Posted by: childagain | December 2, 2012

Gânduri despre Eu și alte Eu-ri ale noastre

Poate că aceasta nu trebuia să fie o postare, pentru că sunt doar gânduri… Dar totuși, chiar și gândurile pot ajuta, cumva, pot aduce o înțelegere.
Deci, voiam să spun că am simțit – dar profund, trăit – că în noi există cu adevărat două lumi ! Desigur, știam asta demult;  teoretic, oricine a citit o carte de filosofie sau teologie știe asta. Sau, măcar de psihanaliză… Eul și Sinele, sau Id, Ego, Superego (uite că Freud a găsit chiar trei, dar el punea la socoteală și subconștientul), sau, orice nume le-am da…
Ei bine, există momente, sau chiar lungi perioade, în care simțim profund dualitatea, diferența dintre aceste ”euri” ale noastre.
”Eul inferior” sau personalitatea, este frumos, atrăgător, colorat; el se bucură, plânge, se entuziasmează, vrea înțelegere din partea celorlalți, chiar aprobare, vrea un ”bine” aici și acum. ”Sinele” sau ”Eul superior” sau ”Christul interior” nu știe decât liniștea… indiferent de împrejurări ! Dar, nu e o liniște moartă, ci una calmă, vie, plină de iubire și atotînțelegere. E o liniște care acceptă orice, fără a se simți rănită sau îngrijorată.
Ei bine, în rarele momente, sau perioade, când ajungem la această liniște, simțim că nu mai avem nevoie de nimic, nu mai suferim, totul este bine așa cum este, pentru că suntem cu toții ”în grija Cuiva”.  Și când spun ”nu mai avem nevoie de nimic”, nu e doar o vorbă…  Bineînțeles, avem totuși nevoie de hrană și mijloace materiale de subzistență, dar suntem siguri că le vom obține, pentru că facem parte dintr=un univers în care totul este interconectat, și noi suntem o ”rotiță” ce nu va fi lăsată de izbeliște. Deci, nu mai trebuie să ne îngrijorăm ! Pe undeva, cred că nu degeaba spun Evangheliile ”Nu va îngrijiți de ziua de mâine” ; nu pentru a ne invita le nemuncă, ci pentru a ne îndemna să ne ”conectăm” la Sursa harului, care ne va netezi drumurile, și ne va aduce tot ce ne este necesar. În acest sens, ”grija” este o formă de necredință. O, și de câte ori am fost necredincioși ! Sau poate, am simțit profund că uneori nu vom fi ajutați, ca o lecție, sau ca o pedeapsă pentru ceea ce nu am făcut bine. Se mai întâmplă și așa…
În acest caz, nu suntem ”necredincioși”, ci doar simțim lipsa ajutorului, lipsa energiei purtătoare. Așa cum o simțim și atunci când revine ! Nu se poate descrie exact, dar e o senzație, așa… ca și cum ”s-ar desface” ceva în coșul pieptului, urmată de o stare de eliberare ! Ne simțim ușori, și simțim, efectiv, că totul este pe calea cea bună. Terapeutul Serghei Lazarev numea această senzație ”zbor în suflet”. Și ca dovadă că nu este o stare autoindusă, noi nu putem să o provocăm, cu nici un chip ! Pur și simplu, ne trezim într-o dimineață, cu ”nodul din piept desfăcut”, și atunci știm că acolo, Sus, ”dezbaterile” în privința noastră au luat sfârșit, și vom fi ajutați. Sau dimpotrivă, ne trezim cu o stare de apăsare, de tristețe fără obiect – și știm atunci clar că problema noastră nu se rezolvă.
Deci, în același fel simțim și când trecem de la ”conducerea de către Eu” la cea încredințată Sinelui – chiar dacă pe scurte perioade. În acest caz, parcă urcăm pe o înălțime, și vedem clar ce greșeli am făcut, și de ce nu ar fi trebuit să facem, sau să spunem, cutare lucru. Și vedem care anume decizii sau stări – fie și mărunte – ne-au fost induse de conducerea Eului nostru mărunt asupra Ființei noastre, și care de către Sine. Și, același lucru îl vedem și în legătură cu ceilalți… Ei au avut bune intenții, au vrut să ne ajute, poate, dar în felul omenesc, în ”modul Ego”. Și noi am fost pe aceeași frecvență de vibrație…. până când înțelegem că Sinele are altă părere !
Da, e greu până când înțelegem pe propria-ne piele că ”lucrurile omului nu sunt totuna cu lucrurile lui Dumnezeu” ! Și trebuie să trecem prin piedici și suferințe ca să înțelegem asta… Ei, și greu este și să ne menținem în ”starea Sinelui” ! Pentru că e atât de simplu să ieși, aproape nici nu simți când – doar dacă ”privim prea mult în exterior” – și abia după un timp, o sclipire de inspirație, desigur trimisă de Sus, ne spune că ieșisem…
Poate că unii dintre noi vom înțelege aceste lucruri cu sufletul, pentru că am trecut deja prin ele, deși nu le-am putut pune în cuvinte. Iar altora, li se vor părea simple aberații, sau mai blând, ”gânduri poetice”. Dar, oricum am privi această chestiune, e bine măcar să ne gândim puțin… fie și ca temă abstractă ! Să ne gândim, că, poate, totuși… o fi ceva adevărat aici ! După cum spunea domnul Pleșu, nu există termenul ”subiectiv”, ci doar ”alte realități”. Poate vom ajunge să le trăim cu toții, cândva ! Oricum, e bine să nu excludem nimic.
”Omul înțelept crede în ceea ce știe, nu respinge ceea ce nu știe, și nu neagă nimic din ceea ce ar putea să fie.” (Confucius)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: