Posted by: childagain | April 1, 2015

Despre cum se adoptă o lege intr-o țară cu o democrație avansată, sau ce înseamnă, de fapt, democrația

Uite că am ajuns și la politică, deși de obicei nu prea mă ating de subiecte de acest gen, pentru că simt că se ”lipește” de mine un fel de mâzgă. Dar câteodată, nu trebuie și nu putem tăcea, când lucrurile o iau razna prea tare. Chiar și Socrate, marele meu model, era de părere că toți oamenii au datoria de a se implica în viața cetății.
Așadar, mă voi referi la adoptarea mult-cântatei legi a sănătății în Franța, lege care va schimba din temelii sistemul sanitar francez, și de aceea proiectul ei a stârnit până acum nenumărate furtuni. Dacă ar fi fost să îl schimbe în bine, atunci nimeni n-ar fi zis nimic, dar susnumita schimbare va distruge tot ceea ce a existat bun și viabil până acum în domeniul sănătății! Doamna Marisol Touraine, capabila ministră a Sănătății (adică, are capacitatea de a reda în cuvinte multe și înflorite ceea ce stăpânii ei din umbră îi dictează în câteva idei principale – și asta e o mare capacitate în situația dată) a hotărât să introducă și în Franța sistemul terțului plătitor. Ce înseamnă asta – adică, pacienții vor avea acces gratuit la consultații, iar medicii vor fi plătiți direct de către Casele de Asigurări (aici sunt mai multe – aproape nenumărate, aș zice). Adică, aproape ca la noi, în România! Doamna ministră vrea să ne facă să ne simțim ca acasă, ce suflet de aur, aș adăuga eu.
Cât despre terțul plătitor… Bravoo, minunat, atâta grijă pentru om, ne dau lacrimile ! Așa ar zice un spirit candid din afara sistemului. Și pe asta bate și ea monedă, desigur ! Dar cei de aici știu foarte bine – și medici, și pacienți – că acest sistem, departe de a arăta grija pentru om, arată doar grija pentru manipularea acestuia. În primul rând, pacientul nu va mai plăti medicul, dar va fi obligat să plătească asigurările complementare de sănătate (până acum, acestea erau opționale), iar acestea vor ridica tarifele după cum  va vrea mușchiul lor, pentru că ”li s-a dat liber” de la guvern.  Apoi, dosarul medical nu va mai fi secret, uite-așa ! Adică, nu pentru toată lumea, pentru că susnumitele complementare vor avea dreptul să își arunce ochiul pe ele, dacă tot plătesc ele medicii. Și nu numai să își arunce ochiul, dar să dea și indicații prețioase medicilor referitor la recomandarea anumitor medicamente mai ieftine (ce, dom’ doctor, ia dă-i ăstuia și mai ieftine, că io văz (din dosar) că nu-i așa bolnav !)
Dar batjocura cea mai mare ar fi la adresa susnumiților medici, care vor fi plătiți de aceste complementare, după care vor trebui să ”alerge” ca să își recupereze drepturile (și să ne gândim că în Franța sunt câteva sute, iar fiecare pacient are dreptul la alegere). Deja Casa principală acordă în prezent anumite plăți cu întârziere de câteva luni (pentru pacienții care sunt cazuri sociale), dar întrucât medicii au și alte categorii de pacienți, își pot permite să aștepte. Însă, să ne gândim puțin la situația când toți pacienții vor fi plătiți, nu de o Casă, ci de sute, fiecare cu obiceiurile și bucătăria ei. Doamna ministră ne-a anunțat cu o candoare de îți dădeau lacrimile, nu alta, că ”va lua dumneai măsuri” ca plățile să se petreacă la timp. Trebuie să o credem pe cuvânt, doar e mămica noastră, ce dacă aceste măsuri atât de simple nu au fost luate până acum de ani de zile nici măcar în privința plății acelor cazuri sociale de care spuneam, și care sunt doar o picătură într-un ocean.
Și, mai există un aspect. Această minunată lege a sănătății vizează chipurile, în principiu, reducerea cheltuielilor, dar în condițiile în care tot neamul va avea acces gratis la orice analiză și investigație, oho, ce de economii se vor face ! Nimeni nu va voi să își facă analize din cap până în picioare – ”că tot e gratis”, nimeni nu va face coadă la toți specialiștii ca să își trateze mica bubuliță apărută peste noapte ! Adică, doamna ministră ne asigură că nuu, nu va fi așa, că are dumneai încredere în pacientul francez ! Ne asigură dinainte, pe baza solidelor sale cunoștințe de psihologie socială și medicală, că totul va merge șnur, și pacienții vor fi așa de extaziați de ceea ce se face pentru ei, că nici nu vor îndrăzni să clipească în plus. Sunt așa de emoționată la gândul acestei minunate încrederi, că aș invita-o pe d-na ministră să consulte în locul nostru! De fapt, din mai multe motive aș invita-o, că dumneai se pare că se pricepe așa de bine la tot ce ține de medicină, că în curând nu va mai avea nevoie de medici. Și așa, legea asta s-a adoptat fără medici, sau trecând peste ei !
Și așa, ajung la titlul articolului meu. Ca o paranteză, trebuie să spun că, de când proiectul acestei legi a fost publicat, grevele și manifestațiile medicilor s-au ținut lanț. Deși, ziarele și televiziunile abia au arătat câteva aspecte palide și pe fugă ! Se pare că acest subiect era grozav de neînsemnat – oricum, cu mult mai puțin important decât crimele ocazionale, bătăile de cartier, huliganismele, și altele de gen. Ieri, pe 31 martie, ziua fatidică a prezentării acestei legi în Adunarea Națională (Parlamentul francez), medici din toată Franța au fost masați în fața clădirii Parlamentului, unii veniți chiar cu o noapte înainte, și aducând cu ei mâncăruri specifice regiunilor, pentru a fi consumate în timpul lungii așteptări. Strigătele și manifestațiile nu au încetat întreaga zi (ca și în multe alte ocazii dinainte), dar legea a fost adoptată de către Comisia pentru Probleme sociale, și cu asta gata ! Ce dacă 90% dintre medici au fost în grevă, și și-au exprimat fățiș dezacordul și prin alte mijloace. Vorba ceea: ”Câinii latră, caravana trece”.
Concluzia care se impune cu privire la democrația actuală – și la orice democrație dealtfel – este că mocofanii au dreptul să țipe cât vor când nu le convine ceva, dom’le; da’ cât vor ! E dreptul lor, și gata ! Da’ să nu se aștepte să-i și bage cineva în seamă, că asta ar fi chiar culmea. Să stea frumos la locul lor și să înghită osul pe care binevoiesc stăpânii să li-l arunce. Care stăpâni iau frumos hotărârile în spatele ușilor închise. (Și nu vorbesc de d-na ministră, care e doar o slugă aflată ceva mai spre vârful ierarhiei, datorită capacității de care am vorbit anterior).
Acești stăpâni au hotărât demult că medicina liberală era un cui în talpa marii finanțe, pentru că nu putea fi controlată ! Medicii fiind plătiți în proporție de 80% de către pacienți, nu depindeau nici măcar de Casa principală. Și deci, nu puteau fi manipulați, ”negociați”, constrânși. Câte un proces înscenat de malpraxis, poate, pe ici, pe colo, pentru scăderea încrederii pacienților în medicul respectiv, dar nici așa nu puteau fi siguri că medicul acela nu și-ar fi recăpătat mai apoi clientela, pentru că… Din nefericire pentru stăpânii din umbră, sănătatea nu este o valoare ușor de negociat ! Iar un medic bun va avea totdeauna pacienți.
Ei, și atunci, ce și-au zis dumnealor ? Ia să facem așa încât valoarea medicului să nu mai conteze deloc, și să fie plătit de noi, nu de pacient. Dacă mișcă în front, dacă nu dă medicamente ieftine, dacă nu face vaccinările impuse, și alte chestiuni, atunci, el nu va avea păpica ! Pentru că plățile vor veni la Sfântul-Așteaptă, ba, vor mai exista și penalități. Și uite-așa, sănătatea oamenilor a fost vândută marii finanțe, prin intermediul complementarelor. Puținii care se mai bucură acum că vor avea totul ”gratis” se vor trezi și ei mai târziu. Dar deja majoritatea pacienților au înțeles, și culmea, îi susțin pe medici ! Cred că d-na ministră ar plânge cu alean dacă ar înțelege fenomenul (vai, ea vine cu atâtea bune-intenții, și ei…)
Cred că s-a observat până acum că eu îi spun ”d-na ministră” în loc de ”d-na ministru” – scuze, ce agramatism ! Dar ce să fac, nu îmi vine niciodată pe limbă cuvântul ”minstru” în legătură cu dumneai. Un ministru, fie că e bărbat sau femeie, e un om competent, care cunoaște exact problemele domeniului său de activitate. Sau măcar, nu le ignoră voit. O ministresă e un fel de ”bucătăreasă” ministerială, care dă rețete fanteziste, pentru că a citit ea într-o carte, sau pentru că așa i-a spus Șeful care taie și spânzură. Chiar dacă toți mor otrăviți de bucatele ei.
Și acum, poate că vă veți întreba:  cine sunt oare acei ”stăpâni din umbră” de care tot vorbesc ? Păi, dacă sunt din umbră, cum să îi știm ? Doar ăsta-i rolul umbrei, să ascundă… Am mai auzit noi de masoni – cu  nu știu câte rituri; de illuminati, Bilderberg… Da’ astea-s fantezii, nici un om cu scaun la cap nu crede de-astea ! Dacă ar fi, s-ar și povesti… nu-i așa ?
Da’ totuși, nu le zice și tu așa, pe față, că nu se știe… Chiar nu ți-e teamă ? Păi, dacă nu se egzistă, de ce să-mi fie teamă, dom’le? Zic și eu așa… iar ăl de crede (și mai și zice) ori e prost, ori nebun, ori are para-noica ! 🙂
Acum, știu că un singur lucru ați mai putea întreba: bine-bine, da’ ce ne interesează pe noi, în România, ce se întâmplă în Franța ? Ei, fraților, nimic nu e izolat, și nici întâmplător. Aproape sau departe, suntem cu toții legați unii de alții, după cum spunea Sartre – și supuși manipulării, aș adăuga eu. Ceea ce se petrece în lumea întreagă are cam aceleași cauze. Roșia Montană, Pungești, Emmanuel Giboulot (acel viticultor condamnat pentru că nu a acceptat pesticidele chimice), impunerea chimicalelor din alimente și agricultură  și distrugerea agriculturii ecologice, impunerea treptată doar a medicamentelor chimice (cele naturale dispărând încet de pe piață – ”că nu se mai fabrică”, sau nu li se mai dă acordul), impunerea acelui împrumut fatal României la Banca Mondială, falimentarea economiilor țărilor mediu dezvoltate pentru a le aduce în dependență economică față de marile puteri… și multe altele. Această nouă Lege a Sănătății din Franța se înscrie și ea în acest curent. Și tare mă tem că e doar începutul ! Ceea ce se urmărește, este controlul total.
Dar… toate acestea poate că sunt doar închipuiri, după cum ziceam ! Și mai bine să trăim noi fericiți până la adânci bătrâneți, fără să știm nimic ! (Dacă mai apucăm.) Și-am încălecat pe-o șa… 🙂

Link inf;.http://www.lexpress.fr/actualite/societe/sante/le-tiers-payant-generalise-adopte-en-commission_1662693.html 

 

http://blogs.mediapart.fr/blog/lehmann-christian/030415/la-loi-sante-de-marisol-touraine-une-etape-dans-la-longue-marche-des-complementaires

 

https://childagain.wordpress.com/2014/06/22/le-tiers-payant-generalise-point-de-vue-dun-medecin-liberal-dorigine-etrangere/

Advertisements

Responses

 1. Da’ ce ne-o fi apucat asa dintr-o data pe amandoua sor”meo, te pomeni c’o hi luna plina?

  Traiasca Centralismul democratic! N-a visat nici Mao Zedung un Comunism ca asta sa se intinda asa ca raia de la Est la Vest!
  Eu ma pregatesc sa emigrez in China, macar astia-s mai cinstiti o fac in piata publica, in vazul lumii, nu asa pe sestache

 2. Demonocratia, stai sa vezi cand or iesi varolacii, pregatisi apa sfintita si tepusa de argint ca eu ii ung imparati, le pun crucea pe frunte

  • Cum îmi decrețești tu fruntea de fiecare dată, draga mea Q.! Chiar m-am gândit că o luptătoare socială ca tine trebuia să remarce ofurile mele. 🙂
   Da, măcar chinezii sunt cinstiți, ei nu au ”păpușari din umbră”, la ei, ce-i în gușă, e și-n căpușă ! 🙂 Chiar dacă asta din urmă pișcă tare ! (căpușa, adică 🙂 )
   Ehei, da’ zvârcolacii aceia-s cu cântec, și când or ieși ei la iveală, tare mi-e că se va da cu nițică vărsare de sânge. Nu vor renunța ei așa ușor la privilegii. Oricum, trebuie să fie și asta odată, că oamenii se tot deșteaptă și ei progresiv, nu rămân mereu cu creierul-tipsie :), și până la urmă, prin firea lucrurilor, vor ajunge cam toți să conștientizeze unde-s vârcolacii. Și poate că unii vor avea chiar curajul să arunce o torță în vizuina lor, ca să-i vadă toți ceilalți. Ei, fiecare lucru la timpul lui!
   Eu te pupic, și mersi că ai fost alături de mine !


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: