Posted by: childagain | November 11, 2012

Despre repetabilitatea erorilor

Poate  expresia din titlu este prea drastică; poate că ar fi trebuit să spun mai curând ”încercări” sau măcar, ”ispite”. Fapt care denotă că, nici măcar acum, după atâția ani, și atâtea cărări străbătute, nu mi s-a lămurit sensul acestor situații, sau întâmplări. Neclaritatea exprimării denotă, de fapt, neclaritatea înțelegerii interioare; o lecție însușită doar în linii mari…
Așadar, mă întrebam de curând, care este sensul repetării anumitor situații din viața noastră, de ce ne simțim atrași, sau chemați, numai de anumite situații – ca un fel de pattern al vieții noastre – care de fapt, nu ne fac bine întrutotul, dar nici nu putem renunța la ele. Adică, desigur că putem, dar întrebarea care se pune este: de fapt, facem bine renunțând ? Aceasta este lecția care trebuia însușită ? Sau, renunțarea reprezintă încă o greșeală ?
Uneori, simt că aceste situații sunt, cumva, înscrise în karma noastră, sau destin, sau program, sau cum vrem să îl numim. Putem ocoli o anume situație, dar ne vom simți atrași iremediabil de o alta cu același pattern. Nu toate situațiile ne atrag, ci numai unele anumite ! Pe care le recunoaștem de la distanță, ca și cum un semnal de tren ar face ”ding”, încă dinainte de a opri mașina la barieră. Și, deși le recunoaștem, deși știm că ”trenul” poate produce accidente, exact acolo vrem să mergem ! Este ceva dincolo de noi, de aceea spun că e posibil să fie, de fapt, un fel de ”pattern” al ființei noastre, care atrage asemenea situații.
Steinbeck spunea foarte bine undeva : ”Omul este singurul animal care construiește capcana, își pune momeala, și cade tot el-însuși în ea.” Problema nu este însă momentul capcanei, ci mai departe ! Să zicem că am ieșit o dată, sau de două ori, scuturați serios ! Ei bine, care e atitudinea cea bună pe mai departe ? Să o luăm la fugă încă din momentul când sufletul nostru spune ”ding”, sau să acceptăm să intrăm din nou în cursă, în speranța că, de data asta, vom găsi o altă ieșire ? Care o fi, de fapt, lecția pe care Divinitatea vrea să ne-o însușim ?
Desigur, totul e foarte complicat, și situațiile sunt foarte individuale, atfel încât e oarecum logic să nu existe un răspuns standard valabil. Și totuși, trebuie să fie ceva, ca un fel de lege universală, ce se poate modula în funcție de cazurile particulare. Și acea lege o putem descoperi numai cu un dram de har ! Cred că numai dacă vrea El, sau Ea (latura feminină a Divinității) , putem înțelege care este rostul acestor situații, și ”algoritmul” de aplicat.
Până atunci, cred că fiecare are propriul lui răspuns ! Și, desigur, dreptul la propriile erori… în măsura în care ele nu se reflectă și asupra celorlalți.
Apropos de asta,  Seneca are și el o vorbă, care mă cam sperie : ” A greși este omenesc, dar a persista în greșeală este diabolic.” Eu zic că, poate… a persista în greșeală este și mai omenesc… până ce creștem deplin ! Dar, cine știe ?
Advertisements

Responses

 1. Într-adevăr e periculos să repeți aceeași greșeală. Riști să nu mai poți ieși singur… Dar cred că ne atrage pentru că, mai întâi, astfel avem construită personalitatea și apoi poate că vrem să obținem rezolvarea repetând… Sau poate că e speranța că ,,de data asta va fi altfel”.

 2. Da, Lili, cred că e vorba de toate acestea la un loc !;) Oricum, atunci când vrei să afli calea cea bună, după un timp primești o îndrumare de Sus, și pur și simplu, simți ce trebuie să faci. E de-ajuns să te gândești la posibila evoluție a situației, și îți dai seama că… anumite greșeli, rămân greșeli,,, din prea multe motive ca să le repetăm aici… și atunci, a le face din nou, ar fi chiar o neghiobie ! Da, sperăm să obținem un alt rezultat… dar asta nu e posibil atunci când nu se schimbă toți factorii situației. Einstein spunea că nu poți rezolva o problemă la nivelul de gândire care a generat-o.
  Similar, nu poți avea un rezultat diferit al unei situații, atunci când participanții, și alte elemente concrete, nu sunt cu mult diferiți de cei ai situațiilor precedente…

  Cred că, până la urmă, sensul repetării probelor în viața noastră este tocmai acela de a înțelege ce trebuie să schimbăm în noi-înșine… iar când asta nu e de-ajuns, atunci să înțelegem când o situație nu poate fi altceva decât o fundătură. Să știm să renunțăm fără efort, fără a consuma un timp și o energie prețioasă.
  Dar, și pentru asta trebuie o anume înțelepciune… sau, măcar, aceea de a trage învățăminte din trecut ! 🙂

  Mulțumesc că mă susții, ca de obicei, și îți doresc să ajungi la cele mai bune soluții în viața ta ! Să nu repeți erorile…
  Apropos, nu mai știu care autor spunea că, decât să repeți o eroare, mai bine să comiți una nouă. :))

  Te îmbrățișez !

 3. Și o eroare e mai bine decât nimic!…
  La fel! 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: