Posted by: childagain | April 3, 2016

Pilda omului care se înneca, sau despre compasiunea greșit înțeleasă

Era odată un om cufundat în apă și noroi până la gât. El a început să strige de zor pentru a fi auzit de un trecător aflat la mare distanță, pe care îl văzuse. Acesta a auzit strigătele celui care se înneca, deși nu înțelegea deloc ce se petrecea. Auzea doar niște strigăte de durere, fără nici o explicație, și fără indicație în privința locului, sau a situației. A trecut mult timp pînă ce trecătorul să se dumirească, oarecum, despre ce era vorba, dar până la urmă, a reușit întrucâtva. El s-a grăbit să ajungă pe marginea mlaștinii, ca să dea o mână de ajutor.

Dar, ajuns acolo, a văzut că situația era oarecum diferită de ceea ce își închipuise. Omul nu se înneca, era doar cufundat în mlaștină, și ar fi putut ieși și singur, dacă ar fi făcut vreun efort. Însă, el nu făcea nimic, decât să strige. Văzând totuși situația lui nefericită, trecătorul i-a întins o creangă de pe mal, pentru ca omul să se prindă, și să iasă mai ușor. Însă, omul nostru, nici gând să facă așa ceva ! El continua doar să strige pentru fi salvat. Trecătorul înțelese că el nu era dispus să facă nici un efort pentru a-i ieși în întâmpinare, ci aștepta doar să fie salvat, cumva, în mod miraculos. Ar fi preferat, pare-se, ca trecătorul nostru să intre el-însuși în baltă, și să îl urnească din toate puterile, lăsând tot ceea ce se afla pe mal. Ar fi voit ca trecătorul să lase deoparte, măcar puțin, scopul călătoriei sale, și prietenii ce îl însoțeau de departe, și să își facă un scop din salvarea lui. El voia să fie salvat, însă nu oricum, ci doar dacă salvatorul urma un anumit ritual, dacă interpreta un menuet pe o muzică doar de el știută.

Înțelegând acestea, trecătorul nostru se întristă, și chiar se supără puțin, pentru că el era un om dintr-o bucată. El răspunsese din toată inima strigătelor de ajutor, chiar dacă aceasta îi putea aduce mari necazuri pe drum, și pierderi pe care omul ce se înneca nu avea cum să le înțeleagă. Însă acum, vedea că aceste lucruri nu erau de-ajuns, omul nu voia să își asume chiar nici o responsabilitate în propria sa salvare, ci doar să lase totul pe umerii salvatorului, și să îi ceară acestuia din ce în ce mai mult.

Până la urmă, poate că nu orice salvare era înscrisă pe traseul său, așa cum îi spusese odată un înțelept – dar el nu voise să ia în seamă.

Așadar, cu inima grea, trecătorul îi spuse omului cufundat în mlaștină că nu era el cel care îl putea salva. Dacă el nu putea accepta mâna întinsă, și eventual să întindă și el una, pentru a putea fi tras de acolo – cu regret, trecătorul nu putea face mai mult pentru el. Nu era deloc drept, și de nici un folos, să își asume el toată răspunderea salvării cuiva care aștepta totul doar de la el. Mai ales atunci când trecătorul nostru avea un drum de urmat, și o țintă, și mulți oameni care depindeau de el pe drum.

Așadar. după ce se rugă pentru el ca să își întărească sufletul pentru a ieși singur din mlaștină (dacă într-adevăr ar fi voit asta), trecătorul își urmă drumul.

Mulți dintre cei de pe mal îl numiră egoist și fără inimă – ca și omul din mlaștină ! Mulți spuseră că, de fapt, drumul lui nu-și avea nici un rost dacă nu putea salva pe cineva întâlnit pe cale. Mulți spuseră că ideile frumoase în care crezuse toată viața erau inutile dacă, într-o împrejurare practică, el le abandona.

Însă, trecătorul nostru voise să urmeze tocmai acele idei ! Înțelesese doar că, lucrurile nu sunt chiar așa de simple, alb și negru. Și că uneori, a voi să salvezi pe cineva ce nu face nici cel mai mic efort, poate duce la pierderea căii, și la suferința inutilă a celor ce așteptau pe mal – și care îi fuseseră tot timpul aproape.

Pilda nu ne spune ce au făcut mai departe cei doi, însă pare să ne indice o învățătură. Care nu este seacă, ci obținută prin dureri și dezamăgiri.

Compasiunea lipsită de înțelepciune poată duce la rezultate contrarii binelui. A-ți asculta inima este un lucru minunat, și este primul care trebuie învățat. Însă a ne învăța inima să ne conducă drept, pentru a nu face mai mult rău pe lângă bine, este cel mai greu lucru din lume. Și poate că o viață de om nu  ajunge pentru asta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: