Posted by: childagain | October 25, 2015

Despre curaj, sau renunțarea la frică (II)

Inițial, nu prevăzusem o continuare a textului, dar după ceva reflecție, mi-am dat seama că această temă este vastă, și multe lucruri au rămas pe dinafară. Chiar lucruri importante, din păcate !
De exemplu, nu apucasem să vorbesc aproape deloc despre o altă formă a curajului, atât de necesară, și în același timp, atât de… absentă: curajul opiniei. A-i spune șefului părerea ta despre un anumit aspect este o formă a acestui curaj, dar mai sunt și altele, chiar mai importante. De exemplu, atunci când ceva ”nu merge” sau ne deranjează în societate, sau într-o anumită comunitate, a ”lua cuvântul” – fie și în scris – este chiar o datorie cetățenească. Desigur, ne putem spune în mod ipocrit că oricum cuvântul nostru nu contează, că nu se va schimba nimic… Asta, ca scuză pentru a sta deoparte, „la căldurică”, și a-i lăsa pe alții să ducă lupta.
Da, poate că o opinie individuală nu contează, dar atunci când sute sau mii de cetățeni își spun părerea, tot se poate schimba ceva ! Iar când persoana are un anumit statut în societate – chiar dacă nu este om politic sau de putere, dar e recunoscută pentru munca și integritatea sa – atunci, cuvântul acestei persoane chiar va conta. Oamenii simpli, care prețuiesc munca cinstită, sau studiile, sau pur și simplu cinstea, vor urma exemplul acestei persoane. Iar puterea va trebui să asculte, pentru că ea se bazează tocmai pe munca unor asemenea oameni.
Acum, nu zic că trebuie să devenim toți oameni politici, dar ne putem spune părerea chiar și fără a face politică – în ziare, la radio, sau chiar pe un blog. Sau, chiar să semnăm o petiție pentru o cauză dreaptă – chiar dacă nu suntem siguri ce greutate va avea. Nu mai știu care personalitate – parcă ar fi vorba de Iorga, dar memoria nu îmi spune exact – spunea că orice om inteligent trebuie să devină om public în zilele de încercare. Adică, să ieșim din carapace, sau să coborâm din turnul de fildeș, și să ne spunem părerea.
Desigur, există unele riscuri: cum vom fi văzuți după aceea ? Cum vor reacționa față de noi șeful, sau structurile puterii locale, sau chiar prietenii noștri ? Nu vom avea parte mai apoi de ”bețe în roate” în tot ce vom întreprinde, nu ne vom pierde locul de muncă, prietenii nu se vor feri de noi de acum încolo, ca să nu aibă același tratament? Ei bine, tocmai asta spuneam ! Curajul opiniei acceptă aceste riscuri, și face ceea ce trebuie, sau ceea ce e drept. Știind că există un echilibru universal care ne va aduce în locul care ni se potrivește, dacă noi urmăm legile universale, legile divine.
Poate chiar era timpul să scăpăm de o slujbă sufocantă, care ne cerea compromisuri, sau era timpul să le arătăm celorlalți că uneori principiile sunt mai importante decât confortul personal, încurajându-i să facă la fel. Iar dacă prietenii pe care îî avem  fug de noi în asemenea momente, ei bine, atunci vom înțelege cât valora, de fapt, prietenia lor, și că a-i pierde nu înseamnă mare pagubă.
Această formă de curaj este foarte importantă, pentru că ea este cea care duce societatea înainte. Fără acei câțiva curajoși care acceptă riscul schimbării, cu tot ceea ce aduce ea, am fi rămas poate și acum în Evul Mediu. Apropos de asta, iarăși nu mai știu care autor spunea că nebunii duc lumea înainte, nu cei cuminți. Eu am avut dintotdeauna o slăbiciune pentru nebuni 🙂 – poate, prin afinitate ? 🙂
Și astfel, am ajuns la o altă formă de curaj, și respectiv de frică: frica de schimbare, sau de necunoscut. Aceasta este una dintre fricile cele mai persistente pe acest pământ, și care ne trage în jos de milenii. Și nu vorbesc numai de lucruri foarte importante, la nivel de societate – deși, și acolo există, și duce la apariția societăților și grupărilor ultra-conservatoare, care pot ajunge până la aberații ideologice și politice. Dacă ne gândim numai la ultra-conservatorii musulmani, sau sunniti, reuniți în gruparea teroristă Daesh, și la ororile din Siria ! Dar, nu numai ei sunt în cauză, ci toți ultra-conservatorii politici sau religioși – creștini, de extremă dreaptă, iudei sau de alte apartenențe – care, deși nu sunt sângeroși, practică o excludere și un orgoliu al apartenenței la fel de riguros ca și musulmanii sunniti.
Însă, după cum spuneam, frica aceasta de schimbare – care merge mână în mână cu frica de a nu pierde ceva: puterea, un statut, sau un mod de viață – nu apare doar la nivel social, ci și individual. Și este cauza pentru care trei sferturi din omenire alege un trai ”cădicel”, banal sau chiar mizerabil, doar ca să păstreze statu-quo-ul cunoscut. ”Mai bine un rău cunoscut, decât nu se știe ce” – este deviza acestor oameni. Valabil și în viața profesională, socială, și în cea personală. (Da, a păstra o relație cu orice preț, așa cum este ea, chiar dacă ne face să suferim, sau ne simțim neîmpliniți, este una dintre cauzele ratării la nivel personal.)
Ei bine, dacă Divinitatea ar fi voit asta pentru noi – să rămânem acolo unde suntem – atunci, poate că am fi rămas în copaci ! Dar, dacă noi alegem astfel, El/Ea nu ne va sili, însă vom trăi din plin consecințele alegerilor noastre. După cum spune Coelho în ”Al cincilea munte” – o carte extraordinară, pe care o recomand cu căldură: ”Dacă nu vor să meargă, atunci se vor sătura stând.”
Dar, dacă încercăm ceva nou și eșuăm ? Dacă pierdem tot ce am avut ? Ei bine, trebuie să ne gândim că, orice pierdere înseamnă un câștig în altă direcție. Poate nu vom reuși chiar de la început, poate va fi nevoie de multă muncă. Dar o dată ce începem, deschidem drumul unui flux de situații și evenimente, care se vor alinia în direcția dorită, dacă avem suficientă voință și determinare. Și desigur, putem cere și ajutor de Sus.
Ei, și iată că iarăși m-am lungit mai mult decât credeam, dar aceasta este o temă mai vastă decât mă gândisem la început, și cu multe aspecte subtile. Oare câte frici ascunse avem, și care ne împiedică să evoluăm, sau cel puțin, să trăim normal ? Eu am vorbit doar despre cele mai cunoscute, dar fiecare și le știe pe ale sale.
În încheiere, spun doar atât: a trăi oricum,  asta oricine poate, chiar și aborigenii, și papuașii. Dar a trăi la maximul potențial, asta nu se poate decât dacă renunțăm la frică.

P.S. Apropos de petiții: sfinxul aparține Bucegilor si va ramane neatins pe platoul Bucegi

Și încă un articol cu un subiect halucinant, dar din păcate, adevărat.

http://onlinereport.ro/cancer-prin-lege/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: