Posted by: childagain | December 16, 2012

”Iar femeia să asculte de bărbat” (II)

Iată că am găsit necesară o continuare a primului articol, întrucât, în mod surprinzător, mi s-a revelat și semnificația spirituală a acestei fraze ! Surprinzător, zic, pentru că mă gândeam că acest gen de semnificații trebuie să fie foarte complexe, și accesibile doar unor oameni de o înaltă puritate spirituală. Ei bine, în ciuda păcatelor și scăderilor mele, poate că Divinitatea s-a gândit că e mai bine să cunoaștem această semnificație, – care este extrem de simplă ! – decât să cădem în interpretări materialiste, aparente, grosolane.
După cum spunea un spiritualist indian: ”Adevărul este simplu, imens și limpede.” Sau, după spusele marelui nostru Brâncuși: ”Când atingem esențele, ne întoarcem la simplitate.”
Așadar, ca să ne întoarcem la fraza sus-citată, ar trebui să găsim semnificația ”bărbatului” și a ”femeii” la nivel spiritual. La nivel psihologic – sau mai bine-zis, al personalității, sau Eu-lui – am descoperit că aceste noțiuni se referă la cele două tipuri de energii prezente în fiecare ființă vie (Yin și Yang),  sau la cele două componente importante ale personalității noastre: emoționalul (sau astralul ) și mentalul – în fapt, mentalul superior, sau ”rațiunea pură” a lui Kant.
La nivel spiritual, dacă ne gândim la toate textele mistice,  și chiar la poeziile mistice ale umanității, înțelegem cu ușurință că ”bărbatul” sau Mirele, este însuși Hristos. El-însuși a folosit această metaforă în legătură cu Sine în pilda sa despre cele zece fecioare înțelepte și cele zece fecioare neînțelepte. Apoi, toți sfinții și misticii umanității au preluat această sintagmă.  Voi reda doar un singur exemplu: poezia lui Jan Luyken, acest mistic din sec; al XVII-lea, este plină de trimiteri la ”mire” și ”fericita unire”.
Atunci când noi uniți vom fi/
Vom semăna cu îngerii din rai”.
Sau: ”Sufletul trebuie să știe să se poarte/
De vrea Mirelui său plăcut să-i fie.”
Iată, deci, că ”ni s-a suflat” și cine este Mireasa ! Mireasa este sufletul omenesc în întregime, cu toate structurile sale: energetic, emoțional, mental. Sau, într-o accepțiune și mai largă, Mireasa este omul însuși, care cuprinde și suflet și trup – deci, comportarea în lume, și necesitățile sale. Omul, Mireasa, trebuie să asculte de Hristos, adică de poruncile Sale redate în Evanghelii. Și acestea, după Pavel, se reduc doar la două: iubirea de Dumnezeu, și iubirea de aproape, ”în care se cuprind toată Legea, și proorocii.” Însă, câte nuanțe cuprind ele… și cât de greu îi este unui suflet comun să își învingă propriile impulsuri egoiste, pentru a asculta de iubire !
La un nivel mai evoluat, sufletul omenesc – deci Eul, personalitatea – trebuie să asculte de Hristul interior, de Sine, sau de scânteia divină din interiorul Său. Atunci când ajungem să simțim voia divină prin intermediul propriului nostru suflet, când acesta nu mai este ”perturbat” de impurități, ascultarea trebuie să fie întotdeauna față  de această ”voce interioară”,  și nu față de opiniile lumii.
Faptul că sufletul, indiferent de sexul omului, este privit în toate culturile ca o tânără fată, ca o fecioară în așteptarea mirelui, este confirmat și de Tagore, în minunata culegere de poeme ”Gitanjali”- Ofrandă lirică. Sunt pur și simplu superbe, și merită citite în întregime. Iată doar câteva exemple:
”Aștept numai dragostea pentru a mă lăsa în mâinile Tale.
De-aceea e atât de târziu, de aceea m-am făcut vinovată de-atâtea…”
”De tot ce-i rău vor să mă ferească cei ce mă iubesc pe lumea aceasta;
Dar iubirea Ta-i mai mare, și Tu mă lași liberă.”
”Zi după zi mă faci vrednică de primirea Ta deplină; întorcându-ţi faţa mereu de la mine, mă cruţi de primejdiile celui slab, de pofta nemăsurată.”
 
El a venit când noaptea era blândă; avea harfa în mână şi visele mele au fremătat toate de melodiile Lui.
Vai, de ce nopţile mele toate-s pierdute astfel ? De ce scapă El mereu vederii mele ?”
În acest sens, desigur că ”nunta” are o altă semnificație. În întreaga istorie mistică a umanității, ”nunta” semnifica unirea sufletului cu Dumnezeu, sau transcenderea personalității și trăirea după legile Sinelui. Se spune că și nemuritorul text al regelui- poet Solomon, ”Cântarea Cântărilor”, ar descrie, de fapt, această fericită așteptare a unirii cu Mirele ceresc.
Desigur, acesta nu este un proces ușor, și uneori, poate că nici o întreagă viață nu-i de-ajuns ! Iar până să ajungem la acea stare de deplină grație, trebuie să parcurgem niște etape, niște trepte ale ”despătimirii” și îndumnezeirii noastre. Misticii medievali știau aceste lucruri foarte bine – vezi, de exemplu, ”Podoaba nunții spirituale” de Jan van Rusbroeck – și chiar și inițiații antichității, care ne-au lăsat texte de înaltă înțelepciune (ex. Plotin – Eneadele)
Iată deci ce semnificație frumoasă și plină de profunzime ascunde  fraza evanghelică pe care am ales-o a fi interpretată, și ce departe de înțelegerea ei literală, grosolană !
În mod analog poate fi deci interpretată, probabil, și Geneza, cu acele afirmații relative la ”crearea femeii din coasta bărbatului” , și că fiecare om este ”bărbat și femeie, după chipul lui Dumnezeu”.   E clar acum că ”femeia” este omul însuși, și a fost creat din însăși substanța care stă la baza tuturor lucrurilor. De aceea, orice om are în el o parte de divin, pentru că are la bază  energia universală creată de Divin.  Apoi, El i-a insuflat ”suflare de viață”, adică energia și mai subtilă a harului. Poate că nu știm noi chiar tot în legătură cu acele energii primordiale, dar simplificat, putem spune că ”suflarea de viață” este acea energie necreată, care a existat dintotdeauna, fără început și fără sfârșit, sau harul creștin; iar ”coasta” sau ”materia lui Adam” ar fi o energie creată, dar tot de origine divină. Cum au ajuns aceste energii materie, ei, aici e o cale lungă, dar inițiații antichității au primit, totuși, și această revelație. Ei spun că ar exista mai multe planuri, sau dimensiuni de manifestare a Divinității: planul Creației, planul Emanației, planul Formării (care ar corespunde, probabil, cu Lumea Formelor sau Ideilor lui Platon, sau cu lumea imaginală a lui Andrei Pleșu) și cel al Manifestării. Acestea ar corespunde unor ”etape” de materializare a gândurilor Divine. Chiar și propriile noastre gânduri, pentru a ajunge la manifestare, trebuie să își capete întâi substanță, să fie hrănite, în planul Formării . Pe această re-descoperire se bazează și vestita teorie The Secret, doar că ea ignoră intervenția divină finală și hotărâtoare în privința materializării intențiilor noastre. De aceea, nu toate gândurile și dorințele ajung realitate…
Cât despre cealaltă afirmație, că fiecare om este ”bărbat și femeie, după chipul lui Dumnezeu”, ea ne spune, nici mai mult nici mai puțin, că noi toți purtăm și ”bărbatul” sau Mirele în noi-înșine;  adică, îl avem pe Hristos în stare potențială ! Hristos este ”adormit în barcă”, după spusele acelei minunate pilde evanghelice a furtunii potolite de Hristos, atunci când se afla cu ucenicii pe mare. Dar noi suntem întotdeauna ”puțin credincioși”, și când vin furtunile vieții, ne temem că vom pieri ! Ca să ne trezim Hristul interior, trebuie să ”strigăm tare” în rugăciune, sau să ducem o astfel de viață încât El să se poată trezi cu ușurință, și să ne salveze.
Iată cât de frumoase, simple și pline de logică devin aceste afirmații biblice, atunci când ajungem la intrepretarea adevărată !  Trebuie să fim mulțumitori că ni se îngăduie aceste cunoașteri, din când în când. Desigur, dacă ar fi după meritul nostru, nu am ajunge nicicând la ele ! Dar Divinitatea consideră, probabil, că e mai bine să le știm, ca să nu cădem în păcate și mai mari înțelegând greșit.
Tuturor bună pace, și să ne fie cu folos !
Advertisements

Responses

  1. […]                                 Iar femeia să asculte de bărbat (II) […]

  2. […]                                Iar femeia să asculte de bărbat (II) […]

  3. […] https://childagain.wordpress.com/2012/12/16/iar-femeia-sa-asculte-de-barbat-ii/ […]

  4. […] https://childagain.wordpress.com/2012/12/16/iar-femeia-sa-asculte-de-barbat-ii/ […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: