Posted by: childagain | April 6, 2016

„The Green Mile” – un film de nota zece plus

De obicei, nu mă dau în vânt după filmele cu pușcăriași, dar acesta, chiar „m-a scos din linie” ! De fapt, închisoarea pentru deținuți rezervați scaunului electric (terminali, ca să zic așa). e doar scena pe care se desfășoara drama vieții de zi cu zi, și unde sunt prezente tot felul de caractere. Printre cele mai notabile,  se numără gardianul-șef Paul Edgecomb (magistral interpretat de către Tom Hanks), și deținutul John Coffey – un negru masiv, și blând ca un porumbel. De fapt, aici valorile par inversate, nimic nu funcționează ca într-o închisoare „normală”. Majoritatea gardienilor, în frunte cu Paul Edgecomb, sunt oameni minunați, cu suflet cald, care încearcă să facă, pe cât posibil, suportabile, ultimele clipe ale condamnaților. Singura excepție – gardianul Percy, cu o înclinație nativă către răutate. și cu „pile” mai sus de direcție – este mereu „blocat” și bruftuluit de către colegii săi omenoși.
Deținuții înșiși, nu sunt în majoritatea lor acele„brute asociale” la care ne-am aștepta, ci apar drept oameni cu slăbiciuni ca toți ceilalți, dar și cu laturi neașteptat de calde și de umane. Dovadă deținutul Del,  care se atașează de un șoricel, pe care îl dresează, și înainte de propria sa execuție, este mai preocupat de soarta șoricelului decât de a sa.  Dar desigur, personajul central este John Coffey pe care l-am menționat – un personaj legendar, s-ar putea spune. În aparență, el este cel care a ucis cu brutalitate două fetițe – fiind găsit cu trupurile lor însângerate în brațe. Dar dincolo de asta, gardianul-șef simte alte lucruri, nespuse, care nu cadrează deloc cu această crimă oribilă. (Singurul comentariu al negrului față de fapta sa ar fi fost: „N-am putut să le mai fac la loc.”) El simte blândețea și bunătatea deținutului, precum și alte lucruri pe care nu le poate pune în cuvinte. Lucruri care se relevă câte puțin atunci când John îl vindecă de o boală urinară de care suferea. și care îi producea chinuri cumplite. John este, de fapt, un vindecător înnăscut, un fel de șaman, care ia asupra sa bolile celorlalți, apoi le ”scuipă” din corpul său sub forma unui abur negru.
Cum putea fi acest om un ucigaș ? întrebarea aceasta nu-i mai dădea pace – până ce a pornit propria sa investigație. Dar desigur, adevărul este imposibil de aflat, pentru că toți cei implicați în această tragedie sunt ferm convinși de vinovăția negrului, care fusese găsit cu trupurile fetițelor în brațe.
Nu vreau să istorisesc toate amănuntele, ca să nu vă iau plăcerea vizionării. Spun doar că vindecarea lui Paul Edgecomb nu este singura pe care o înfăptuiește John în ultimele sale săptămâni de viață. Și, pe lângă faptul că este un vindecător, John mai este și empat – simțind trăirile celorlalți prin atingere, sau chiar de la distanță. Până la urmă, toți gardienii „buni” – cei din echipa lui Paul – ajung să fie convinși nu numai de nevinovăția lui John, dar și de faptul că el este o „minune a naturii”. Paul însuși nu știe cum va putea trăi cu conștiința sa, știind că a lăsat să moară un asemenea om. Dar din păcate, nici el, și nici altcineva, nu poate face nimic, pentru că nu există dovezi ale nevinovăției lui John. Și execuția decurge după cum era prevăzut, deși gardienii abia își rețin lacrimile.
Partea pozitivă constă în faptul că John și-a acceptat soarta, și nu învinovățește pe nimeni. El este chiar împăcat, pentru că „obosise de viață” și ”de a simți mereu durerea oamenilor, atâta durere, ca niște cioburi în creier.” Singurul lucru care îl rănește este ura celor veniți să vadă execuția – cu toții convinși de propria lor dreptate, și considerând că el ar fi meritat chiar o pedeapsă mai aspră.  Tocmai de aceea, mă gândesc că, îndemnul biblic ”să nu judeci pe aproapele tău” are mai multă acoperire decât credem. Chiar și atunci când suntem convinși de vinovăția și crima altcuiva…
Nu istorisesc nici finalul, deși acesta vine la perfecție în completarea poveștii – și foarte credibil în contextul (general) incredibil al filmului ! Incredibil, desigur, numai pentru cei cu totul dedicați a „ceea ce se vede”. Voi spune doar părerea mea generală despre film: viața și moartea lui John, mi-au evocat o variantă modernă a unei alte vieți și morți atotcunoscute – a cuiva care „nu avea păcat”, a dat totul pentru oameni, și apoi a fost ucis ca un răufăcător. Poate pentru unii, părerea acesta apare drept un sacrilegiu, dar eu așa o simt ! Și cred că regizorul filmului, Frank Darabort, nu ar fi putut găsi o modalitate mai bună de a vorbi despre iubire, sacrificiu, și caracter creștin unui public modern  – și toate acestea fără a utiliza „limbajul de lemn” al religiei .
Din toate motivele de mai sus, recomand cu căldură vizionarea acestui film – măcar așa, pentru sufletul nostru ! Nu pentru cultura generală. Iată-l, deci:
http://filmehd.net/the-green-mile-culoarul-mortii-1999-filme-online.html
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Viata te iubeste!

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”

Incercari

de ginduri

Cartea cu desene

Un loc in care am stins deznadejdea si am aprins speranta! Un loc cu praf de vise implinite!

ancalavinia

...din inima, cu suflet

drumuldinmine

Salut frumusețea din tine și în tăcere îți iubesc întunericul, OM.

Bio Vivo Terapii

Vindecarea este modul de comunicare al Spiritului!

biovivoblog

Bio este viata

Haide la ţară!

Viaţa unui orăşean la ţară. Ieşirea din sistem!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Port cuvântul, că-i sunt omul, care-i duce-un rost, ca pomul: Nu-i pe lume armonie mai înaltă și mai vie, ca frumoasa POEZIE! Maria BOTNARU

nou despre nou

pace si lumina - pastrati rodul vietii

Zully's Words

Citește și mergi mai departe

Muzica care sapa

This WordPress.com site is the bee's knees

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Trezire divina

Lumina si iubire - IUBITI-VA DRAGII MEI !!!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Blogul unui om

Ești liber să trăiești.

Artele şi ştiinţele vieţii

Safiriu e sufletul meu, călător impregnat cu tainice lumi, amuş un catarg cu peri mătăsoşi, mânezi o crisalidă de cerneală.

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

naomikko

Have a great journey.

innerspacejournal

O revistă de explorare a frumosului din gând

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: