Posted by: childagain | October 24, 2015

Despre curaj, sau măcar, renunțarea la frică

Pare o temă banală, și mulți s-ar putea întreba de ce o abordez acum. Poate, din pană de inspirație ? 🙂 Ei bine, inspirația mă preocupă cel mai puțin în ultima vreme, și de obicei, eu scriu doar atunci când simt că am ceva de spus. De curând, am trecut printr-o situație în care numai curajul m-ar fi putut scoate la suprafață. (Dar oricum, acesta nu mi-a lipsit niciodată, ba chiar cred că, la mine instinctul de conservare cu orice preț, sau ”frica sănătoasă” sunt pe minus. 🙂 )
Și atunci, m-am gândit să trec puțin în revistă această temă, pentru că atâta lume suferă de frică, încât a ajuns aproape o boală ! Cum așa ? Se va întreba majoritatea ”decentă”. Nouă nu ne e frică, nuu ! Să îndrăznească cineva să se apropie !
Ei bine, frica nu înseamnă numai să ne temem de întuneric, sau de hoți. Deși, chiar și aceste frici așa-zis ”normale” nu își au rostul. Dacă îți e frică, atunci acționează ! Schimbă încuietorile, sau ia lecții de auto-apărare. Nu te mulțmi cu frica ”comodă”, pentru că altfel niciodată nu vei scăpa de ea. (Eu, de exemplu, plec noaptea la orice oră, fără nici măcar un gând de teamă, și nimic nu mi se întâmplă. Chiar și prin păduri, sau în țări străine.)
Dar, după cum spuneam, alte frici aveam eu în vedere, mai subtile. De exemplu, nu suntem mulțumiți de salariul nostru, sau de alt aspect, la serviciu, dar nu zicem nici pâs, pentru că altfel…
Știu, știu, e o situație economică grea, salariile sunt mici oricum, iar locurile de muncă greu de găsit. Și totuși, până nu riscăm, nimic nu obținem ! Ce ne costă dacă punem o întrebare șefului ? În cel mai rău caz, ne va spune că nu poate face nimic, dar noi măcar am încercat. Sau, dacă ne ”ia la ochi” pentru viitoarea restructurare, atunci, asta este ! Putem să îi luăm noi înainte căutând un alt loc de muncă, poate mai bun. Dar…vaai, mai bun n-o să găsesc ! Păi, dacă gândim așa, vom rămâne toată viața în frică, precum femeia cu drobul de sare. Oricând un ”drob” poate cădea: cine știe ce nu-i va plăcea cândva șefului la noi, sau colegilor…Și în acest caz, viața în frică de până atunci a fost chiar degeaba.
Sau, altă situație de viață: în cuplu, sau alte relații interumane. ”Nu îi pot spune lui/ei adevărul despre o anumită situație, pentru că atunci mica mea imagine măiestrită se va clătina, și el/ea nu mă va mai plăcea… sau, poate chiar m-ar părăsi !” Ei bine, dacă vrei o relație ”cârpită pe deasupra” sau ”cu picioare de lut”, atunci, asta vei avea ! Dar poate, nu pentru multă vreme, pentru că adevărul iese oricum la iveală. Și, e mai rău atunci când el/ea află din altă parte. ”Dar nu vreau să mă părăsească!” Ei bine, atunci e bine de știut că, tot adevărul e cea mai bună politică. Oamenii au un respect instinctiv pentru cei care spun adevărul, deși în prima clipă, poate se vor supăra. Dar apoi, se vor simți mai în siguranță alături de cineva care are curajul să le spună un adevăr incomod. Iar dacă totuși relația se rupe, atunci… chiar nu era cea potrivită, și e mai bine să aflăm asta devreme decât târziu ! Aceeași poveste și în cazul unei lucru care ne supără, sau ne deranjează la celălalt, sau ne face să ne simțim frustrați, sau incomozi, dar nu îi spunem pentru a nu-l/o pierde. Ei bine, dacă relația funcționează doar cu prețul inconfortului nostru interior, trebuie să ne întrebăm dacă chiar merită !
Sau, o altă situație de viață: atunci când cineva ne amenință. în mod direct sau indirect. Nu mă gândesc la huliganii de pe stradă, ci la chestiuni mai subtile, cum ar fi o plângere depusă la șeful, sau la o altă structură de care depindem, și noi ar trebui ”să facem frumos” ca să se liniștească treaba. Ei bine, dacă suntem siguri de dreptatea noastră. ”a face frumos” nu este o soluție, pentru că așa încurajăm șantajiștii și pe cei cu interese ascunse, iar imaginea noastră oricum va avea de suferit. În aceste cazuri, conform unui binecunoscut proverb, cea mai bună apărare este atacul. Orice ar fi, nu trebuie să ne cantonăm în atitudinea de victimă, să nu creem nicicând această imagine despre noi ! Dar desigur, nu trebuie nici să atacăm orbește, ci în mod inteligent, după ce am studiat slăbiciunile inamicului. În acest caz,”Arta războiului” de Sun-Tzu ar fi un bun sfătuitor – chiar și în situațiile vieții de zi cu zi.
În concluzie, ca regulă generală pentru a înlătura frica, ar trebui să ne gândim la ceea ce s-ar putea întâmpla în cel mai rău ”scenariu” posibil, să trăim mental această situație, și apoi… să o lăsăm să plece ! Adică, să înțelegem mental sau emoțional că ”răul cel mai rău” nu e decât o poartă spre altceva, spre o nouă situație. Care, cu timpul, s-ar putea dovedi chiar mai bună decât cea de pornire! Exemplu: un nou serviciu, o nouă relație, sau o nouă calitate a relației inițiale, sau obținerea respectului celorlalți, chiar dacă am pierdut un lucru material, etc.
Altă cale de învingere a fricii ar fi prin credință. De fapt, este calea cea mai sigură și eficientă, de veacuri. Gândul și simțirea că există Ceva/Cineva care ne susține orice s-ar întâmpla, că toate situațiile au un rost, și că răul se poate transforma în bine, sunt adevărate”motoare” ale curajului. Și chiar dacă nu avem o religie anume, dar simțim în mod abstract că există Ceva dincolo de noi, trebuie să ne gândim că acel Ceva este însăși imaginea Dreptății, că legile universului sunt drepte, iar dacă noi actționăm totdeauna conform adevărului și dreptății, Universul însuși se va însărcina să ne susțină. Adică, dacă mergem în sensul legilor universale, fluxul vieții va curge odată cu noi, ne va crea situații favorabile exact atunci când avem nevoie, și va aduce în calea noastră oamenii ce ni se aseamănă, și ne pot ajuta. Acest fenomen se cheamă sincronicitate, și cred că mulți l-am simțit, măcar o dată în viață.
Ei, cred că am spus deja destule, și e cazul să mă opresc aici ! Ca o concluzie, din moment ce există întotdeauna o soluție pentru fiecare situație stressantă, cu simpla condiție de a îndrăzni… atunci, ce rost are frica ? ( Să mai adaug ce părere am despre lași ? 🙂 Mai bine las loc pentru imaginație. 🙂 )
Și, iată ce îmi vine în minte în acest moment: Curajul este adevărul în acțiune.
Poate, ne este teamă în general, sau de un anumit lucru, pentru că vrem să fugim de adevăr ? Sau, adevărul ne deranjează… Sau, ne e teamă de efectele lui asupra vieții noastre…
Oricum ar fi, de adevăr nu vom scăpa, așa că, avem de ales: ori ne ascundem toată viața, ori îl înfruntăm, și trăim normal și liberi. O, câtă libertate aduce eliberarea de frică !
”Cunoașteți (și trăiți) Adevărul, și Adevărul vă va face liberi !”
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: