Posted by: childagain | July 17, 2015

Grecia îngenuncheată de Europa

Nu am pretenții de analist politic, și nici nu mă interesează politica, în general. Dar, din când în când, câte un eveniment intră în câmpul conștiinței noastre, vrând-nevrând. Poate, pentru că ne aduce cu gândul la alte evenimente, asemănătoare.
Astfel, zbaterile Greciei pentru a găsi o soluție sărăciei (sărăcirii) interne ne readuc în memorie zbaterile similare ale României din urmă cu câțiva ani. Iar soluția – așa zisul ajutor miraculos acordat Greciei de către UE și FMI – copiază la indigo înrobirea României de către marea finanță internațională. Până și măsurile de austeritate cerute poporului grec sunt similare, ca și neconsultarea poporului într-o problemă de importanță vitală, și înlăturarea oponenților din guvern.
De aici, se vede că există un mecanim bine pus la punct de falimentare economică a țărilor slab și mediu-dezvoltate, pentru a le sili apoi la împrumuturi internaționale dezastruoase, și a le înrobi economic. De către cine ? De către marile puteri – la modul vizibil – și în spatele acestora, de către marea masonerie și Bilderberg, care dețin controlul finanței mondiale.
Unii dintre noi știm demult aceste lucruri, alții, care nu vor să creadă în ”teorii conspiraționiste”, pot începe să se informeze aici:
Ca să ne întoarcem la Grecia, părerea mea este că, bine spusese Angela Merkel înainte de ”istoricul și minunatul” acord de la Bruxelles Franța-Germania: ”Greciei i-ar fi mai bine fără Europa.” Desigur, un atare idealism politic nu avea șanse de persistență…
La fel, adevărate și nesperat de uman-realiste sunt și spusele Marinei Le Penn, o politiciană franceză, relativ la implicarea președintelui  Hollande în acordul european, și în împrumutul acordat Greciei: ”Nu văd în ce fel interesele Franței au fost apărate.” Acesta este un mare adevăr: interesele popoarelor, ale oamenilor simpli, ale celor care îndură jugul istoriei, nu sunt niciodată apărate de măsurile demagogice, ci doar acelea ale marii finanțe. Acest acord de la Bruxelles a consfințit impunerea jugului FMI asupra încă unei țări, fără ca vreun popor european să aibă vreun beneficiu din asta.
Care ar fi fost, atunci, soluția problemei Greciei, a României, și a oricărei alte țări aflate în aceeași situație ? Poate bat câmpii, poate practic un idealism dulceag, fără tangență cu realitatea, dar… eu gândesc ca Angela Merkel ! Cea de dinainte, nu cea de după Bruxelles. Adică, în caz de colaps economic al unei țări, pote că soluția ar fi o economie închisă, timp de câțiva ani, sau chiar un deceniu – oricât timp ar fi necesar refacerii acelei țări ! Majoritatea știm ce înseamnă, dar pentru ceilalți, voi spune în câteva cuvinte că asta ar însemna consumarea doar a propriilor resurse pe o anumită perioadă, fără schimburi economice cu străinătatea. Aceasta ar implica, desigur, prețuri și salarii corelate realităților economice ale acelei țări, chiar dacă ar exista un enorm decalaj față de țările din jur. Acea țară ar produce doar pentru ea-însăși pentru o perioadă, și ar consuma doar ceea ce ar produce.
De fapt, nu este un lucru chiar atât de irealizabil, dacă ne gândim că, exact asta a făcut Ceaușescu timp de decenii. Desigur, economia închisă a existat doar în primii ani, apoi au început schimburi modeste cu țările comuniste – dar întrucât nu existau decalaje prea mari între aceste țări și România, sistemul a mers foarte bine. Închiderea a persistat însă față de Occident – ceea ce a și cauzat imensa nemulțumire a acestuia. Plus faptul că ”dictatorul” încerca să își plătească datorille, și să nu mai facă altele. Acesta, a fost pivotul decisiv care a dus la susținerea (și poate chiar pregătirea) revoluției din exterior. Atunci eram tineri și idealiști, nu voiam să credem, dar cu timpul, și văzâmd adevărata față a capitalismului, și a UE, începem să înțelegem de ce insista Ceaușescu asupra faptului că revoluția era, de fapt, o lovitură de stat. De fapt, poate că au fost ambele la un loc…
Dacă am urmărit videoclipul de mai sus, putem înțelege cu ușurință că și în România, ca și în alte țări în care vreun conducător hotăra să folosească resursele naționale pentru propriul său popor, acesta era, până la urmă, înlăturat de marile puteri – fie prin asasinat, fie prin înrobire economică, fie printr-o altă metodă.
Ca să ne întoarcem la economia închisă, un alt exemplu a fost Japonia, timp de sute de ani, și nu putem spune că era o țară săracă !
Așadar, această soluție nu pare chiar prostească și idealistă. De fapt, pare chiar logică, dacă ne gândim ! Atât de logică, încât marea putere financiară pune totul în joc pentru ca nici o țară să nu o mai aleagă, și să aleagă, în schimb, îndatorarea economică, pentru a ”trăi la nivelul Europei”. De parcă stăpânii și sclavii pot trăi la același nivel !
Pentru mine, așa – și desigur, prostește 🙂 – mă întreb: ce o fi făcut-o, oare, pe Angela Merkel să își schimbe părerea în privința Greciei ? Sau, poate ar fi mai bine să mă întreb: cum de a putut fi atât de sinceră înainte de Bruxelles ? Poate, un moment de relaxare, de pierdere a controlului… Până și șefii de state ajung uneori la saturație, mizeria politică îi obosește.
Iată doar câteva gânduri și păreri – și desigur, aveți dreptul să nu fiți de acord. De fapt, aveți dreptul la oricare altă părere, că doar asta înseamnă democrația, nu ? Orice părere poate fi emisă, oricum câștigă doar cele care trebuie. 🙂 Asta-i garantat ! 🙂
P.S. În ciuda tonului vesel, de fapt nu sunt veselă deloc. Înrobirea unei țări mă doare. Îmi amintește de România.

Vezi și:  https://lupuldacicblogg.wordpress.com/2015/07/14/ingenuncheata-de-un-acord-draconic-tsipras-recunoaste-ca-grecia-si-a-pierdut-suveranitatea/

Advertisements

Responses

 1. @”Grecia îngenuncheată de Europa”?!… – în nici-un caz, Flo… s-a auto-îngenuncheat singura, hélas!!!
  * * *
  @”De către cine? De către marile puteri – la modul vizibil – și în spatele acestora, de către marea masonerie și Bilderberg, care dețin controlul finanței mondiale.” – mda… legende si clichés-e, ca si teoriile conspirationiste, extrem de populare-n România, ca pe vremea dictaturii cizmarului scornicit care sustinea ca “agenturilii straine” sunt infiltrate peste tot cu scopu’ de-a distruge România!!!

 2. Ei da, s-a auto-ingenuncheat :), dar a fost si ajutata la asta. Iar ajutorul de acum o ingenuncheaza si mai mult.

  Multumesc de vizita, Melanie, ma bucur ca mai esti pe-aici ! Intentionam sa trec pe la tine, dar stiu ca tu ai multe ”locuri” de oferit pentru vizitat, si trebuie sa imi fac timp. 🙂

  Bisous !

 3. Chestia cu ”agenturili’ poate ca era mai realista decat credeam noi ! 🙂
  E si un banc pe chestia asta, dar revin mai tarziu, cand voi avea mai mult timp:


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: