Posted by: childagain | March 26, 2016

Despre a cunoaște pe jumătate

Nu intenționez să țin o prelegere plicticoasă despre foloasele cunoașterii generale – și nici nu mă consider îndreptățită ! Simt însă nevoia să spun câteva cuvinte despre un anumit gen de cunoaștere, foarte controversat: cea spirituală. Aici intră, desigur, și cunoașteri importante de ordin general despre destinul umanității, al sufletului uman și structura universului invizibil, dar și cunoașteri individuale – referitoare la destinul și structura spirituală a anumitor persoane, sau doar mici porțiuni din acestea.
Atunci când avem darul de a vedea, simți sau intui câte ceva despre o altă persoană, desigur că tentația este mare de a ne crește încrederea în sine, și de a ne vedea puțin deasupra celorlalți. Bineînțeles, acest lucru nu se petrece de la început, și nici la modul evident. E posibil să treacă un timp până ce acest sentiment să se formeze. Și chiar și așa, partea noastră bună, spirituală, îl va nega cu desăvârșire (”eu nu sunt așa”, ”eu nu am orgoliu”, ”eu nu greșesc în privința lui Cutare, pentru că văd lucruri, sau mi se transmit lucruri”).
Toate bune și frumoase, atunci când vedem sau simțim lucruri despre persoane care se află puțin sub nivelul nostru spiritual. Dar, e posibil ca Universul să ne pună la încercare, și să ne trimită cândva pe cineva, sau chiar mai mulți, care doar aparent sunt acolo, după criteriile noastre – dar de fapt, ei au alte deschideri, pe care noi le ignorăm. Noi îi vedem, schematic, la un anumit nivel, conform convingerilor noastre acumulate, dar ei de fapt urmează un drum paralel, care nu are nici în clin, nici în mânecă, cu al nostru. Iar pe drumul lor, e posibil ca ei să se afle chiar cu o treaptă mai sus – deși, asta doar Divinul o poate ști. Și tocmai pentru că noi, ca oameni supuși greșelii, nu putem ști cu siguranță unde se află fiecare, e mult mai bine să ne abținem de la „evaluări” și ”sfaturi necesare” pentru oameni care nu fac parte din sistemul nostru. Desigur. și a ști dacă fac parte, sau nu, e tot o probă de înțelepciune…
Miezul problemei constă, de fapt, în a ne auto-evalua corect. Și apoi, vom ști să îi evaluăm și pe ceilalți, în majoritatea cazurilor. Dar, tocmai auto-evaluarea aceasta, e atât de dificilă și înșelătoare ! Pentru că e în natura omului să fie foarte îngăduitor cu sine, mai ales atunci când a acumulat deja unele cunoașteri sau simțuri în plus.
Dacă, de exemplu, pe drumul său i s-a probat că oamenii evoluați pot simți sau vedea lucruri prin perete (dau doar un exemplu, destul de grosolan:) ), cineva  aflat la începuturile cunoașterii, va avea tendința să considere că acei care nu au acest dar, nu înțeleg nimic la nivel spiritual – sau aproape nimic. Adică, dacă nu pot simți lucrurile prin perete înseamnă că sunt opaci spiritual, în general. Și sunt opaci pentru că nu aplică ceea ce au învățat, și nu ascultă. Și cu asta, gata, i-au terminat pe majoritatea discipolilor spirituali ! Iar dacă vreunul simte nevoia să replice că nu e adevărat, acești oameni îi atenționează că părerea lor a echivalat cu un atac energetic.
Am dat un exemplu oarecum schematic, dar totuși ilustrativ. Nu vreau să se înțeleagă că intenționez să critic, chiar nu vreau asta ! Oamenii respectivi pot avea multe calități, se pot afla chiar pe un drum ascendent. Dar, așa cum spunea cineva, învățăm cu toții, unii de la alții. și e bine de știut cum sunt ei văzuți de ceilalți. Pentru că nu toți sunt opaci, chiar dacă nu văd prin perete ! De fapt, în întrega istorie a umanității, nici măcar sfinții și inițiații nu aveau cu toții acest dar. Și acest dar, după părerea mea, nici măcar nu e ilustrativ pentru evoluția spirituală a cuiva. E doar o podoabă – utilă, ce-i drept, dar nu indispensabilă. Din alt punct de vedere, eu cred că a vedea în inimile celorlalți (și nu la modul metaforic vorbind), sau a simți, sau a ți se descoperi adevărul dintr-o situație, sau dintr-o carte, din evoluția umanității, sau din orice altceva, e un dar cu mult mai ilustrativ. Și a recunoaște adevărul atunci când îl vedem, și a-l deosebi de fals ! Dar desigur, cei care au aceste însușiri, preferă să nu spună. Pentru că aceștia au căpătat puțin și din acel dar prețios numit discernământ.
Eu, ca discipol profan (și nu chiar 🙂  ). dintre un maestru care te „simte” energetic, sau chiar vede prin perete, și unul dotat cu discernământ și înțelegerea inimii, îl prefer pe al doilea. Deci,  o condiție pentru a fi maestru este discernământul, iar a doua – înțelepciunea. A ști cum să îl înveți pe un altul, astfel încât să îl sporești, nu să îl nimicești prin părerile tale, este o mare artă. Și care nu se capătă așa, doar pentru că am făcut niște cursuri și am lucrat energetic. De fapt, investirea spirituală trebuie să vină de Sus, și atunci oamenii te vor recunoaște imediat drept maestru, chiar dacă ai fi în zdrențe.  Cineva care are ”înscrisul spiritual” de maestru, sau profesor , va strânge oamenii pe lângă sine chiar și de ar trăi în pustiu. Vedem chiar și în viața obișnuită oameni pe lângă care ceilalți vin cu drag să îi asculte, se strâng în jurul lor, chiar dacă ei nu-i cheamă anume. Și simt nevoia să le spună viețile lor, să le ceară sfaturi.Pentru că ei simt instinctiv că acei oameni îi pot ajuta.
Pe de altă parte, există și alți oameni buni, evoluați, cu cele mai bune intenții, și cu reale extrasensibilități, dar care mai păstrează totuși scheme de gândire. De exemplu: „majoritatea Berbecilor au tendința de a folosi la modul negativ cunoașterea”. Dar, de unde putem fi noi atât de siguri ? I-am cunoscut oare pe toți Berbecii de pe Pământ? Știm noi oare cum au fost viețile lor, și prin ce furtuni au trecut, și cum au reușit să se mențină poate, cu greu, pe drumul drept ?
Ehei, e foarte ușor să cădem în păcatul greșitei înțelegeri, atunci când știm și vedem mai multe ! Dar, problema este că, noi nu vedem chiar totul, ci doar părți, bucăți. Și cunoașterea asta parțială – pe jumătate, pe sfert – uneori, nu aduce mare bine. Poate, înainte de a emite o părere despre cineva, e bine să întrebăm mai întâi în rugăciune, sau în meditație. Valabil pentru toată lumea, pentru că, într-un anumit sens, toți suntem discipoli !
În rest, numai bine tuturor, și lumină, și să ne parcurgem fiecare căile, cu inima !
Căci fiecare, mic și mare, ne aflăm pe o cărare./Care duce până-n zare.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: