Posted by: childagain | March 18, 2015

Despre dezlegarea nodurilor- ghid personal de psihologie practică

De obicei, după o perioadă de mari frământări și nemulțumiri, vine o vreme când totul se așează în matca sa, precum rîurile își regăsesc cursul liniștit după ce au trecut peste praguri. Uneori, acest lucru se petrece de la sine – adică, printr-o succesiune de procese ce par a fi doar interioare. Alteori, momentul de echilibru are nevoie de stimuli externi pentru a fi atins. Însă, în toate cazurile se poate ajunge la el, atunci când a existat o dorință și o voință constantă de a-l atinge.
Acum, nu trebuie să ne închipuim că doar noi singuri ne putem aduce liniștea, prin voința noastră grozavă ! De fapt, aceasta ar fi exprimarea cea mai eronată pe care o putem gândi. 🙂 Nici măcar atunci când procesele ce conduc înspre liniște sunt interioare, nu ne putem asuma meritul întrutotul. Ceea ce am vrut să spun de fapt este că noi trebuie să avem voința de a ajunge la liniște, și să nu o părăsim, dar să fim conștienți că numai harul de Sus ne-o poate aduce. Și aceasta este o intervenție exterioară în interiorul nostru, dacă putem apune așa.
Spre exemplificare, atunci când avem un mare ”nod” al vieții noastre, pe care nu-l putem dezlega cu toată inteligența și voința noastră, dar avem și puțină smerenie, măcar atât cât să cerem ajutorul, răspunsul primit poate fi surprinzător ! Desigur, nu va fi un răspuns logic, în cuvinte, dar cumva ni se va lumina mintea ca să înțelegem și alte aspecte ale problemei. Nici nu ne putem închipui cât schimbă situația faptul de a o privi din alt unghi ! Un unghi inedit, la care nu ne gândisem până atunci. În loc să ne gândim mereu la noi și la dezamăgirea noastră, la nedreptățirea noastră, la inutilitatea acestui aspect în viața noastră, să încercăm să privim situația dintr-o vedere mai generală, ”de sus” !  Să încercăm să înțelegem ce s-a vrut de la noi, și ce s-a intenționat prin această situație. Să ne vedem doar ca piese dintr-un puzzle, care trebuie să se aranjeze astfel încât rezultatul final să fie mai bun decât fiecare componentă intactă în parte. Dacă un colț al puzzle-ului a ieșit mai colorat și cu mai mult sens decât piesa ”ciobită”,atunci, ciobirea a avut un folos ! Și, s-ar putea să vedem chiar că acel colț respiră mai multe calități pozitive, mai multă lumină decât piesa de bază, care nu putea decât să își vadă propria-i ciobire, la nesfârșit. Poate fi o lecție pentru orgoliul nostru, chiar dacă noi nu ne vedem orgolioși. Dar, după cum spune Roger Zelazny, un autor de S.F. ”Credința aceasta a celor aflați în lumină că ei se află desupra celor din întuneric, e decăderea tuturor eroilor.”
Și astfel, fiind ajutați să conștientizăm, simțim în acea clipă că ”am urcat deasupra situației”. Adică, am depășit-o definitiv, ca și cum nu ar fi fost ! Nu e o figură de stil, în suflet se simte exact ca și cum am fi urcat o treaptă, sau ”ne-am fi mutat” la un etaj superior. Tot ce a fost dureros și neînțeles a rămas acolo, jos, ca și dorințele copilărești. De aici de unde suntem, simțim că nu mai avem nevoie de nimic în legătură cu situația, că orice altă ”compensație” ar fi de prisos. Au trebuit mulți ani până la acest moment, dar măcar a venit !
Iată deci, cum se poate ”dezlega un nod” ! Tot ajutorul psihologiei și al științei este doar parțial și incomplet, în lipsa iluminării venite prin har – sau, să îi spunem, inspirație. Căci inspirația, sau ”descoperirea” creștină, sau intuiția, reprezintă, după Einstein, ” stăpânul”, pe când mintea rațională (cu analizele, comparațiile și evaluările ei bazate pe experiență), ar trebui să fie doar servitorul. Dar, tot după părerea sa, societatea actuală funcționează onorând servitorul, și ucigând stăpânul.
Iată doar câteva idei legate de depășirea hiatusurilor, sau ”nodurilor” vieții noastre. Mă opresc aici, pentru că mai multe cuvinte nu aduc neapărat și o mai mare înțelegere. Vă ofer, în încheiere, un frumos citat dintr-un mistic al cărui nume l-am uitat – dar contează esența:
”Ajungi să înțelegi totul când nu mai e nimic de înțeles.” ( la modul rațional)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: