu de realizat ! Chiar dacă noi ne credem mari lideri mondiali sau învățători spirituali, cât timp nu le oferim celorlalți modelul evanghelic, cât timp ei nu simt că noi am încorporat în noi-înșine principiile iubirii și compasiunii, cum le putem cere să învețe ei-înșiși, ”să se disciplineze”, să ne asculte ? Este vorba, desigur, de respect, de respectul pe care ei ar trebui să ni-l poarte – dar respectul nu este ceva automat, și în nici un caz nu se confundă cu teama de cel mai puternic ! Respectul este ”o noțiune subiectivă”, după cum spune Kant, e ceva ce ”trebuie trezit” în ceilalți, și nu impus.
Da, uneori putem totuși obține o ascultare forțată, ca în cazul bietei Kate – dar nu va fi decât o victorie tristă, care nu înseamnă nimic în plan spiritual.  Sau, pot exista și cazuri în care ”Kate” – înțelegând aici orice ”rebel”, orice individ care ”nu ascultă”- să nu vrea să se disciplineze nicicum în acest fel, ci să prefere să moară de foame ! Iar murind, să își scuipe în față torționarii. S-au mai întâmplat cazuri din acestea…
Cred că ar mai fi multe de spus dacă stăm să analizăm toate aspectele ”îmblânzirii scorpiei”, dar cred că în esență, mesajul a fost înțeles. Până ce nu îmblânzim întâi scorpia din noi, până ce nu devenim noi-înșine cu adevărat blânzi și răbdători, și maleabili, nu vom putea avea pretenția să îi îmblânzim pe ceilalți. După cum spunea și Sf. Serafim de Sarov:
”Dobândește duhul păcii, și mii de oameni din jurul tău se vor mântui.”
Advertisements

Responses

  1. Dar ce greu este să dobândeşti duhul păcii!…

  2. Da, așa este, dar atunci când suntem măcar pe-aproape, măcar pe anumite durate de timp, și tot se simte !


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: