Posted by: childagain | January 2, 2013

Despre a face planuri, sau nu

Se spune – întreaga tradiție spirituală a umanității spune asta – că nu este bine să ne facem planuri, că trebuie să lăsăm aceasta în seama Divinității, iar noi să trăim doar clipele, acceptând pe deplin ceea ce primim. Biblia este chiar categorică în această privință, spunând că ”omul își face planuri în inimă, dar hotărârea vine de la Domnul”, și că ” Toate căile omului sunt curate în ochii lui, dar numai Domnul este Cel ce cercetează duhul. / Înfățișează Domnului lucrările tale și gândurile tale vor izbuti.” (Pildele lui Solomon)
Putem vedea aici o mică ”portiță” pentru autonomia noastră: noi am putea deci să ne facem planuri, dar să le aducem la cunoștința Lui, și să Îl întrebăm dacă sunt bune. Întrebarea e simplu de pus, desigur… dar răspunsul, cum îl aflăm ? Ei, aici lucrurile nu sunt simple ! Desigur că El nu ne poate răspunde direct – decât, poate, dacă am fi profeți, sau sfinți, sau mari învățători spirituali.
Pentru restul oamenilor, e nevoie de ceva intuiție pentru a afla acest răspuns, și aceasta se dezvoltă tot cu un pic de har. Există oameni care pot primi răspunsul în interiorul lor, în inima lor, cum se spune, cu o asemenea claritate încât să fie siguri că este cel bun. Adică, după ce au întrebat în rugăciune dacă planul lor este bun, să simtă clar în interiorul lor că trebuie să facă acel lucru, să simtă o senzație de bine, de liniște și bucurie la gândul de a face acel lucru. Dacă, dimpotrivă, senzațiile sunt amestecate, sau gândul la acel plan produce o tulburare, e mai bine să fie lăsat de-o-parte, cel puțin pentru un timp.
Sunt și oameni care nu au ”simțul interior” atât de dezvoltat, iar răspunsul inimii să fie înșelător. Pentru aceștia, e mai bine să urmeze semnele pe care Dumnezeu li le scoate în cale. Desigur, nici acestea nu sunt întotdeauna clare și fără echivoc, dar cei care urmează o practică spirituală, fie și simpla rugăciune, au șanse mai mari să le poată deosebi.
Care pot fi aceste semne ? O, răspunsul nu este deloc simplu, pentru că Dumnezeu se poate servi de absolut oricine și orice: o întâmplare neprevăzută care să împiedice acel plan, câteva cuvinte spuse în grabă de un prieten, sau chiar de un necunoscut, și care să se potrivească situației, o frază dintr-o carte, sau chiar auzită la televizor, un fragment de melodie, etc.
Bine, dar toate acestea sunt aleatorii, s-ar putea spune; aici nu e nimic clar, nimic care să poată fi folosit drept regulă ! Și, urmând acest drum la modul absolut, se poate ajunge la nebunie, putem ajunge să vedem semne peste tot !
Da, e adevărat dacă privim lucrurile la modul strict rațional. Tocmai de aceea, oamenii care se bazează exclusiv pe rațiune sunt cei mai ”neajutorați” în această privință. După cum spune Andre Maurois: ”Cei care se încredințează doar rațiunii sunt ca acei oameni care vor să prindă flacăra cu cleștele. Se pot trezi, la un moment dat, că au în mână doar un pumn de cenușă.” Flacăra, esența situației, sau spiritul ei, poate fi ”prinsă” doar ”scurtcircuitând” rațiunea, pe cale intuitiv-mistică. Chiar și cele mai mari descoperiri ale științei au fost făcute utilizând această scânteie de intuiție, de inspirație, și nu gândirea logică. Einstein însuși onora mintea intuitivă, pe care o numea ”stăpânul”, iar pe cea rațională, doar ”servitor”. Totuși, el era de părere că societatea actuală ”onorează servitorul, și ucide stăpânul.”
Lăsând această mică paranteză, ca să ne întoarcem la acele semne și intuiții, trebuie să concluzionăm că, desigur, la început este foarte greu să le desosebim de închipuiri, și de propriile noastre păreri. Doar un contact constant cu Sursa, prin rugăciune și urmarea unui mod de viață spiritual, poate asigura claritatea sufletului, care duce și la claritatea minții – discernământul. După Sfinții Părinți, discernământul este un mare dar spiritual, și nu este accesibil chiar de la început.
Deci, ideea de bază este aceea că planurile noastre nu sunt numai ale noastre, ci trebuie supuse ”dezbaterii”. Desigur, chiar și cei mai spirituali oameni se pot înșela, atunci când își doresc foarte tare un lucru, și să își ia propria dorință drept un răspuns de Sus. Aceasta se întâmplă deseori, mai ales ucenicilor, începătorilor pe drumul spiritual. Însă, chiar și așa, după un timp vor primi semne clare că s-au înșelat. Vor simți, pur și simplu, că drumul le este blocat, vor întâmpina piedici de necrezut. Uneori, vor avea senzația că Dumnezeu i-a părăsit…
Desigur, nimic nu este definitiv, și chiar și acești oameni pot fi ajutați mai apoi, ca să nu se piardă pe drum. Toate aceste lucruri nu sunt teorii, din păcate… Trebuie să spun că eu vorbesc de-abia după ce trăiesc unele lucruri.
Deci, în concluzie, a face planuri nu este un lucru rău în sine, dar nu trebuie să ne bazăm exclusiv pe propria noastră voință și putere de a le duce la îndeplinire. La fel, nu e bine nici să facem afirmații categorice, de genul: ”Eu niciodată nu voi face, sau nu voi spune, cutare lucru.” Oricât de siguri suntem pe noi la momentul respectiv, putem avea surpriza ca, peste ani, să ne trezim că facem sau spunem exact lucrul respectiv. Și asta nu din inconsecvență, dar probele vieții sunt atât de variate, și omul e supus mereu schimbării, evoluției, încât noi, cei de peste ani, e posibil să nu mai fim deloc aceiași cu acei care am făcut acea afirmație. ”Nu ne scăldăm de două ori în apele aceluiași râu” spunea un filosof  grec timpuriu. Adică, și râul se schimbă, și noi ne schimbăm – dacă ținem cont că toate celulele corpului se înnoiesc complet la intervale de șapte ani. Și, cu atât mai mult se petrece aceasta la nivel psihologic…
Sperând că nu v-am plictisit prea mult, închei aici, dorindu-vă să aveți parte de îndeplinirea tuturor planurilor bune pentru voi și cei din jur ! Căci, după cum spune Sartre, nu există fericire, dacă nu e și a altora.
Advertisements

Responses

 1. Uneori ni se pot pune piedici (semne) în îndeplinirea planurilor, tocmai pentru a ne întări voința de a le îndeplini.

 2. Lili, mi-ai adus o mare ușurare ! Și eu voiam să cred asta, dar nu știam sigur… Până la urmă, e greu să deosebim când piedicile sunt puse chiar pentru a opri, și când pentru a stimula. Doar timpul va face diferența ! Dacă în timp, un lucru va putea fi îndeplinit, deși cu greu, înseamnă că acel lucru era, totuși, permis. Sau, s-a acordat permisiunea pe parcurs. 🙂

  Mulțumesc pentru completare, și îți doresc un an bun, cu îndeplinirea planurilor bune !

 3. à propos de-a(-si) face planuri, mi-am reamintit o fraza amuzanta, mucalita rostita de John Cleese(comic-UK din celebra trupa Monthy-Python), care acum doi ani a fost “blocat” la Stockholm de eruptia brusca, neprevazuta a vulcanului islandez, ce-a perturbat toate zborurile aeriene câteva zile… John trebuia sa ajunga urgent, neaparat la Londra si-n final a închiriat o masina, iar dupa ce-a ajuns la destinatie, a zis cam asa:”daca vreti sa-l faceti sa râda-n hohote pe D-zeu, prezentati-i planurile voastre!” 🙂 Cu alte cuvinte: uneori socoteala d-acas’ nu se potriveste cu cea din târg si vice-versa… 🙂

  Ah, nu ne putem ajuta sau “salva” semenii împotriva vointei lor…
  – – –
  Ma bucur ca apreciezi autorii francezi… 🙂

 4. Daa, Melanie, chestia cu a-ți face planuri cu tot dinadinsul am probat-o și eu! Și chiar cred că El a râs cu hohote… :), deși, eu nu prea…
  Până la urmă, am hotărât să merg înainte, fără a mai avea altă dată pretenții de ”plănuire”. 🙂

  Da, e adevărat și că ajutorul cu sila, nu prea merge ! 🙂 Uneori, cu anumiiți oameni, e bine nici să nu le propui, dacă nu ți-l cer ei.

  Te sărut, mulțumesc de susținere !
  Pe autorii francezi îi simt croiți”după sufletul meu”. Dealtfel, francezii se aseamănă mult psihologic cu românii. În afară de limbă, în unele momente, m-aș putea crede în România. 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: