Posted by: childagain | April 27, 2014

Emmanuel Giboulot condamnat

S-a scurs ceva vreme de pe data de 7 aprilie, când a avut loc procesul lui Emmanuel Giboulot, viticultorul care a refuzat să folosească pesticide, dar măcar acum, cu întârziere, trebuie să vă fac cunoscut verdictul: el a fost găsit vinovat, și condamnat la o amendă de 1000 Eur. Desigur, pedeapsa nu este foarte aspră, și deja Emmanuel a intentat recurs, dar contează principiul acestei judecăți în sine – faptul că el a fost găsit vinovat ! În ciuda circumstanțelor atenuante – folosirea pesticidelor nu era o urgență în cazul său, pentru că viile nu fuseseră încă atacate de paraziți, și oricum, el cunoștea metode bio, nepolunte, folosite de sute de ani împotriva acestor paraziți – totuși, faptul de a nu se fi conformat orbește directivelor Prefecturii  a fost găsit inadmisibil. În ciuda unei jumătăți de milion de semnături în favoarea sa în cadrul petiției pe care o știți: http://ipsn.eu/petition/viticulteur/index.php. în ciuda imensului ecou mediatic – atât în presa scrisă, cât și la televiziune, în ciuda sprijinului activ și manifest a numeroase asociații ecologiste de pretutindeni, viticultorul a trebuit să servească drept ”exemplu negativ și de luare-aminte” pentru toți cei care îndrăznesc să pună în discuție deciziile la nivel înalt. Chiar dacă ele le afectează viața și sănătatea ! ”Chiar dacă vă îmbolnăviți sau muriți, trebuie să ne ascultați ” – acesta a fost mesajul transmis de acest proces.
Pe de altă parte, dl. Augustin de Livois, președintele ”Institut de la Protection pour la Santé Naturelle”, și un activ susținător al lui Emmanuel Giboulot încă de la început, a declanșat o anchetă, sau un studiu, asupra efectelor nocive ale pesticidelor, dovedind că riscurile (cancere, leucemii, mutații genetice) sunt mult mai mari decât relativele beneficii ale utilizării lor. Dar de aceste riscuri, pe care le poate afla oricine deschizând un simplu manual de chimie, nimeni dintre guvernanți nu pare îngrijorat ! Nici măcar nu le pun în discuție.
În același spirit, sus-numiții guvernanți au ”vânat” și au distrus carierele majorității herboriștilor din Franța. Pentru cine nu știe, herboriștii sunt un fel de fitoterapeuți, dar cu diplome, asemeni farmaciștilor. În urmă cu câțiva ani, existau în Franța adevărate școli de herboristerie, cu diplome serioase, iar absolvenții aveau un statut între terapeuți și farmaciști. Oricum, mulți oameni apelau la serviciile lor, cei mai mulți dintre ei dezamăgiți, sau neîncrezători în binefacerile medicamentelor chimice. Ei bine, de aproape zece ani încoace, aceste școli au fost închise, iar toți, absolut toți herboriștii, au fost supuși unor tracasări, și chiar procese deschise, pentru a le pune în discuție credibilitatea, și a le ruina carierele.
Aceasta este mărturia d-lui Michel Pierre, herborist de onoare, și membru al Comisiei de Etică din cadrul IPSN : http://naturo-passion.com/michel-pierre-de-lherboristerie-du-palais-royal-condamne-en-appel/D-lui cu tristețe afirmă că nu mai vede nici un viitor acestei profesii, pentru că, deși există mulți pasionați, nu va mai exista nici o bază legală pentru a o practica.  Ea se va stinge, probabil, o dată cu ultimii deținători oficiali de diplome de herboristerie.
Acesta este, probabil, și scopul celor care ne conduc de la nivel înalt – indiferent de țară: să distrugă orice aduce a medicină alternativă, terapii și agricultură bio, tot ce înseamnă ”natural”. Noi va trebui să ne luăm cuminți ”pilulele” prescrise cu bani grei de companiile farmaceutice, și să înghițim pesticidele ”normale și admise pentru bunul mers al agriculturii.” Și să supraviețuiască doar cel mai tare, cel mai sănătos… Nu e acesta și scopul selecției naturale ?
Tot în acest sens, am salutat cu căldură lupta unor țărani din Lonzac, un mic sătuc din departamentul Corrèze, pentru a păstra agricultura bio pe care o practică de secole, și pentru încurajarea micilor piețe țărănești, a micilor producători. Din câte vedem, problemele lumii noastre  sunt aceleași – fie că ne aflăm în România, în Franța. sau oriunde – și autorii acestor probleme folosesc aceleași politici peste tot. Trebuie să adăugăm că acești țărani francezi mai luptă și împotriva fracturării gazelor de șist, care le-ar polua apa pentru totdeauna – exact ca la Pungești, dar fără a întâmpina totuși adversitățile de la noi (probabil. diferența de nivel de educație și civilizație dintre organele lor de conducere, și ale noastre). Aceste probleme au fost puse în discuție într-o bine-cunoscută emisiune franceză de pe France 5 : ”Echapées belles”
Iată, încă o dată, că asemănările dintre oameni, la nivelul necesităților fundamentale, sunt mai mari decât deosebirile relative date de națiune, rasă, cultură. Iar pentru cei care ne conduc, să fim foarte siguri că aceste deosebiri nici nu contează; ceea ce contează este doar să fim ascultători, să ne jucăm frumos rolul atribuit, să ne plătim impozitele, și să nu facem prea multe valuri atunci când ceva nu ne convine. Adică, nu ca în cazul Emmanuel Giboulot !
Acest text nu se vrea o incitare la revoltă, ci la gândire. Cum vrem să trăim, și dacă putem face ceva, cât de mic, fiecare acolo unde ne aflăm… Și în primul rând, să nu tăcem, și să nu trecem cu vederea nedreptățile, pentru că în acest caz ne transformăm în susținători pasivi ai sistemului. Care sistem ne poate cere și nouă ceva constrângător, vreodată… și atunci, vom vedea cum vom alege !
Advertisements

Responses

 1. am ezitat sa bifez “like”… you can imagine why…

  • Nu eram sigură dacă să cred că activismul nu te atrage, sau cauza nu ți se pare importantă, dragă Melanie. 🙂 Dar pe urmă am înțeles ! E vorba de titlu, nu-i așa ? Cum să dai like unui asemenea titlu ? 🙂
   Mulțumesc, oricum, că ai înțeles esența.
   Une bonne semaine ensoileillée !

 2. de ce ai scos postul legat de universalitatea harului ? n-am apucat sa il citesc … 😦

  • Centrefold, articolul nu era menit pentru acest site, de aceea am creat unul separat – dacă te uiți în colțul din stânga sus. Dar, ori de câte ori vreau să postez ceva pe acel site, nu știu de ce, apare întâi aici, și chestia asta chiar mă enervează. 🙂
   Am creat acel site separat pentru că nu vreau să șochez sau să rănesc oameni pe care îi prețuiesc, și care cred într-un anume fel. Fiecare are dreptul la credințele lui ! Eu sunt de acord cu toate, dar s-ar putea ca nu toți să poată face asta.
   Mulțumesc de trecere, și de interes ! O seară bună !


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: