Posted by: childagain | March 7, 2013

Despre nașterea, apogeul și declinul religiilor (II)

Ei. și acum am ajuns la  subiectul propriu-zis al  lucrării de față, care nu este deloc unul ușor ! Adică, teoretic unele idei pot fi aceptate cu ușurință, dar când vine vorba de practică… foarte mulți credincioși probabil că ar prefera să creadă că aceste legi se aplică numai altor religii, și nicidecum  propriei lor religii ! (Cel puțin, în ceea ce privește ultima fază  de evoluție a religiilor.)
Dar pentru început, vom vorbi despre nașterea unei religii. Deci, pentru inițierea unei mari religii, sau al unui mod cu totul nou de ”re-legare” cu Divinitatea, este nevoie, după cum se știe, de un mare învățător, sau trimis divin. Exemple sunt destule în istoria religiilor: Moise, Krishna, Budha, Confucius, Mahomed, și alte mari spirite pe care cu toții le cunoaștem, sau cel puțin, am auzit despre ele ! Nu l-am adăugat în enumerare pe IIsus, pentru că el a fost mai mult decât un mare maestru, sau învățător. El a fost întruparea unei ipostaze a Divinității, iar creștinismul a reprezentat, la vremea respectivă, atât o nouă religie, cât și o reînnoire a celei vechi, iudaice; sau un fel de continuare a ei, dar pe alte coordonate. La fel cum budismul a reprezentat o continuare a hinduismului, dar în același timp, și o nouă cale.
Ambele religii – și budismul, și creștinismul – au reprezentat trecerea de la o formă veche de închinare, ritualică, în care individul era ”strivit” de preeminența mulțimii, prin intermediul ritualului efectuat în comun – extrem de complicat dealtfel – la o formă nouă și mai profundă, individuală, care punea accent pe legătura personală a individului cu Divinitatea (”ci tu să te rogi în cămăruța inimii tale.” Matei 6.6).
Desigur că există unele deosebiri între budism și creștinism, și nu voi face acum o comparație completă – destul să spun că budismul nu are noțiunea de Dumnezeu în forma personală în care o avem noi, creștinii, iar în locul rugăciunii se practică purificarea și meditația – dar ceea ce am vrut să spun este că ambele au adus câte  o formă de interacțiune individuală a suplicantului cu  Divinul, precum și ideea că absolut toți oamenii pot avea acces la eliberare, sau mântuire, dacă urmează anumite reguli spirituale. (Și nu doar cei puri – ex. membrii castei brahmanice; sau cei aleși. ”Dumnezeu vrea mântuirea tuturor oamenilor, și nu doar a aleșilor Săi” spune și M Lustiger.)
Dar, să ne întoarcem la nașterea marilor religii ! Am menționat că, pentru nașterea unei mari religii, este nevoie de un mare inițiator. Acesta este, de regulă, un trimis al Divinității înzestrat cu mari daruri harice (și nu mă voi scuza acum că spun aceasta și despre maeștrii necreștini; vezi aici) , care aduce un mesaj important din partea Divinității, precum și un nou set de legi, sau o altă abordare a legilor vechi.
De multe ori, apariția noii religii, respectiv, venirea noului inițiator, este anunțată de mulți prooroci ai vechii religii anterioare. Exemplu: în cazul lui Moise, Dumnezeu îi spune direct că El este Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacob, sau Dumnezeul ”părinților” poporului iudeu. (Ieșirea 3.6)  Aceleași principii urmate de aceștia – adică ascultarea, și îndreptățirea prin credință – se cer și adepților noii religii; și în plus, Dumnezeu îi dă lui Moise pe Muntele Sinai tabla cu cele 10 porunci ale Legii Vechi.
La fel, în cazul creștinismului, venirea lui Iisus este anunțată de mulți prooroci ai Legii vechi, din care El-insuși citează mai târziu (și ne putem gândi, în acest sens, la Isaia 53), și le explică ucenicilor și următorilor săi adevăratul înțeles al acestor versete, care se refereau la Sine. Această explicație este oferită, probabil , și celor doi ucenici din drumul Emausului, după Învierea Sa.  (”ȘI începând El de la Moise, și de la toți proorocii, le-a tâlcuit lor din toate Scripturile cele despre El.” Luca 24.27)”
Deci, pentru apariția unei noi religii este nevoie de o mare pregătire spirituală, care de obicei se desfășoară lent, uneori timp de secole, sau chiar milenii,  pentru că oamenii, în genere, sunt rigizi și conservatori, și capacitatea lor de înțelegere este limitată. Sau cel puțin, sunt reticenți la ideile noi !
Monoteismul adus de Moise a fost o asemenea idee nouă și importantă în acele vremuri (”Să nu ai alți Dumnezei afară de Mine”), și mulți, chiar și dintre credincioși, găseau dificil să o urmeze până la capăt. Exemplul cel mai elocvent este episodul vițelului de aur din cursul traversării deșertului (Ieșirea 32), dar și numeroasele căderi în idolatrie de mai târziu, din cursul domniei judecătorilor și regilor iudei; care aduceau dealtfel și pedeapsa divină asupra poporului ales, prin intermediul popoarelor păgâne vecine (amoreii, filistenii, etc.)
O asemenea idee nouă și extrem de importantă a fost și  iubirea necondiționată propovăduită de Hristos. Iubirea lui Dumnezeu în locul fricii de Dumnezeu, iubirea aproapelui ca pe sine însuși, și mai mult, iubirea vrăjmașilor, au fost probabil, prilej de mari neînțelegeri și controverse în rândul următorilor Legii vechi. Adevărat sună cuvintele Mântuitorului:Și fericit Cel ce nu se va sminti întru Mine.” (Matei 11.6)
Deși, dacă e să fim minuțioși, ar mai fi multe de spus,  am schițat totuși, fie și sumar, condițiile și împrejurările apariției unor noi religii. În cele ce urmează, vom încerca să urmărim mai departe ”traiectoria” unei religii, trecând prin faza sa de maximă răspândire și intensitate, și până în momentul declinului său.
Întrucât ”ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, și ceea ce s-a întâmplat, se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare.” (Ecclesiastul 1.9)
Advertisements

Responses

 1. Declinul unei religii e impropriu spus, ar fi ca și cum ai spune că unele cărări ale aceluiași munte etern și neschimbat, pur și simplu se pierd și mor 🙂 … poate ar fi mai bună noțiunea de transformare, nu crezi?… știi cum se spune: “nimic nu moare, totul se transformă” 🙂

  • Ai dreptate; Florin, poate câ nu e cea mai bună expresie ! Dar, nici transformare… Unele religii se transformă atât de mult (vezi, de exemplu. iudaismul versus creștinism), încât devin aproape cu totul altele…. Cred că tot „declin” ar merge mai bine, cu condiția să înțelegem la ce se referă acest termen ! Declinul este doar al formelor exterioare, adică a ceea ce a convenit unei anumite epoci și culturi: și, respectiv, unei anumite trepte de evoluție a umanității. Dar religia. spiritul ei. rămâne oricum. ea este indestructibilă ! Și legile divine rămân aceleași, doar că ni se reveleaeză în forme din ce în ce mai elevate. corespunzător creșterii capacității noastre de înțelegere. E vorba, în principal, de înțelegerea inimii. și nu de cea a minții. Câtă deosebire. de exemplu, între legea talionului. adusă de Moise, și iubirea necondiționată a lui Hristos ! Totuși, ambele provin din aceeași sursă, doar că oamenii epocii lui Moise nu ar fi putut înțelege și accepta, la vremea respectivă, ideea iubirii necondiționate (abia de acceptau monoteismul, și supunerea față de Lege). Și atunci, Divinitatea i-a învățat treptat, conform capacității lor.

   MMulțumesc pentru completare, și îți urez să ai mereu adevărata pătrundere a spiritului !

   • Tot transformare este 🙂 … declinul, zic eu, are conotație distructivă, parcă ai spune că urmează să dispară de pe fața pământului… plus de asta, esența ei rămâne neschimbată, ceea ce este esențial la o transformare 🙂

   • Declinul este doar al formelor, dupa cum am spus ! Desigur ca esenta ramane. Si; chiar si cuvantul “declin”; nu semnifica chiar o distrugere, o disparitie totala; ci mai curand o deriva; o alunecare pe panta in jos. .) Dovada ca nici una dintre marile religii nu a disparut total, ci a disparut doar “suflul” lor, ceea ce le asigura viata si raspandirea. Inca; unele religii mai vechi chiar mai fac prozeliti; cum ar fi budismul. (Vezi cati occidentali; si chiar staruri de cinema l-au adoptat.) Totusi; declinul consta in faptul ca acele religii nu mai au forta pentru mult timp de supravietuire. Se reduc treptat… Desigur, in termenii nostri omenesti s-ar putea sa mai fie mult timp; dar la scara universului e cu totul altceva.

    Asta e cu declinul :); sunt de acord ca poate fi privit drept o transformare; dar conform logicii istoriei, el apare drept declin.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: