Posted by: childagain | July 20, 2012

Despre sfârșitul și începutul lumii

Se spune că orice sfârșit este și un nou început. Sfârșit de etapă, de epocă, de lume… Desigur că va începe ceva în locul rămas gol, pentru că Dumnezeu nu iubește golul; se spune că până și vidul cosmic, nu ar fi chiar vid, ci ar exista o substanță care îl umple – probabil, acel eter al filosofilor greci timpurii.
Acest raționament este logic și perfect acceptabil minții omenești – chiar și celei mai materialiste și ”științifice”. Dar din păcate, inima nu ține întotdeauna pasul cu mintea…
Deși știm că va începe un „altceva” – probabil, mai bun – sufletele noastre rămân ”prinse” în locurile și situațiile vechi și cunoscute. Nu mai știu care autor spunea chiar așa: că sufletele noastre sunt mereu în urmă față de viața noastră prezentă.
Și, la urma-urmei, dacă noi – ca Ființă întreagă, formată din Sine și personalitate – hotărâm că vrem mai curând să rămânem în situația prezentă, cel puțin o vreme, atunci, poate că așa va fi ! Poate că sfârșitul și începutul nu vor fi la fel pentru toți – referindu-mă atât la acel decembrie 2012, cât și (mai ales) la orice Apocalipsă interioară. Ce rost ar avea să trecem într-un plan nou și superior ca vibrație – o nouă dimensiune, cum se spune – dacă nu pot fi cu noi toți cei dragi, care încă nu au atins nivelul de conștiință necesar ? În pragul unui asemenea hotar, îl înțelegem pe Budha (mă refer, desigur, la refuzul Nirvanei) – deși, desigur, noi suntem cu totul mici față de el. 🙂 Un paradis fără cei dragi nu ar fi decât un infern deghizat.
Dar, unii încep să spună, și eu tind să mă alătur, că de fapt, acest faimos 2012 nu ar fi chiar un sfârșit global al lumii așa cum o știm noi – și care sfârșit nu a existat niciodată ca atare ! Au existat, desigur, treceri treptate, și zbuciumate, de la o epocă la alta; exemplu, de la zodia cosmică a Taurului la cea a Berbecului, caracterizată de Legea adusă de Moise, sau de la Berbec la Pești, dominată de venirea lui Iisus Hristos. (Mă refer aici la anul platonic, despre care am mai vorbit, și care cuprinde zodiile cosmice cu o durată de aprox. 2000 ani fiecare, așezate pe un cerc, în sens invers acelor de ceasornic.) Acum, când se face tranziția de la Pești la Vărsător, se pare că au fost, și mai sunt, unele tulburări social-politice, economice, și chiar geologice și climatice. Dar, nu este, și nu va fi probabil, nici o Apocalipsă globală; după cum nu au existat nici în trecut, în perioadele similare.
Există însă, sunt chiar în plină desfășurare, mii și mii de mici Apocalipse individuale, personale. Sfârșitul lumii este un sfârșit al câte unei lumi pentru fiecare dintre noi. Poate că așa trebuie să fie, poate că această perioadă, când Pământul primește un imens flux de energii cosmice datorat alinierii planetelor cu centrul galaxiei, trebuie să constituie un ”catalizator” pentru fiecare dintre noi, pentru a ”arde” energiile vechi, și a ne ”sublima”, sau a ne înălța, fiecare, într-o dimensiune superioară de vibrație. Desigur, fiecare după posibilități, și după voință !
Nu întâmplător această perioadă a fost caracterizată de mari încercări, pentru aproape fiecare dintre noi, și pentru apropiații noștri. Pierderi, schimbări de loc, de slujbe, divorțuri, despărțiri, sau dimpotrivă, noi cunoștințe și cunoașteri, noi acumulări – uneori în moduri cu totul inedite. Mari răsturnări ale vieților noastre, uneori văzute drept nenorociri, au drept scop să ”dizloce” ceea ce e vechi și neviabil, energiile, principiile, modurile de viață învechite, pentru a face loc noului – deși uneori văzut drept amenințător, sau nepotrivit.
Se spune că, atunci când nu vrem să ne schimbăm singuri, suntem ajutați dinafară – și ”ajutorul” acesta este perceput diferit de către fiecare dintre noi. Unii au chiar impresia că sunt ”ajutați” să moară… De fapt, chiar moare ceva: mor părți ale personalității noastre care sunt perimate, și nu ne mai sunt de folos în evoluție – după cum spuneam și într-o postare mai veche. Însă, e adevărat că ele mor foarte greu, și uneori aduc multă suferință. Atașarea de trecut, de stabilitate, de valori materiale, este foarte dureroasă când se ”rupe”. Dar, și mai dureroasă este atașarea de principiile și opiniile noastre – după cum spune și terapeutul Lazarev, sau de orgoliul nostru. Uneori, preferăm să murim noi, decât ele…
Ne putem atașa excesiv chiar și de persoane – și acesta este un atașament greu de rupt. În acest sens, despărțirile, rupturile, sau pur și simplu, îndepărtarea spațială, au rolul de a ne ”vindeca” de atașament, de a ne ajuta să devenim independenți, sau mai ales, să ne îndreptăm ”atașamentul” excesiv înspre Dumnezeu. Deși, chiar și acesta e periculos, ajuns în grad extrem ! Nu pot spune chiar cu siguranță, dar simt eu că există și ”programe” de vindecare de atașarea excesivă față de ideea de Dumnezeu.
Atunci, care ar fi soluția ? Să nu ne mai pese de nimeni, și de nimic ? Nici chiar așa, ci chiar dimpotrivă: idealul ar fi să iubim totul, dar cu măsură. Desigur, e cale lungă până la ideal… Până atunci, putem începe să ”exersăm” pe străini, pe sărmani, pe cei ”altfel decât noi”. Cât de mult îl iubim noi pe cerșetorul din colțul străzii ? Bine, nu suntem absurzi, și știm că acest gen de iubire nu vine dintr-o dată ! Dar măcar să ne pese de el, și să ne dorim să îl iubim. Și, cu ajutor de Sus (oricare ar fi acel Sus: protectorii noștri cerești) , cu ajutorul harului, vom ajunge și să îl iubim.
Iată deci că sfârșitul și începutul nu sunt neapărat ”rele”, dar depinde cum le simțim noi. Și, mai cred și că vom avea parte de un început doar în măsura în care îl dorim, și suntem pregătiți pentru el. Dacă nu, vom rămâne în situația de până atunci, cu aceleași probleme și neîmpliniri, așteptând doar o nouă reîncarnare ca să rezolvăm ceva.
Așadar, ”noua dimensiune” va fi printre noi, și va coexista cu cea veche ! Doar că nu toți o vor vedea…
Simplu, nu ? Da, atunci când vorbim, totul pare simplu. Grea e însă practica! Toți am trecut prin ea, de ceva vreme. Și nu toți am luat ”notă de trecere”… Pentru asta, trebuie să ne și dorim să o luăm…

Călători în lumea cea nouă: Lili, Ela , Visul, Deep, Alchimistul, Aryyana, Naomikko

Advertisements

Responses

 1. Da, practica… Ar fi simplu dacă am reuşi să iubim necondiţionat – ca şi în exemplul cu cerşetorul – adică, să nu ne doară lipsa răspunsului persoanei iubite… să o iubim oricum, chiar dacă ne face rău. Sau… să înţelegem că Dumnezeu ne iubeşte pe toţi la fel şi atunci să ne vedem şi noi, unii pe alţii, ca nişte fiinţe egale, inclusiv în iubire.
  Însă, în ceea ce priveşte reîncarnarea, părintele Paisie de la Muntele Athos, spunea că e cea mai mare minciună pe care ne-a indus-o… celălalt. Adică, aceasta nu există, ci avem o singură viaţă. Poate ar trebui să ne dea de gândit şi asta în evoluţia noastră spre… o nouă dimensiune. Uneori mi se pare o glumă copilărească teoria asta cu marea transformare, dar mie însămi mi se întâmplă lucruri despre care nu credeam că e posibil să le trăiesc. Poate e doar… întâmplare, însă înclin şi eu să cred că nu există întâmplări.

 2. Iubirea nu e niciodată simplă, dragă Lili ! Noi, oamenii, putem tinde către acea iubire necondiționată, dar în această viață pământească, nu ne putem nicicum lăuda că am dobândit-o. Putem fi pe cât de aproape posibil, dar,,, natura umană cere totuși un răspuns, fie și minim. Desigur, putem avea compasiune necondiționată, ceea ce e mai ușor de dobândit.

  Mă bucur să constat că și tu simți trăirile celorlalți, dragă Lili, probabil că ai centrul inimii deschis ! Eu simt doar anumiți oameni, cu care rezonez în anumite momente, dar nu pe toți ! Oricum, îți mulțumesc, încă o dată, pentru împărtășire !

  Despre reîncarnare, e o discuție lungă: Știu ce spune Biserica Ortodoxă despre asta, și am încredere și în Părintele Paisie, dar sunt lucruri pe care numai Dumnezeu le știe, nici măcar pustnicii !
  Eu cunosc oarecum (adică, nu sunt prietenă apropiată, dar o bună prietenă a mea îi este ) o femeie paralizată, în cărucior, care are un mare har, și chiar vorbește cu îngerii. Cunoaște mulți preoți de la mânăstiri, și chiar ei vin câteodată să se umple de liniște pe lângă ea. Ei bine, această femeie crede în reîncarnare, deși e ortodoxă convinsă.
  Lucrurile Domnului sunt ascunse, și poate că nu e timpul să le știm noi pe toate…. sau, nu e bine să le știe toți !
  Oricum, reîncarnare sau nu, știu că e bine să ne gândim la mântuire în această viață, că nu se știe ce va fi după aceea.

  În altă ordine de idei. da, nu există întâmplare – cel puțin, nu în lucrurile importante ale vieții. Această ”nouă dimensiune” poate fi doar o nouă stare de conștiință, mai înaintată. De aceea toate aceste încercări și ”apocalipse”! Depinde însă cât sntem noi de pregătiți să o primim… Eu, personal, mă credeam mai pregătită, dar văd că nu-i chiar așa.:)

 3. Dacă am fi pe deplin pregătiţi, n-ar mai nevoie de schimbare…

 4. Cred ca asa e, Lili ! 😉

 5. Ei , nu degeaba suntem in aceasta perioada pe pamant .
  Ne-am adunat aici , tocmai pentru ca avem nevoie de o schimbare.
  Daca nu trebuia sa ne transformam , daca nu trebuia sa ne schimbam , priveam si noi acum de sus la cei care se framanta pe pamant in aceasta perioada foarte dificila din toate punctele de vedere ( din punct de vedere politic , din punct de vedere economic , din punct de vedere meteorologic , etc ).
  Multe lucruri nu ne convin , dar….suntem aici pentru a ne echilibra energetic.
  Ne convine sau nu ne convine , ne place sau nu ne place , vrem sau nu vrem , ( asta pentru ca noi am fost de acord sa venim acum aici ) vom trece cu totii prin aceasta perioada de inaltare a planetei , iar daca energia noastra se va armoniza cu energia planetei ne vom inalta si noi odata cu ea. Nu ?

  Te imbratisez cu mare drag si iti doresc tot binele din lume.
  aryyana

 6. Dragă Aryyana, în câteva cuvinte, ai spus tot ce era necesar ! Așa este, trebuie să ne armonizăm cu acea energie divină, ca să mai ”creștem” și noi puțin, adică să ne înălțăm vibrațiile, așa cum spui. Normal, asta ar trebui s-o facem tot timpul, toată viața noastră, dar cum noi suntem cam leneși, și ne lăsăm atrași de preocupări colaterale, Divinitatea a hotărât să ne pună pe toți în ”regim de învățare accelerat.”:) Cu tot cu planetă !
  Desigur, nu știm ce formă finală va lua această învățare, sau care va fi examenul final, dar putem măcar să sperăm că nu o vom da prea tare în bară:) Oricum, uneori nici examenele preliminare nu le-am trecut prea bine, ci tot la limită, ca școlarii leneși.
  Și asta – cel puțin în cazul meu – este din cauză că nu am înțeles sensul probelor, și mi s-au părut excesive și fără acumulare uitilă. Dar simt că acolo, Sus, Cineva are răbdare, și tot ne dă și altele, care de care mai ciudate după criteriile noastre.:)

  Oricum, om trăi și om vedea ! Dacă om trăi…:))

  Mulțumesc pentru gândurile tale înțelepte, și pentru că ești alături de mine atunci când mă simt dezorientată ! Te îmbrățișez și eu cu drag !

 7. La re-ferendum cu voi, oriunde v-ati afla si p’orma mai vb…(alfa si o mega, inceputul si sfarsitul, hm. etc…)

 8. Din păcate, eu mă aflu chiar foarte departe… pe alte meleaguri ! Și, chiar dacă aș fi în țară, nu aș merge, pentru că am înțeles că acest referendum e tot un fel de farsă. Nu vreau să discut mai mult despre politică, pentru că nu acesta e scopul acestui blog.
  Părerea mea este că nu putem decât să ne rugăm să iasă la iveală adevărații cârmuitori ai acestui neam, pe care să îi putem urma cu inima deschisă.

  Dar oricum, în fața sfârșitului (eventual) al lumii, chiar și aceste probleme sunt mici. Lucrul cel mai important, dincolo de politică, este ceea ce facem cu sufletul nostru. Asta vom fi întrebați dincolo.

  Mulțumesc oricum pentru vizită !

 9. […] nevoia să clarific ceea ce cred eu cu adevărat despre această dată. Am mai scris despre asta aici și aici, dar acum cred că se impune o clarificare de ultim […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: