Posted by: childagain | July 7, 2015

Cum ne putem vindeca emoțional prin hipnoză ericksonniană

În cele ce urmează, nu am pretenția de a descrie exact o tehnică de relaxare, sau mecanismul hipnozei ericksonninene (pe care nici nu-l cunosc în detaliu), ci doar de a vă ajuta să obțineți singuri, în intimitatea camerei dv., o vindecare emoțională – sau măcar, un început de vindecare. E posibil să mă înșel, dar după ce mi s-a prezentat recent o astfel de ședință de hipnoză, am simțit cu tărie că această tehnică ar putea fi aplicată de fiecare, chiar fără cunoștințe în domeniu.(Dealtfel, hipnoza ericksonniană se pare că nu necesită să fim „adormiți”, ci conștientul lucrează în același timp cu subconștientul.) Desigur, rezultatul va depinde de gradul de relaxare al persoanei, de capacitatea sa de proiecție mentală, și nu în ultimul rând, de încrederea în procedură.
Pentru început, persoana trebuie să fie întinsă, sau semi-întinsă pe o canapea. cu ochii închiși. Apoi, el/ea însuși, sau o altă persoană de încredere, trebuie să își/îi sugereze să își relaxeze toți mușchii corpului, începând cu capul și ceafa, apoi coborând până la picioare – și neuitând de maxilar, și articulația mandibulei. Nu există o formulare standard, de aceea fiecare poate numi acești mușchi în mod simplu, după regiunile corpului, dacă nu are cunoștințe medicale. Important este să îi relaxăm pe toți. Un alt punct important este conștientizarea respirațiilor, în special a expirațiilor – timp de câteva secunde.
Pe de altă parte, dacă cineva cunoaște o tehnică adevărată de relaxare, desigur că o poate folosi.Contează doar rezultatul, și anume să ne simțim ușori, sau  ”moleșiți” ca în apropierea somnului. Mai pot fi resimțite și alte senzații: furnicături, presiuni, vibrații, etc. în tot corpul sau doar într-o regiune.
Aceasta este doar pregătirea. Apoi, va începe „acțiunea” propriu-zisă. Poate că este mai bine să fie două persoane, cel puțin la început: subiectul și o persoană de ajutor, care să îi sugereze imaginile mentale. Apoi, după ce tehnica a fost învățată, cred că subiectul își poate sugera singur aceste imagini (dacă mai simte nevoia unei ședințe).
Pe scurt, mă voi referi mai întâi la desprinderea emoțională dintr-o relație dureroasă și/sau nesănătoasă. Subiectul trebuie să se imagineze pe sine-însuși, și pe cealaltă persoană, stând alături, sau față în față, după cum simte – iar între ei un cordon energetic (de care culoare, lungime și grosime dorește, și articulat unde simte el/ea că ar putea fi – cel mai adesea în dreptul inimii). În același timp, trebuie să își imagineze deasupra capetelor lui/ei și a celeilalte persoane câte o sferă transparentă, în care să se vizualizeze pe sine, respectiv pe cealaltă persoană, așa cum ar arăta ei în viitor, dacă relația ar fi ruptă. Desigur, că e bine să se imagineze fericiți, împliniți, fiecare cu viața sa, și nedepinzând de celălalt. Eventual, în cazul când avem o persoană de ajutor lângă subiect, această persoană trebuie să îl/o întrebe cum se vede în viitor, și ce schimbări pozitive vede în viața sa în absența relației respective.
Apoi, după ce s-a făcut acest lucru, subiectul trebuie să ierte celaltă persoană, și să îi dorească tot binele, și ușor, să se vizualizeze tăind cordonul energetic dintre ei în dreptul mijlocului. Capătul dinspre sine trebuie să îl lege de proiecția sa din viitor, din sfera de deasupra, și la fel să procedeze cu capătul dinspre cealaltă persoană (să îl lege de proiecția ei din viitor). Apoi, persoana de ajutor, sau subiectul, trebuie să îi/își sugereze că simte energia care fusese blocată în această relație nocivă cum circulă din nou prin corpul său, și este bine utilizată. Subiecții sensibili chiar pot simți !
După o scurtă pauză, timp în care e bine să ne conștientizăm respirațiile, și mai ales expirațiile (mișcările toracelui și abdomenului), ne vom vizualiza pe o cărare de munte, într-un peisaj magnific. Fiecare și-l poate imagina așa cum dorește: pajiște, pădure, piscuri, curgeri de ape, etc. Subiectul se va vedea pe sine urcând pe munte, cu un rucsac în spinare. În rucsac se vor afla diferite obiecte, ce semnifică sentimentele negative acumulate în decursul vieții: frici, dureri, mânii, culpabilizare, frustrare, gelozie, neîmplinire, etc. Nu e necesar să ne imaginăm fiecare obiect în parte, doar să știm că e acolo. La urma-urmei, ne putem imagina simplu doar niște bucăți de lemn.
Pe măsură ce subiectul urcă, rucsacul devine tot mai greu. În sfârșit, ajunge în vârf, și de acolo vede o pajiște minunată cu flori, iar într-un capăt, un balon cu nacelă, legat cu o sfoară de pământ. Subiectul va veni lângă balon. apoi va urca în el, unde va găsi un cufăr gol. Desigur, îl va deschide și va vedea că este gol.Atunci, va începe să scoată obiectele – sau lemnele – din rucsac, și le va arunca unul câte unul în cufăr. Va trebui să simtă cum aruncă fiecare obiect, sau să audă zgomotul căzăturii. la final, va închide cufărul, va sări din balon, și cu un cuțit găsit în iarbă, va tăia sfoara balonului.
Apoi, se va întinde pe iarbă, și va urmări cum balonul urcă pe cer, apoi se îndepărtează luat de vânt, până ce nu se mai vede. La sfârșit, va fi întrebat cum se simte (dacă există o persoană de ajutor), și în mod normal se va simți mai ușor, eliberat.
La sfârșit, persoana cealaltă, sau subiectul însuși îi/își va sugera că își simte din nou mușchii, în ordinea inversă relaxării, apoi va deschide ochii încetișor. Se va mișca cu grijă, neîncercând să stea în picioare dintr-o dată, pentru că e posibil să fie moleșit ca după un somn.
Desigur, e posibil să nu se vadă rezultate extraordinare dintr-o dată, dar subconștientul a preluat deja sugestiile, și începe să lucreze. Rezultatele se pot vedea în două-trei săptămâni. În mod normal, se zice că nu mai e nevoie de o altă ședință, dar eu cred totuși că ar fi mai bine să existe o repetiție după două săptămâni, mai ales dacă tehnica e aplicată de către necunoscători. Nu are ce să strice, iar sugestiile inițiale vor fi întărite. O mențiune: simt că tehnica a doua – cea cu drumețul montan – poate fi aplicată și singură, în toate situațiile de stress, lipsă de încredere în sine, sau orice altă încercare avem de depășit, și nu doar în cazul problemelor relaționale. Pe de altă parte, desigur că mai putem folosi și alte metode ajutătoare, inclusiv rugăciunea.
În speranța că am fost de ajutor măcar câtorva, vă doresc numai bine, și să vă vindecați emoțional pe cât de bine se poate ! Dar nu chiar de toate stressurile, pentru că se spune că viața însăși nu e posibilă fără un anumit grad de tensiune, ca al unei corzi ce se întinde. Dacă relaxăm coarda total, avem doar ceva flasc, și nu viață adevărată.
Fie ca lumina să ne însoțească !
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: