Posted by: childagain | April 3, 2015

Eu sunt ceea ce vei deveni tu dacă n-ai grijă – sau sistemul medical românesc față în față cu cel francez

Pentru a nu mi se aduce reproșul că vorbesc doar de alte țări, iar nu și de România, m-am gândit să fac o mică paralelă între evoluția sistemului medical românesc, și  a celui francez. Asta, nu înainte de a-mi asigura cititorii că nu a dat (încă) nici o mașină peste mine după articolul precedent.  Ei, dar timp încă mai este… 🙂
Așadar, în România, după cum se știe, există de multă vreme acest sistem al ”terțului plătitor” în domeniul sanitar. Adică, statul plătește consultațiile pacienților, iar medicii sunt rambursați (ca vai de lume!) de către Casa Națională de Asigurări. Să zicem că, pentru condițiile economice firave de la noi, acest sistem poate fi avantajos pentru pacient – până într-un punct. Adică, exact până în punctul în care, din cauza extremei sărăcii a sistemului, îngrijirile oferite sunt mai mult schițate, decât adevărate. Exemplu: tu ești bolnav, noi ne facem că te internăm, dar spitalul nu are medicamente, tu trebuie să îți cumperi. Chiar și pentru o eventuală operație, e bine să contribui cu materialele chirurgicale. Sau, caz mai întâlnit: consultația e gratis, dar medicamente rambursate pentru boala ta, foarte puține, așa că tot trebuie să dai din buzunar dacă vrei să te tratezi.Dacă vrei să faci analize, stai la coadă luni de zile până îți vine rândul (că laboratoarele nu au fonduri – datorită minunatei rambursări de la Casă) – până ce, orice boală ai fi avut, rezultatele se pot schimba și de trei ori din momentul prescripției.
Desigur, pentru această sărăcire a sistemului există mai mulți factori responsabili, printre care sărăcirea generală a țării – cauzată în mare parte de acel fatal împrumut, și de condițiile strigătoare la cer impuse pentru rambursarea lui. Însă, eu mă voi referi aici strict la sistemul medical. Și aici, chiar și înainte de acel fatal împrumut, mare parte, cam 90% din sărăcirea sistemului sanitar, s-a datorat dezastruoasei gestiuni de către Casa de Asigurări de Sănătate. La noi e numai una, da’ bună rău !
Trebuie să spun că pentru mine, și până astăzi, a rămas o nebuloasă locul în care se duceau banii asiguraților (un fel de gaură neagră, sau zonă crepusculară), în condițiile în care, deși toată lumea cotiza pe brânci (altfel, nu aveau dreptul la consultații), niciodată nu erau:
– bani pentru compensarea tuturor medicamentele necesare – iar medicii erau sancționați dacă prescriau prea multe de pe lista B – cu cele mai scumpe;
– bani pentru laboratoare;
-bani pentru plata salariilor medicilor și cabinetelor medicale.
Era chiar o chestiune cutremurătoare faptul cum oameni cu ani de studii, și titluri câștigate pe merit, după ani de muncă și concursuri, făceau coadă cu căciula în mână pe holurile Casei de Asigurări, în așteptarea banilor munciți și cuveniți. Și ”nu sunt luna asta, d-le doctor, n-am primit încă, scuze, și noi așteptăm”. Iar când se primeau, erau pentru o lună-două din urmă, niciodată la zi, dar medicii erau mulțumiți și așa, că aveau cu ce să-și  plătească măcar dările cabinetelor.
Aceasta este situația pe care am cunoscut-o eu când am plecat, dar ceva îmi spune că lucrurile nu s-au schimbat prea tare ! Oricum, nu în bine. Așadar, sistemul acesta al terțului plătitor s-a dovedit falimentar prin el-însuși.
În Franța, pe de altă parte, există sistemul liberal (în plus față de spitale, adică, de salariat.) Adică, oamenii plătesc consultația – o sumă acceptabilă pentru venitul lor – iar medicii primesc deci încasări directe de la pacienți. Desigur, ei trebuie să își plătească mai apoi dările, care nu sunt mici deloc, dar dacă au un număr convenabil de pacienți, după primii ani, încep să respire. Ba, chiar să trăiască confortabil !
Pacienții, pe de altă parte, sunt și ei rambursați de către Casele lor regionale de Asigurări în proporție de 70%. Adică, își recapătă mare parte din consultație. Dacă au încheiat și o asigurare complementară, sunt rambursați în proporție de 100%.  Oricum, chiar dacă nu au nici o complementară, ar mai avea de plătit din mână medicului o sumă modică, în jur de 6 Eur, care aici e un nimic. Deci, sistemul acesta este aproape gratuit pentru pacient, iar medicul chiar poate trăi !
Pe de altă parte, există și aici cazuri sociale, care nu plătesc nimic medicului, iar acesta este rambursat mai apoi pentru ei de către Casă. (Cu o întârziere variabilă, dar în situația în care medicii au și alți pacienți, își pot permite să aștepte, nu ca în alte părți.) Există chiar și situația în care unii pacienți nu au statut de ”caz social”, dar au totuși venituri destul de mici, la limită, și atunci ei îi pot cere medicului să le facă o gratuitate – un ”terț plătitor” – acesta fiind mai apoi rambursat în proporție de 70% de către Casa principală. Și, să nu credeți că medicii nu fac asta, ba chiar, o fac destul de des ! Eu am întâlnit chiar situația înversă, când insistam să fac cuiva un terț plătitor de acest gen, și persoana nu voia, pentru că îi era rușine ! Da, avea conștiința faptului că medicul trebuia plătit, așa era ea educată.
Așadar, în condițiile acestui sistem aproape perfect, justficarea adusă de doamna ministră pentru instituirea terțului plătitor generalizat – că oamenii ar renunța la îngrijiri din cauza lipsei banilor pentru consultație – apare drept cel puțin hilară. Vorba ceea: am râde, dacă n-ar fi de plâns ! Da, oamenii renunță, dar cauza e cu totul alta: ei renunță pentru că medicii sunt supraîncărcați, și perioadele de așteptare până la o eventuală programare sunt de ordinul zilelor, și chiar săptămânilor sau lunilor – în cazul specialiștilor. Și asta, de ce ? Simplu, pentru că statul nu oferă cine știe ce condiții de instalare medicilor liberali, ba chiar, pare să le pună bețe în roate pe toate căile. Pe de o parte, se plânge în gura mare lipsa medicilor, apariția ”deșerturilor medicale”, dar când cineva se hotărăște să se instaleze, se trezește cu toate dările pe cap, indiferent de veniturile lui de început. Teoretic, există dreptul la o primă de instalare, dar în practică, un medic la început nu o va vedea mai niciodată, pentru că mereu se vor găsi motive. Și așa,  medicii în vârstă nu prea își găsesc succesori, iar medicina liberală moare încet.
Iată, doamna ministră, motivele renunțării la consultații ale pacienților ! Nu cărpănoșia medicilor (auzi, avarii și imperialiștii !), care nu vor să îi primească în consultație pe cei defavorizați. Apropos de asta, sunt gata să vă pup cu foc, dacă ați văzut măcar o dată în viața dv. un ”defavorizat” de aproape ! Să îi simțiți mirosul, și totuși să îl compătimiți. Dar, cred că pupatul meu ar cam trebui să aștepte ! 🙂
Și apropos de ”terț plătitor”, mai există un aspect. După cum ni s-a anunțat, de acum încolo, asigurările complementare vor deveni obligatorii. Adică, pentru a avea acces la consultația gratuită, trebuie ca omul (defavorizatul) să își fi plătit mai întâi asigurarea de bază și cea complementară – care va crește binișor, după cum se aude. D-na ministră, vă doare inima că defavorizații nu pot plăti o consultație, o dată sau de două ori pe an, dar v-ați gândit totuși că ei vor putea plăti complementarele 12 luni pe an ! Aid’ să vă pup totuși, că mie îmi place logica paradoxală ! (Vedeți, pupatul ăla, era scris să fie dat ! 🙂 )
Și așa, urmând firul logic a ceea ce se va întâmpla în câțiva ani după instituirea acestui terț plătitor, reiese că, abia atunci, vor exista reale renunțări la consultații (gratuite), pentru că oamenii nu vor putea plăti complementarele pentru a avea acces la ele. Și așa, tocmai cei defavorizați vor fi cei mai loviți, iar în câtva timp, se vor împuțina oarecum. (Ceea ce stăpânii din umbră cred că au și urmărit, printre altele.)
Pe de altă parte, sistemul sanitar… ei bine, va cunoaște binele maxim prin marile economii realizate ! Adică, așa ar trebui, nu ? Doar s-a văzut și în România… Și totuși, ca și în România, și aici, deja au început să se scoată medicamente de pe lista de compensate, să se restrângă accesul la unele servicii. Și asta, cât încă nu s-a aplicat terțul plătitor, dar după… Dumnezeu cu mila !
Și, măcar românul are el un sistem bine înveterat, de veacuri, de a se strecura pe sub lege, sau pe lângă ea, prin solidaritate între toți cei loviți. Exemplu: deși la Casa de Sănătate românească niciodată nu-s bani, unii medici, sau policlinici, mai puteau căpăta dreptul lor lunar înaintea altora dacă știau pe cine trebuia, și aduceau și câte o mică atenție. Așa au mers lucrurile la noi dintotdeauna. Dar în Franța, unde-i lege, nu-i tocmeală ! Adică, dacă e ca medicii sau sistemul să o ia în jos, în jos o va lua ! Sau, dacă medicilor români li se impunea să vaccineze anti-porcină, ei nu ziceau nu, dar în particular, îi puteau spune pacientului: măi, nea Ioane, tu poți face vaccinul, dar eu nu te sfătuiesc ! Și ce era între nenea doctorul și Ion ”nu se auzea” pe nicăieri !
Ca să ne întoarcem la aspectul plăților, să ne gândim puțin: toți pacienții aceia care vor plăti complementare piperate, ca să aibă accesul la o amărâtă de consultație, ce-și vor zice ei ? Dacă tot plătim, măcar să merite ! Să ne gândim, de exemplu, că într-o țară oarecare li se impune oamenilor să dea o taxă lunară la stat, ca să meargă la cizmar gratis. Poate ei au nevoie de cizmar o dată pe an, poate niciodată, dar taxa trebuie s-o dea ! Ei, și atunci, ce-ar face ei ? Oare n-ar începe să comande tot felul de botine, ca măcar să își justifice plățile ? Botine de zi, botine de noapte, botine de iarnă, de vară, de ploaie, de soare… Chiar dacă înainte nici măcar nu visaseră la ele, dar dacă-i gratis… și ei plătesc pe altă parte ! La urma-urmei, vor ajunge să ceară chiar și botine de aur, că doar ar fi dreptul lor! Și atunci, cizmăria cum ar merge oare ?
În concluzie, urmarea logică a terțului plătitor generalizat ar fi: sărăcirea pacienților deja săraci, pe de o parte,  și sărăcirea sistemului sanitar până la intrarea acestuia în colaps, pe de alta. Nu îmi pot închipui cum de nimeni dintre cei mari și luminați de acolo, de sus, doldora de cunoștințe social-politice, nu s-a gândit la o asemenea evoluție. A trebuit să se gândească doar un mocofan de doctor ca mine, care folosește numai cea mai elementară logică. Bine că o am și pe asta, că altfel…
Dar oare, chiar nu s-au gândit ? Mie faptul mi se pare tare improbabil – ca toți analiștii politici și sociologii să nu fi văzut aceste adevăruri simple. Și atunci ? Ei, păi atunci… ideea este că au văzut ei dar… fie nu au voie să spună, fie nu prea le pasă !
În mod sigur, celor aflați în vârful piramidei, de unde lansează înalte directive pentru umanitate, nu le pasă. De fapt, ei au urmărit de la început doar un singur lucru: să stoarcă cât mai mult din buzunarele oamenilor, prin intermediul complementarelor. Cât s-o putea, că pe urmă, după ce oamenii ar sărăci cu totul, și sistemul s-ar duce de râpă, i-ar lăsa frumos pe toți să cadă de la înălțime. Selecția naturală, asta ar zice ei, fraților, luptați-vă pentru supraviețuire, că noi îi păstrăm doar pe cei ce știu ”să se selecteze” !
Ei, destul am bătut câmpii, sper să înțelegeți că nu sunt chiar un profet, sau, n-aș vrea să fiu ! De fapt, tare aș vrea să mă înșel ! Și oricum, în mersul unei societăți mai intervin și alți factori, printre care și Dumnezeu.
Mă iertați, rogu-vă, că v-am plictisit atât, iar dacă alte lucruri mai interesante aveți de făcut, voi înțelege într-un gând ! Numai bine, și viitorul să ne fie blând !

Link info: http://www.ufml.fr/2013-11-28-20-31-41/lettres-ouvertes/1227-lettre-ouverte-d-une-exilee-du-tiers-payant.html               http://www.jobvitae.fr/actualites/economie/le-tiers-payant-generalise/?utm_source=candidats&utm_medium=email%2Bcandidat&utm_campaign=newsletter%2Bcandidat

Advertisements

Responses

 1. nu ai inteles un lucru, cei care adopta astfel de politiici, nu e vorba ca le pasa sau nu, ei merg pe comanda, ce li se comanda aia fac.
  Ma uit in legislatia noastra la drepturi, indiferent in ce zona privim, ca e in codul muncii, in legile sistemului santiar, in alimentatie, in codul fiscal, in dreptul micilor intreprinzatori, in industrie…( nu mai exista), in libertatea de exprimare, in ce vrei tu, stai ca a aparut si legea insolventei persoanelor fizice, toate, dar absolut toate sunt facute sau modficate numai si numai in defavoarea omului. a sanatatii lui, a muncii indiferent ca e vb de agricultura sau in orice domeniu privesti, ca e munca la stat sau la particular, a invatamantului, a sportului, a educatiei universitare, a culturii nu mai zic.

  Da-mi o lege, una singura, cineva, oricine, sa-mi arate o initiativa legislativa care vine in slujba omului, una, una singura. Pana si cand zic ca dau nu stiu ce inlesniri sau mariri, pe de alta parte vin si iau de cateva ori mai mult, sau vin cu ele tocmai ca sa astupe un rau mai mare pe care tomai vor sa-l faca in alta parte.
  Legile cu adevarat bune, nu trec mai departe in Parlament, raman doar la stadiu de initiativa si sunt respinse, ori intr-o camera ori in cealalta.
  Atunci, ce concluzie desprinzi din asta?

  Imi aduc aminte vb. de sanatate de infectatul asta de Strainu, care recomanda pacientilor medicamente netestate, evident care costa nu-ti inchipui ca-s moca, si daca se poate cat mai multe vaccinuri, nu stiu daca mai tii minte cum a mintit nemernicul cand a scos un milion de oameni la vaccinare afirmand sus si tare ca actorul Toni Tecuceanu a murit de gripa porcina si ia uite cine e si ce face asta care detine functii de conducere cu rang de ministru in orice sistem politic. Oare de ce?

  pe asta de ce l-a uitat DNA-ul? bine ca se ia de ala care a uitat 5 lei nemarcati in casa
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:IK4XT8IkhU8J:www.ziare.com/articole/adrian%2Bstreinu%2Bcercel%2Bgripa&hl=ro&gl=ro&strip=1

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ThjlOFSvpzkJ:www.napocanews.ro/2009/10/statul-impotriva-cetateanului-strainul-cu-cercel-suspenda-libertatile-constitutionale.html+&cd=3&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:w2YbSY9UFz0J:laurentiudumitru.ro/blog/2010/01/18/adrian-streinu-cercel-pericol-public/+&cd=7&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

  http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/medicii-care-refuza-vaccinul-anti-a-h1n1-nu-vor-mai-lucra-cu-pacientii~ni62jn

  http://www.hotnews.ro/stiri-doctorh_actualitate-5154743-joi-fost-lansat-primul-vaccin-supra-numit-anti-cancer-asociat-20-decese-sua-introdus-prin-program-national-vaccinare-copiii-din-romania-100-000-fete-10-ani.htm

  • Draga mea, tu cunoști mai bine domeniul legilor decât mine, pentru că e al tău, și dacă tu spui că majoritatea legilor sunt făcute în detrimentul individului (și de ce nu mă miră ?), atunci, așa trebuie să fie ! Dar încă mă miră și mă doare când văd procesul ”pe viu”, când văd cu câtă morgă și nesimțire ni se aruncă praf în ochi, și ni se spune în același timp că praful e de fapt miros de zambile. .
   Și de fiecare dată, trebuie o anumită ipocrizie demagogică pentru a păcăli poporul că totul este în favoarea lui.

   Îmi amintesc de Străinu-Cercel, și cum să nu ? Când îi combăteam în fiecare zi în fața pacienților aberațiile pe care le spunea la televizor. ! Dar, nu trebuie să ne mire nimic, doar e francmason, și avea o ”agendă” de îndeplinit. Uite, din perioada aceea, câteva amintiri:.

   http://iscrestnow.blogspot.fr/2010/01/despre-panica-manipulare-sau-isteria.html

   Vezi, povestea asta cu vaccinul a fost exemplul perfect al felului în care sistemul poate constrange medicii la ascultare: Cei care nu se conformau, s-au trezit că erau pe cale să li se ridice dreptul de practcă. Dar a fost o cacialma grosolană, care n-avea nici o bază legală, și toată lumea medicală a sărit să îi apere pe acei medici. Dar asta dovedește cât de corupți și fără scrupule sunt masonii care supraveghează sistemul medical (dr. Strainu-Cercel fiind unul dintre ei). De fapt, omul ăsta nici n-ar trebui să fie numit doctor, cu toate titlurile lui. Face rușine acestei nobile profesii !
   Apropos de sistemul medical și de noua lege a sănătății din Franța, am aflat de curând dintr-o sursă de încredere (un medic francez ce scrie cărți de analiză politică) că primul-ministru francez Manuel Valls, care o susține tare pe ministra-bucătăreasă a sănătății, este prieten vechi cu președintele grupului Bilderberg. Deci, ceea ce am simțit eu dintotdeauna în legătură cu sursa acestei legi, se confirmă. (din păcate!)

   Te pup, Sărbători fericite, și să încercăm măcar pentru câteva zile, să ne bucurăm de viață, și de cei dragi ! Eu voi pleca acasă, așa că o să lipsesc de aici o vreme.

   • La multi ani F. ! Sa ne traiesti bucuroasa si implinita precum este bobocul unei flori deschis de lumina si caldura soarelui, si sa infloresti, nu in fiecare anotimp, fiindca numele tau nu are un nume anume, tu poti fi orice nume de floare gandesti, in orice anotimp. A intuit bine mama ta cand ti l-a pus, fiindca inflorirea ta nu depinde de anotimp, de pamant, de vreme sau de vremuri, ci de fiecare rasarit de soare din inima ta. Asa sa fie, si este ceea ce iti doresc, si in eclipse de soare, inima ta sa fie insorita mereu de lumina Soarelui cel Vesnic!
    Acasa? Unde acasa, aici? In C. ?

  • Draga mea, cât m-ai emoționat, și cât de puțin merit eu toate gândurile acelea frumoase ! Mulțumesc din suflet, si iti doresc si tie sa luminezi precum o auroră, și să aduci lumină cât mai departe !
   Vin si la mine acasa, vin si la ai mei, dar prin B., din pacate, nu cred ca voi avea timp sa trec. Oricum, dacă ai vreodată un concediu mai lung, mi-ar face plăcere sa te invit aici, în Franța. Nu trebuie să îți faci probleme cu biletul de avion !
   Despre mine, încă nu am vești de la acel spital, așa că nu știu dacă mă voi întoarce în România. Dar caut să găsesc o soluție să stau mai mult timp în România, eventual să îmi iau un colaborator la cabinet aici.
   Eu te sărut, îți doresc Sărbători fericite cu toți cei dragi, și un viitor mai bun !
   Cu mare drag,
   Florina

  • Scuze că ți-am modificat puțin comentariul, doar ca să maschez un nume propriu, pentru că nu vreau să fiu identificată înainte de vreme. Va veni și vremea când voi ieși la vedere, și voi spune tot ce am de spus ”în piața publică”, dar mai sunt unele lucruri de făcut până atunci.
   Încă o dată, te sărut !

   P;S; Acum sunt pe drum, într-un hotel care are wifi, dar când voi ajunge acasă, nu voi mai avea internet pentru vreo două săptămâni.

   • sterge tot comentul te rog ca ce am vrut sa-ti transmit a ajuns la tine, si iarta-mi neglijenta
    draga mea scumpa si draga daca vii acasa vreau sa te intalnesc de Paste, tel. il stii voi fi acolo, ok? trebuie sa ne vedem NEAPARAT

 2. Cum să îți șterg comentariul ? Nici nu mă gândesc ! 🙂
  Și eu aș vrea să ne vedem, draga mea, dar stau doar câteva zile la ai mei, apoi câteva zile vin în C., pentru că trebuie să mă încadrez în timp. Vom vorbi la telefon, oricum.
  Dar, și oferta mea pentru concediu rămâne valabilă !

  Numai bine, pup și o săptămână bună !

 3. Bingo 😉

  • Bingo pentru sistemul de sănătate ? 🙂
   Mulțumesc de trecere !


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: