Posted by: childagain | November 8, 2015

Prețul lucrurilor

A spune că întotdeauna există un preț pentru ceea ce dorim să obținem, sau chiar pentru a ne manifesta propriul adevăr, pare o afirmație răsuflată, un truism de ocazie. Și totuși, e chiar un veritabil truism ! (Dacă îmi e îngăduită o asemenea asociere de cuvinte. 🙂  ) Și din păcate, aflăm asta abia din practică.
În teorie totul pare simplu: plătim prețul, obținem lucrul, și gata ! Hmmm… gata, și nu prea…. Pentru că uneori afli prețul abia după ce te-ai angajat la ceva, atunci când nu mai e nimic de făcut. Așa e viața asta, complicată ! Știu, pentru că am trecut pe-acolo…
Iar alteori, nu ți se spune direct prețul, dar îl simți, îl intuiești cu toată ființa. Și există situații când poate preferi să nu mai obții acel lucru, pentru că te-ar costa prea mult din tine. Sau, poți simți că lucrul obținut ar fi prea puțin față de prețul plătit. Sunt situații rarisime, poate, dar sunt exact acelea care contează.
Altfel stau însă lucrurile atunci când e vorba de a te arăta așa cum ești, în adevărul tău. Acolo, nu poți să nu plătești prețul, este implicit. Doar dacă nu preferi să te „cenzurezi”, sau să te ”normalizezi” ca să intri în tiparul celorlalți, și să nu ai probleme. Dar, aceasta nu-i o soluție de durată, pentru că nimeni nu poate trăi “à la longue” separat de adevărul său. Doar poate, cu riscul de a se pierde…
Așadar, de multe ori, atunci când ne arătăm în adevărul nostru, poate chiar cei dragi și apropiați se vor arăta primii contrariați, sau increduli. Desigur, ei ne cunosc cel mai bine, se zice ! Dar, ei cunosc de fapt foarte bine doar o bucată din noi – aceea care interacționează cu ei. Și întrucât o cunosc de ani de zile, au impresia că noi suntem doar acea bucată, și orice altceva e un fals, sau o fantezie.
Sau poate, chiar noi le-am creat această impresie, în mod conștient sau nu, încercând să îi protejăm. Sau poate, știind în mod subconștient că ei nu ar accepta altceva. Orice ar fi, fapt este că știm și simțim că există foarte puțini oameni pe lume – sau poate, niciunul – care ne-ar accepta în întregul nostru. Noi putem să le descoperim oamenilor cu care simțim că rezonăm bucăți tot mai mari din noi, dar niciodată întregul. Și ei procedează la fel față de noi, aceasta-i regula nescrisă a vieții.
Bine, bine, dar ce avem atâta de ascuns ? s-ar întreba unii naivi, care au impresia că spun totul despre ei-înșiși. În fapt, majoritatea nu ascundem lucruri rele sau rușinoase, ci doar… diferite ! A fi diferit, a ști prin natura ta, fără să vrei, mai multe despre oameni și situații, poate fi un lucru mai înfricoșător decât a comite fapte reprobabile. Sau, mai incredibil… Unii, cei tineri îndeosebi, au tendința să creadă că aceea ce ei nu știu și nu au trăit, nu există, și te clasează fără discuții în lumea fanteziei.
Aceasta nu înseamnă însă să mințim în legătură cu adevărurile vieții, asta nu ! Avem datoria de a spune întotdeauna adevărul – măcar, atât cât îl suportă ceilalți – chiar dacă vom fi clasați în categoria fanteziei, sau chiar mai rău. Și poate că odată și odată, vor vedea și ei adevărul nostru… sau, vor fi nevoiți să îl accepte ! Cât despre cei care ascund adevăruri esențiale pentru ceilalți, din diferite motive, vor afla și ei că efortul lor a fost în van, și nu au reușit decât să îi îndepărteze pe oamenii care i-ar fi putut ajuta.
Ei, poate că această postare pare puțin amalgamată și ”în ceață”, dar nu se vrea o învățătură ! E doar un moment de revărsare, așa cum spuneam și în altă parte. Poate că vor fi și alții care se vor recunoaște, și le va folosi, cine știe ?
Și închei printr-un citat care, nu știu de ce, mi-a sărit în ochi:
”Nu trebuie confundat adevărul cu părerea majorității.” (Jean Cocteau)
Sau, cu ceea ce se vede, aș adăuga eu.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: